Alžbeta Harry Gavendová / Google
StoryEditor

World Wide Web za 30 rokov zmenil svet. Ľudia si ho mýlia s internetom

12.03.2019, 09:20
Účelom bola lepšia komunikácia a výmena dát a informácií medzi vedcami na celom svete.

Zrejme ste si už všimli v prehliadači Google dnešný Doodle. Je to počítač symbolizujúci 30.výročie vzniku Internetovej siete World Wide Web (WWW). Mnoho ľudí si mýli WWW s Internetom, ktorý vznikol začiatkom 80-tych rokov v USA.

​A aký je teda medzi nimi rozdiel? World Wide Web, alebo skrátene web, sú vlastne stránky, ktoré vidíte, keď ste na zariadení a ste online. Ale internet je sieť prepojených počítačov, na ktorých web funguje, ako aj to, aké e-maily a súbory naprieč ním cestujú.

Za vznikom stojí fyzikálne laboratórium

Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) oslavuje 30. výročie revolučného vynálezu presne 12. Marca. Málokto vie, že táto technológia, ktorá zmenila svet, vznikla práve v CERNe za účelom lepšej komunikácie a výmeny dát a informácií medzi vedcami na celom svete.

V roku 1989 bolo najväčšie fyzikálne laboratórium na svete, CERN, plné nápadov a informácií uložených na viacerých nekompatibilných počítačoch. Pred 30 rokmi mladý počítačový expert pracujúci v CERNe, Tim Berners-Lee, skombinoval nápad o prístupe k informáciám s túžbou po širokej konektivite a otvorenosti.

Jeho návrh sa neskôr stal World Wide Web. Sir Bernes-Lee predstavil zjednocujúcu štruktúru na prepojenie informácií medzi rôznymi počítačmi. V marci 1989 napísal návrh na internetový hypertextový systém na prepojenie a prístup k informáciám v rôznych počítačoch, nazvaný "Správa informácií". Do roku 1991 sa táto vízia univerzálnej konektivity stala World Wide Web.

V novembri 1990 túto "sieť informačných uzlov, ktorú môže používateľ prehliadať podľa želania" Berners-Lee spolu s ďalším kolegom z CERNu Robertom Cailliauom formalizovali ako návrh, "WorldWideWeb: Návrh na projekt HyperText". Do konca roka zaviedol Berners-Lee kľúčové komponenty, ako html, http a URL, a vytvoril prvý webový server, prehliadač a editor (WorldWideWeb).

Dňa 30. apríla 1993 CERN uverejnil najnovšiu verziu WWW softvéru vo verejnej sfére a sprístupnil ju ľubovoľnému použitiu a vylepšeniam. Toto rozhodnutie viedlo k intenzívnemu používaniu svetového webu spoločnosťou, ktorá z neho dodnes profituje: polovica svetovej populácie je teraz online a existujú takmer 2 miliardy internetových stránok.

Prístupný pre všetkých

"Je veľkou cťou a pýchou, že CERN usporiadal oslavu 30-teho výročia návrhu Tima Berners-Leeho, ktorý sa neskôr stal World Wide Webom. Teším sa, že sir Tim bude v tento deň s nami," povedala generálna riaditeľka CERNu Fabiola Gianotti. "Vynález svetového webu premenil náš svet a naďalej ukazuje, ako základný výskum živí a podporuje inovácie."

"Kultúra otvorenosti bola kľúčovým faktorom v rozhodnutí laboratória v roku 1993, aby sa WWW stal voľne prístupným pre všetkých, čo bolo kľúčovým krokom v jeho vývoji a následnom šírení." 

Dnes ráno podujatie “Web @ 30 v CERNe” odštartovalo oslavy po celom svete. Sir Tim Berners-Lee, Robert Cailliau a ďalší priekopníci a odborníci na web dnes v CERNe zdieľajú svoje názory na výzvy a príležitosti, ktoré prináša web.

Podujatie, ktoré organizuje CERN v spolupráci s dvoma organizáciami založenými Berners-Leeom: Nadáciou World Wide Web a World Wide Web Consorciom (W3C), otvorí Fabiola Gianottiová, generálna riaditeľka CERNu. 

30 zaujímavostí o World Wide Web:

Spoločnosť Cisco zostavila zoznam 30 zaujímavostí, ktoré v ostatných troch dekádach ovplyvnili smer, ktorým sa internet uberá:

1. 1989 – Vynájdený web: Britský vedec Sir Tim Berners-Lee v roku 1989 vynašiel celosvetovú sieť World Wide Web. V marci 1989 v dokumente Návrh informačného manažmentu popísal svoju víziu konceptu, ktorý sa neskôr stal celosvetovou sieťou. A web sa stal jednoznačne najvýznamnejšou aplikáciou na internete.

2. 1990 – Spustená prvá internetová stránka a server v Európskom stredisku jadrového výskumu (CERN): Všetko bežalo na počítači NeXT Tima Bernersa-Leeho s nápisom „Tento počítač je server. NEVYPÍNAŤ!“

3. 1992 – Zavedenie prvého vytáčaného pripojenia na internet: Vytáčané pripojenie na internet po prvý raz predstavila v marci 1992 vo Veľkej Británii spoločnosť Pipex, založená v roku 1991 ako prvý britský komerčný poskytovateľ internetového pripojenia.

4. 1992 – Prvý protokol IGRP (Interior Gateway Routing Protocol): Spoločnosť Cisco získala svoj prvý patent pod číslom 5 088 032 na IGRP, metódu smerovania dátovej prevádzky medzi počítačovými sieťami. Cieľom proprietárneho smerovacieho protokolu bolo prekonať obmedzenia protokolu založeného na štandardoch.

5. 1992 – Prvý inteligentný telefón na trhu: Prvý inteligentný telefón uviedla na trh spoločnosť IBM v roku 1992 pod názvom Simon Personal Communicator.

6. 1993 – Prvé obrázky na webe: Marc Andreessen navrhol, aby bolo možné na webových stránkach zobrazovať obrázky pomocou HTML tagu IMG.

7. 1994 – Prvá online objednávka donášky jedla: Predmetom jednej z prvých známych objednávok pizze cez internet bola salámová pizza s hubami a syrom z reštaurácie Pizza Hut.

8. 1994 – Prvá vec kúpená cez internet: Vôbec prvú legitímnu online transakciu podľa informácií spoločnosti Shopify pravdepodobne vykonal v auguste 1994 Dan Kohn, ktorý vytvoril internetovú stránku s názvom NetMarket. Svojmu známemu vo Filadelfii predal 11. augusta Stingovo CD „Ten Summoner’s Tales“.

9. 1994 – Prvý reklamný banner: Objavuje sa prvá bannerová reklama, pozývajúca na stránky hotwired.com s textom: „Už ste niekedy klikli myšou SEM? -> TAK TERAZ TO UROBÍTE“.

10. 1994 – Vyvinutý protokol SSL: Spoločnosť Netscape Communications ako reakciu na rastúce obavy o počítačovú a internetovú bezpečnosť vyvinula protokol Secure Sockets Layer (SSL).

11. 1994 – Vzniká prvý vyhľadávač s full-textovým vyhľadávaním: Brian Pinkerton začal pracovať na pôvodne desktopovej aplikácii WebCrawler 27. januára 1994 na Washingtonskej univerzite. V polovici marca vygeneroval zoznam 25 najnavštevovanejších internetových stránok.

12. 1994 – Zavedenie internetového bankovníctva: V októbri 1994 sa družstevná sporiteľňa Stanford Federal Credit Union stala prvou finančnou inštitúciou, ktorá ponúkla internetové bankovníctvo všetkým svojim klientom.

13. 1994 – Prvý blog: Prvý blog na webe bol Links.net a vytvoril ho univerzitný študent Justin Hall.

14. 1995 – Prvý zákazník Amazonu si kúpil knihu: Zákazník John Wainwright si 3. apríla 1995 v novom online kníhkupectve s názvom Amazon zakúpil knihu amerického vedca Douglasa Hofstadtera Fluid Concepts and Creative Analogies. Wainwright nemal poňatia, že jeho nákup bol vôbec prvý u firmy, ktorá zásadným spôsobom zmenila spôsob, akým nakupujeme.

15. 1996 – Uvedenie prvej bezplatnej internetovej e-mailovej služby do prevádzky: Jack Smith a Sabeer Bhatia v roku 1996 zakladajú prvú bezplatnú internetovú e-mailovú službu s názvom Hotmail.com

16. 1996 – Jedno z prvých virálnych videí: V polovici 90. rokov sa na dlhú dobu stalo hitom jednoduché video tancujúceho dieťaťa, renderované v 3D. Ľudia sa naň nemohli vynadívať. Video s tancujúcim bábätkom pôvodne vzniklo ako ukážka schopností programu 3D Studio Max.

17. 1996/1997 – Prvý zdokumentovaný úspešný prípad internetového crowdfundingu: Britská rocková kapela Marillion získala finančné prostriedky na svoje turné z darov, ktoré jej cez internet zaslali fanúšikovia.

18. 1997 – Uvedenie Wi-Fi: Bezdrôtové pripojenie bolo vynájdené a prvý raz poskytnuté spotrebiteľom v roku 1997, keď bol založený výbor nazvaný 802.11. To viedlo k vzniku štandardov IEEE802.11, ktoré definujú komunikáciu v bezdrôtových miestnych sieťach (WLAN).

19. 1997 – Prvá internetová sociálna sieť dnešného typu: Prvá internetová stránka s typickými znakmi sociálnej siete s názvom Six Degrees vznikla v roku 1997. Umožňovala používateľom nahrať profil a nadväzovať priateľstvá s ďalšími používateľmi. V roku 1999 získala popularitu prvá blogová stránka, ktorá stála na počiatku rozmachu sociálnych médií, ktorý pretrváva dodnes.

20. 1998 – Oficiálne spustená služba Google a uskutočnené prvé vyhľadávanie: Spoločnosť Google v roku 1998 založili kybernetici Larry Page a Sergey Brin, vtedajší doktorandi na Stanfordovej univerzite v Kaliformii.

21. 1998 – Prvá streamovacia služba na svete: Napriek všeobecnému presvedčeniu nebol prvou streamovacou službou Netflix. Hongkonská telekomunikačná spoločnosť Tedium spustila svoju iTV už v roku 1998, o tri týždne skôr, ako Netflix odoslal poštou svoje prvé DVD.

22. 1998 – Prvý kybernetický útok: Študent Cornellovej univerzity Robert Tappan Morris, syn slávneho kryptografa Roberta Morrisa staršieho, chcel zistiť, aký je internet veľký – teda koľko zariadení je naň pripojených. Napísal preto program, ktorý putoval od počítača k počítaču a každý inštruoval, aby poslal signál späť riadiacemu serveru, ktorý zaznamenával počet pripojení. Jeho program sa stal prvým počítačovým útokom typu DDoS (distribuovaného zahltenia požiadavkami).

23. 2001 – Vytvorený prvý záznam vo Wikipedii: Internetová encyklopédia Wikipedia vznikla 15. januára 2001, dva dni potom, ako si doménu zaregistrovala dvojica Jimmy Wales a Larry Sanger. Jednou z prvých stránok, vytvorených hneď 16. januára, bolo heslo UuU.

24. 2005 – Digitálne mapy pre širokú verejnosť: Google prevzal spoločnosť Where 2 Technologies spolu so spoločnosťou Keyhole, ktorá vyvíjala geopriestorový vizualizačný softvér, z ktorého sa neskôr vyvinula aplikácia Google Earth – a nový päťdesiatčlenný tím začal pracovať na vývoji Google Maps.

25. 2005 – Prvé video na YouTube, „Ja v zoo“: Jeden zo zakladateľov služby YouTube, Jawed Karim, v roku 2005 publikoval krátky videoklip samého seba pred skupinkou slonov. To bolo ešte predtým, ako YouTube kúpil Google za 1,6 miliardy dolárov a každý sa chcel stať internetovou video celebritou. Jeden človek a niekoľko zvierat v zoo spustili internetovú video revolúciu.

26. 2006 – Prvý tweet: 21. marca 2006 spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey využil 24 znakov zo svojho 140-znakového limitu ako prvý tweet na svete. Počas desiatich rokov sa Twitter stal dôležitým komunikačným nástrojom pre viac ako 300 miliónov používateľov.

27. 2007 – Na trh bol uvedený iPhone: Toto zariadenie zásadným spôsobom ovplyvnilo mobilný internet, ako ho poznáme dnes.

28. 2010 – Prvé internetové pripojenie vo vesmíre: Cisco posiela internetový router do vesmíru.

29. 2014 – Využívanie internetu v mobilných zariadeniach po prvý raz prekonalo stolné počítače: V januári 2014 mobilný internet v USA objemom prevádzky po prvý raz prekonal pevné pripojenie.

30. 2016 – Objem internetovej prevádzky dosiahol jeden zettabajt: Objem celosvetovej internetovej prevádzky dosiahol zettabajtovú hranicu 9. septembra 2016. Taký objem má 250 miliárd DVD a zmestí sa doň 36-tisíc rokov HD videa.

(Zdroj: tlačová správa CISCO)

01 - Modified: 2019-02-19 14:01:54 - Feat.: 0 - Title: Petíciu za "záchranu internetu" podpísalo 4,7 milióna ľudí 02 - Modified: 2019-02-27 11:42:11 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť Kaufland zaviedla bezplatné pripojenie na WiFi do všetkých svojich predajní 03 - Modified: 2019-02-28 07:31:30 - Feat.: 0 - Title: Raketa Sojuz vyniesla do vesmíru prvé satelity pre celosvetovú internetovú sieť 04 - Modified: 2019-02-28 16:37:52 - Feat.: 0 - Title: Európska komisia žiada internetové platformy o účinnejší boj s dezinformáciami 05 - Modified: 2019-03-06 11:22:15 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko chce zdaniť internetových gigantov. Do rozpočtu to prinesie pol miliardy 06 - Modified: 2019-03-06 11:47:10 - Feat.: 0 - Title: Vlhovej hlavná súperka baví internet. Pozrite sa, ako Shiffrinovú potrápil Špindlerův Mlýn
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari 03 - Modified: 2024-03-23 08:44:19 - Feat.: - Title: Legendárna „embéčka“ má 60 rokov. Za raritné verzie dnes dostanete aj 40-tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-13 13:10:00 - Feat.: - Title: Legendárny Ford Mustang tvoril dejiny. Za šesť dekád sa ho predalo vyše 10 miliónov 05 - Modified: 2024-02-24 10:13:10 - Feat.: - Title: WhatsApp oslavuje 15 rokov fungovania. Populárnu aplikáciu dnes používajú až dve miliardy ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:26