StoryEditor

HLAVNÉ TRENDY. Pokračuje zdokonaľovanie info-komunikačných technológií.

17.04.2007, 00:00
Autor:
(mk)(mk)

Štartéry digitálnej slobody

Dátová komunikácia v mobilných sieťach sa vďaka prijateľnej cenovej politike prevádzkovateľov mobilných sietí stáva pohodlnejšou, rýchlejšou a cenovo prístupnejšou. Na tohtoročnom CeBIT-e si návštevníci mohli prvýkrát vyskúšať prenášanie súborov rýchlosťou 7,2 Mbit/s do mobilného koncového zariadenia siete UMTS. Nový akceleračný systém HSUPA v rovnakej mobilnej sieti teraz umožňuje 5- až 10-krát rýchlejší prenos dát aj v opačnom smere, z mobilného telefónu k základnej stanici. Ani všetkým dôverne známe siete GSM ešte nepovedali posledné slovo, technológia EDGE sa ďalej zdokonaľuje a dnes umožňuje zvýšenú dátovú rýchlosť 1 Mbit/s do koncového zariadenia. Tieto vysoké rýchlosti majú umožniť bezproblémové zvládnutie doručovania ponúkaného súboru nových služieb, ako je sťahovanie video- a hudobných nahrávok. Na obzore je mobilná sieť nastupujúcej generácie. Jej využívanie na národnej úrovni sa predpokladá za niekoľko rokov s rýchlosťou do 100 Mbit/s. Túto rýchlosť v súčasnosti dokážu zabezpečiť len káblové rozvody (medené, optické) v pevných komunikačných sieťach.
Všetko ide cez IP
Prevádzkovatelia telekomunikačných sietí vidia jednoznačný trend vo vízii "všetko cez internetový protokol". Použitie hlasu cez internetový protokol -- Voice over IP (VoIP) -- vytvára príležitosti pre nové funkcie, ako je paralelné vyzváňanie umožňujúce volajúcemu zasiahnuť niekoľko mobilných telefónov a koncových zariadení pevnej telekomunikačnej siete v rozličných lokalitách s rovnakým číslom. Už sa testujú aj nové spôsoby kódovania signálov reči, ktoré poskytujú v porovnaní s tradičnými pevnými telekomunikačnými sieťami predtým nedosiahnuteľnú kvalitu hlasu.
V oblasti internetovej televízie IPTV nastupujú systémy, ktoré využívajú výhody obojsmernej komunikácie a súvisiace služby, video na požiadanie VoD, samostatné filmové ukážky nových filmov a videorekordéry určené pre webovú sieť. Sledovanie televízie sa mení, jednotlivé prístroje spotrebnej elektroniky a audiovizuálnej techniky v domácnosti sa ovládajú bunkovým telefónom, hlas sa prenáša internetovým protokolom -- navyše čo tieto zariadenia vzájomne spája je konvergencia a integrácia predtým oddelených segmentov. Vhodný príklad poskytuje zvýšené prelínanie komunikácie v mobilných a pevných telekomunikačných sieťach.
Telematika a navigácia
Doslova raketovým spôsobom sa rozvíja navigačný sektor. Na tohtoročnej výstave CeBIT bolo možno vidieť najnovšie výrobky pre navigáciu, riadenie cestnej prevádzky a dopravných kolón. Všetky mali spoločnú jednu systémovú vlastnosť, a tou bol prehliadač 3D, ktorý umožňuje spoľahlivo navigovať vodiča v najzložitejších dopravných situáciách. Vystavovali sa tiež elektronické mapy pre cyklistov a turistov, používané pre orientáciu mimo cestnej prevádzky. Pokračuje tiež trend integrácie väčšieho počtu funkcií do navigačných zariadení, ktoré sú doplnené o turistické príručky alebo hudobné videoprehrávače. Lokalizačné služby poskytujú pre cestujúcich prechádzajúcich cez určité územie informáciu o miestnych pamiatkových atrakciách, alebo upozorňujú na miesta najbližších hotelov a reštaurácií. Aktualizáciu miestnych dát zabezpečujú priamym prístupom integrované rádiové moduly, čo je najlepšia forma ochrany, ako nahradiť už neplatné údaje v navigačnom systéme.
Digitálny životný štýl
Predstavy digitálneho bývania sa dnes najčastejšie spájajú s televízormi vysokého rozlíšenia HDTV a multimediálnymi zariadeniami. Realitou sú komunikačné siete pre domácnosti a záznamové technológie s vysokou rozlíšiteľnosťou: HD DVD a Blu-ray.
V oblasti audiovizuálnej techniky sú teda v centre pozornosti systémy s vysokou rozlíšiteľnosťou zobrazovaného obsahu, najmä záznamové zariadenia Blu-ray a HD DVD ako pokračovatelia konvenčných záznamových zariadení DVD. Čoskoro sa na trhu objavia nové prijímače HDTV s úplnou rozlíšiteľnosťou 1920 x 1080 pixelov s celým rozsahom veľkostí obrazoviek, poskytujúce presný, stabilný, bezporuchový obraz v brilantných farbách. Umožňujú to zdokonalené technológie výroby obrazoviek s vyšším opakovacím kmitočtom.
Záznamové zariadenia HD sa v súčasnosti stali realitou pre obyčajných používateľov aj profesionálov. Dostupné je tiež video s vysokou rozlíšiteľnosťou HDV a videokamery so zdokonaleným videokodekom s vysokou rozlíšiteľnosťou AVCHD. Tento formát pre amatérske videokamery umožňuje záznam 720p alebo 1080i s video kompresiou MPEG-4AVC. Prehrávače HD sa budú vyrábať v konštrukčných verziách, verzia zásuvnej jednotky pre zabudovanie do PC alebo ako samostatné zariadenie. Nové videokonferenčné systémy tiež predviedli neskutočnú audiovizuálnu kvalitu poskytovanú technológiou HD. Tieto nové médiá HD nielen umožňujú ukladať jednotlivé filmové nahrávky, ale tiež sa používajú ako záložné úložné riešenia.
Výkonné podnikateľské procesy
Nosné témy z oblasti podnikateľských procesov predstavovali zdokonalené riešenia v oblasti informačných systémov (ERP), riadenia podnikového obsahu (ECM), inteligencie podnikania (BI) riadenia vzťahov so zákazníkmi (CRM). Jedným z ústredných momentov pre podnikové aplikácie sú architektúry služieb (SOA), navrhnuté na zjednodušenie procesu harmonizácie softvérovej infraštruktúry s podnikateľskými procesmi. SOA umožňuje jednoduchšiu integráciu výrobkov rozličných výrobcov a stáva sa čoraz dôležitejšia pre malé a stredné podnikanie. "Svet SOA", ústredná informačná platforma, mala na CeBIT-e svoju premiéru.
Web 2.0 sa registruje
Rýchle správy, systémy "peer-to-peer" a multimediálne aplikácie sú už dlhší čas dôverne známe v používateľskom prostredí, ale teraz sa vo zvýšenej miere používajú aj pre profesionálne riešenia. Podniky sa zobudili na základe informácií o výhodách virtuálneho sveta s priamym prístupom a využívajú napríklad prostredie pre skúšanie výrobkov alebo reklamné a inzertné platformy. Web 2.0 je tiež pripravený preniknúť do podnikateľského sektora: čoraz viac podnikových riešení obsahuje použitie blogov, wikipédie a spoločenstiev pridaných k starým dobrým e-mailom. Existuje celá nová generácia systémov riadenia obsahu, ktorá sa zameriava na obsah generovaný používateľom. Obsah vytvorený používateľmi vo web 2.0 tvoril jednu z tém obsiahnutú v "diskusnej aréne riadenia obsahu".
Ochrana dát a siete
Jedna z hlavných tém v oblasti bezpečnosti IT sa zaoberá najnovším vývojom na trhu s operačnými systémami. Niektoré z posledných riešení boli osobitne zamerané na menšie podniky, integrovaný rozsah ochranných meraní s centrálnou konfiguráciou a administratívny systém. Iná najčastejšie diskutovaná téma na výstave bola implementácia bezpečnostných zásad do všetkých rozličných prostriedkov prihlásených k podnikovej sieti, od pracovných staníc až po koncové zariadenia mobilnej siete. Z hľadiska technológie sa hlavný pohľad zameral na postupy preventívnej ochrany, ako aj ochranných systémov proti zlomyseľným programom.
Podpora IT pre verejnú správu
Hlavným cieľom "parku verejného sektora" (Public Sector Parc) boli informácie o inovačných riešeniach zameraných na komunálnu správu, ako používateľa aplikácií IT. Ďalšou dôležitou témou bola iniciatíva nemeckého federálneho vládneho projektu eGovernment 2.0, ktorý predstavuje časť projektu modernizácie štátnej správy usilujúcej sa o vytvorenie viac používateľsky a procesne orientovaného prístupu. Inovačné riešenia, praktické aplikácie a cenovo prijateľná infraštruktúra IT pre federálnu, regionálnu a miestnu správu formovali jadro tém jednotlivých prednášok, ktoré sa tiež zaoberali problémami súvisiacimi s organizáciami verejnej správy, zriadením vyššieho vzdelávania, zdravotnou službou a inými verejnými inštitúciami. Napríklad, praktickými riešeniami elektronickej štátnej správy pre transakcie s verejnou správou a podnikateľskými spoločenstvami, inovačnými metódami na zjednodušenie vnútorných administratívnych procesov, špecializovanými aplikáciami pre federálnu, regionálnu a miestnu správu, zdravotnícke služby a technickou infraštruktúrou a hardvérom IT.
Na výstave Cebit boli prezentované tiež riešenia na elektronickú identifikáciu dokumentov vo verejnom a v súkromnom sektore pre veľký rozsah aplikácií. "Park verejného sektora" sa tiež zameral na inovačné aplikácie IT navrhnuté na podporu systému zdravotnej starostlivosti vzájomným prepojením ambulancií, nemocníc a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti cez spoločnú komunikačnú sieť. Diskutovalo sa tiež o plánovanom zavedení elektronickej karty zdravotnej dokumentácie v Nemecku. Diskusie sa práve v tomto čase zamerali na aktualizáciu najdôležitejších údajov uložených na karte, postupy poistencov na kontrolu podrobností svojich údajov v súbore a prvé regionálne praktické skúšky.
Digitálny svet zajtrajška
"Park budúcnosti" (Future Parc) opäť poskytol platformu pre výsledky a zámery najnovšieho výskumu v informačných a komunikačných technológiách. Hlavné myšlienky obsahujú rozvoj inteligentných vonkajších znakov a integráciu grafiky 3D v živom videoprenose v reálnom čase. Medzi inými diskutovanými témami sa objavili samostatne zostavené siete rádiových snímačov a prostredia inteligentnej pomoci pre starších ľudí. Prezentovali sa tiež nové spôsoby vyhľadávania obsahu obrazov a videa či miniatúrna kamera HDTV. Výstava inovácií bola doplnené diskusiou s prezentačným fórom o budúcnosti ďalšieho vývoja a o združovaní spolupráce výskumu a vývoja na celoeurópskej úrovni.

-- Na tohtoročnom CeBIT-e si návštevníci mohli prvýkrát vyskúšať prenášanie súborov rýchlosťou 7,2 Mbit/s do mobilného koncového zariadenia siete UMTS. Nový akceleračný systém HSUPA v rovnakej mobilnej sieti teraz umožňuje 5- až 10-krát rýchlejší prenos dát aj v opačnom smere, z mobilného telefónu k základňovej stanici.

-- Sledovanie televízie sa mení, jednotlivé prístroje spotrebnej elektroniky a audiovizuálnej techniky v domácnosti sa ovládajú bunkovým telefónom, hlas sa prenáša internetovým protokolom -- navyše čo tieto zariadenia vzájomne spája je konvergencia a integrácia predtým oddelených segmentov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:14