StoryEditor

Google zatvorí svoju sociálnu sieť. Zatajil chybu, ktorá ohrozovala používateľov

09.10.2018, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Google sa rozhodla, že uzavrie pre bežných užívateľov svoju sociálnu sieť Google+.

Súkromné ​​dáta státisícov užívateľov sociálnej siete Google+ boli kvôli problému objavenému v programovacom rozhraní zhruba tri roky prístupné vývojárom aplikácií pre túto platformu.

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ), ktorý informácie získal od ľudí oboznámených s incidentom a z firemných dokumentov, spoločnosť Google chybu odhalila a opravila tento rok v marci, ale rozhodla sa o nej neinformovať verejnosť kvôli obavám z prípadnej reakcie úradov a poškodenia vlastného mena.

Podľa firmy v súvislosti s touto chybou nezaznamenali žiadny únik citlivých dát.

​Google zároveň informoval, že užívateľská časť Google+ budúci rok v auguste zanikne a ostane len pre niektoré spoločnosti. Dá sa predpokladať, že sa teraz Google bude môcť viac venovať YouTube, ktorý má silnú komunitu používateľov a viacero funkcií bežných sociálnych sietí.

Firma zároveň oznámila, že v rámci projektu Strobe zmení systém oprávnení pre prístup k účtom užívateľov na Googlu.

Odsúdený na neúspech
Google+ bol spustený v roku 2011 ako produkt, ktorý mal konkurovať Facebooku, avšak je všeobecne považovaný za jeden z najväčších neúspechov Googlu. Teraz vyšlo najavo, že od roku 2015 až do tohtoročného marca neboli osobné údaje mnohých užívateľov úplne ochránené. Google vo svojom vyhlásení existenciu problému priznal a uviedol, že sa mohol týkať až pol milióna profilov.

Zlyhanie zabezpečenia pramenilo z chyby v jednom z programovacích rozhraní (API), ktoré používajú vývojári aplikácií pre Google+. Týchto rozhraní podľa WSJ existuje viac ako 130 a tvorcovia aplikácií cez ne získavajú prístup k verejným údajom z jednotlivých profilov. V dôsledku spomínanej chyby sa však do dosahu aplikácií dostali aj údaje, ktoré neboli označené ako verejné.

​Google uvádza, že išlo napríklad o meno, e-mailovú adresu, povolanie, pohlavie či vek používateľa. Príspevky užívateľov, správy z chatov alebo telefónne čísla vraj prístupné neboli. Interné vyšetrovanie ukázalo, že chybné API mohlo používať až 438 aplikácií. Zároveň sa však nezistilo, že by niektorý z vývojárov o slabom mieste v zabezpečení vedel a že by nejaké citlivé dáta boli zneužité.

Zatajovanie problému
Napriek tomu Google na jar o probléme verejnosť neinformoval. Právne oddelenie varovalo vedenie firmy, že správa by vyvolala "okamžitý záujem regulátorov" a vystavila by firmu porovnávaniu s Facebookom, ktorý v rovnakej dobe prežíval krízu v súvislosti s aktivitami poradenskej firmy Cambridge Analytica, píše WSJ. S plánom zatajiť systémovú chybu bol podľa zdrojov denníka výkonný riaditeľ Googlu Sundar Pichai oboznámený po rozhodnutí internej komisie.

Opísaná epizóda podľa WSJ ukazuje premyslenú snahu Googlu vyhnúť sa podrobnej kontrole v spôsobe, ako nakladá s dátami, "obzvlášť v čase, keď úrady a skupiny bojujúce za ochranu spotrebiteľov vedú boj s cieľom dohnať veľké technologické spoločnosti k zodpovednosti strán veľkej moci, ktorú poskytujú osobné dáta miliárd užívateľov".

Denník pripomína, že Google v minulosti verejne uisťoval, že nie je tak náchylný k problémom s ochranou dát, aké postretli Facebook. Po prepuknutí kauzy okolo spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá sa nečestne dostala k údajom z desiatok miliónov účtov, za týždeň klesla hodnota akcií Facebooku o 13 percent. Aféra viedla aj k výsluchu šéfa spoločnosti Marka Zuckerberga v americkom Kongrese a v Európskom parlamente a k vyšetrovaniu v britskom parlamente.

Minimálne sociálna sieť Google+ by sa však terčom záujmu zákonodarcov stať nemusela, pretože Google dnes oznámil, že v auguste 2019 bude táto sieť pre bežných užívateľov zrušená. Medzi dôvody uviedol prevádzkovateľ aj nízky záujem používateľov: okolo 90 percent prihlásení údajne trvá menej ako päť sekúnd.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:46