StoryEditor

Súboj ázijských titanov: Pozrite sa, čo dokážu špičkové hodinky

05.04.2019, 16:17
Premýšľate nad kúpou smart hodiniek? Mohlo by sa vám hodiť naše porovnanie Huawei Watch GT a Samsung Galaxy Watch Active.

Huawei a Samsung predstavujú v súčasnosti mimoriadne veľkú konkurenciu. Reč však nie je len o smartfónoch, ale aj o rôznych iných zariadeniach ako o tabletoch, smart náramkoch a hodinkách. A práve dvoje smart hodinky sa nám ocitli naraz na test v redakcii, tak sme ich rovno porovnali.

Samsung Galaxy Watch Active sú jedným z najnovších zariadení juhokórejského výrobcu. Z nášho pohľadu majú úplne iný dizajn, ako sme doteraz pri Samsungu videli. Veľmi nenápadné kovové rámiky, hrubšie okraje displeja i útle rozmery robia z nich menšiu raritu v portfóliu.

Alžbeta Harry Gavendová

​Hodinky majú prívlastok Active, teda sú určené na rôzne pohybové aktivity. Zaujímavosťou pritom je, že pôsobia skôr elegantne. Nuž a napriek tomu, že sú venované rovnako mužom, ako aj ženám, predsa len sú svojou veľkosťou určené skôr nežnejšiemu pohlaviu.

Samsung

​V tmavom vyhotovení však predstavujú príjemnú alternatívu aj pre mužov, ktorí netúžia nosiť na ruke ultra športové hodinky. Zároveň sú absolútne ľahké a počas cvičenia vôbec nezavadzajú.

Huawei myslel na mužov

Huawei Watch GT sú zase celkom z iného súdka. Ich dizajn hovorí jasne o tom, pre koho ich čínsky výrobca prichystal. Navyše, aj remienok pôsobí dosť mužsky, najmä v koženom vyhotovení. Sú presne tam, kde boli pred časom Samsung Gear S3 Frontier či Classic.

Mužský dizajn i väčšia veľkosť sa nezaprú, no zo skúseností môžeme povedať, že občas takýmto maskulínnym hodinkám prídu na chuť i ženy. Dizajn je skrátka otázkou vkusu a je len na vás, ktoré vám z tejto dvojice viac padli do oka.

Alžbeta Harry Gavendová

​Smart hodinky oboch výrobcov na začiatok spárujete s dedikovanými aplikáciami, ktoré sú presne prispôsobené na zobrazovanie údajov z týchto zariadení. V prípade Huawei Watch si vyhľadáte aplikáciu Zdravie od Huawei a pre Samsung hodinky je tu Samsung Health a Galaxy Wearable. Tu si prezeráte podrobné štatistiky v priebehu dní a mesiacov, jednotlivé grafy a trasy.

Rozdielna filozofia

Hodinky sa vzájomne líšia okrem dizajnu najmä vnútornou výbavou a funkciami. To, že každé z nich používajú svoj vlastný firemný operačný systém, je už len čerešničkou na torte.

Spoločnou črtou je, že merajú aktivity, zobrazujú, samozrejme, čas a notifikácie prijaté z telefónu a pripájajú sa k nemu pomocou Bluetooth pripojenia. Čo sa však ďalej týka technických špecifikácií, pracujú s rôznymi filozofiami.

Huawei sa snažil okresať, čo sa dá, aby sa ich hodinky stali len jednoduchým a praktickým nástrojom pre športovcov s mimoriadnou výdržou. Samsung, naopak, siahol po vyspelých technológiách, aby ste sa s hodinkami vôbec neobmedzovali.

Alžbeta Harry Gavendová

​V prvom rade, Watch Active ponúkajú vyše štyridsať rôznych typov tréningov, poradí si s takými chuťovkami, ako je trenažér veslovania. Hodinky vám tiež zmerajú úroveň stresu i odporučia dychové cvičenia.

Po spárovaní hodiniek so slúchadlami môžete dostávať zvukové pokyny aj priamo do uší. Stres sa meria pomocou pokročilého snímača srdcového tepu, ktorý dokáže merať i tlak krvi.

​Bohužiaľ, táto funkcia nie je zatiaľ v našich končinách plne podporovaná. Kontinuálne snímanie tepu vás navyše tiež môže upozorniť na prípadné anomálie v činnosti vášho srdca.

Alžbeta Harry Gavendová

​Huawei má menej športových činností, no rovnako ako Watch active Active podporuje GPS a z mnohých dostupných športov si určite niečo vyberiete. Turistika, beh v interiéri či exteriéri, bicyklovanie, plávanie v otvorenej vode či v bazéne.

Veľmi dobrou funkciou je aj „tréner na zápästí“, teda sprievodca vaším tréningom. Spustíte napríklad kurz behu, spaľovania tukov a hodinky vám v pravidelných intervaloch píšu, čo máte robiť. Popritom snímajú tep, čím dokážu priebežne kontrolovať, či naozaj makáte podľa ich plánu.

Plusy aj mínusy

V aplikácii Huawei Zdravie si však samostatne nastavujete snímanie srdcového tepu. Je to menšia nevýhoda, že si ho nemôžete samostatne zapínať a vypínať priamo v hodinkách. Na druhej strane, ak ho aj máte vypnutý, pri spustení tréningu sa aktivuje automaticky sám.

Alžbeta Harry Gavendová

​Nespúšťal sa jedine pri plaveckom tréningu. Je to škoda, pretože Samsung sníma počas plávania aj tep. Obe zariadenia však perfektne automaticky rozoznajú štýl, akým plávate a ponúkajú bohaté štatistiky v prepočte na dĺžku bazéna.

Treba ešte poznamenať, že tréning plávania pritom nie je vôbec v smart hodinkách či náramkoch samozrejmosťou. Obom výrobcom palec hore.

Výhodou Samsung hodiniek je ďalej to, že má trénerov k viacerým aktivitám. Tí vás prevedú plnohodnotným cvičením. Všetko sa pritom sníma – či už sú to drepy, „angličáky“ alebo známe „brušáky“. Musíme sa priznať, že takýto typ cvikov bol pre nás často veľmi príjemnou zmenou oproti nejakým zaužívaným cvičebným plánom.

Alžbeta Harry Gavendová

​Navyše, ďalší bonus je, že ak si k hodinkám pripojíte bezdrôtové slúchadlá, priamo dostávate hlasové informácie od trénera. A to nás poriadne bavilo. S prepojením hodiniek a slúchadiel súvisí, samozrejme, aj prehrávanie hudby. Hodinky si teda môžete vziať samostatne napríklad na behanie a stále môžete počúvať hudbu. Do hodiniek totiž dokážete importovať skladby či albumy, ktoré počas aktivít počúvate.

​Huawei neobsahuje takýto typ vnútorného úložiska. Neprepojíte ich so slúchadlami, ani im nemôžete dávať hlasové povely ako Samsungu pomocou asistenta Bixby. Huawei navyše nepodporuje aplikácie tretích strán, pričom Samsung poskytuje dodatočné sťahovanie aplikácií cez svoj Galaxy Store. Môže sa totiž stať, že by ste si chceli napríklad lepšie monitorovať svoj spánok a podobne.

Alžbeta Harry Gavendová

​Záznamy spánku však štandardne podporujú oboje inteligentné hodinky. Jednoducho stačí v nich zaspať a automaticky vám merajú hladiny spánku, pričom si ráno všetko skontrolujete v aplikáciách.

Pre niekoho môže byť smerodajné to, že s hodinkami Huawei nemôžete odpovedať na správy. Samsung má v tomto smere bohaté možnosti. 

Určite je dôležitá aj informácia, že oboje hodinky spárujete okrem telefónov s operačným systémom Android aj s iOS. 

Samsung vo svojom modeli využil pekný farebný dotykový AMOLED displej (302 ppi), Huawei využil tiež farebný dotykový OLED displej (326 ppi). Oba na nás pôsobili veľmi dobre a ponúkajú jemné rozlíšenie. 

Alžbeta Harry Gavendová

Batéria a nabíjanie

No a prichádzame k záverečnej, no mimoriadne významnej veci. Výdrž na jedno nabitie. Filozofiou Samsungu je ponúknuť vysoko technologické zariadenie, ktoré dokáže samo prehrávať hudbu, odpovedať na správy a podobne.

Huawei ponúka skôr základné funkcie, menšiu možnosť v rámci nastavení, no zároveň vydrží asi o 10 dní dlhšie na jedno nabitie. Presnejšie, Huawei ponúka výdrž na úrovni až štrnástich dní, pričom hodinky Active vám vydržia priemerne do troch dní.

Alžbeta Harry Gavendová

​Huawei sa tiež rýchlejšie nabije – už za niečo vyše hodiny máte zariadenie nabité, no Watch Active využívajú inú technológiu a nabíjajú sa viac ako dve hodiny. V tomto bode sú argumenty jasne hovoriace za čínskeho producenta.

No máme ešte jednu poznámku. Hodinky Active sa vyznačujú tým, že ich môžete nabíjať aj pomocou nových smartfónov Galaxy S10 – stačí ich jednoducho priložiť na zadnú stranu telefónu a nabíjajú sa. Takto napríklad nemusíte nosiť so sebou dedikovanú nabíjačku, ako je to v prípade Huawei.

​Hodinky Active teda môžete nabíjať aj pomocou telefónu alebo duálneho nabíjania (nabíjate telefón počas noci a rovno ním nabíjate aj hodinky), kým bez samostatnej nabíjačky Huawei hodinky nenabijete. 

Cena zrejme nerozhodne

Hodinky od Huawei kúpite za približne 229 eur a Samsung predáva Active za 249 eur. Cenový rozdiel robí teda dvadsať eur, čo nemusí byť pre niekoho podstatná čiastka. Ak teda chcete hodinky, ktoré dlho vydržia, voľba Huawei je jasná. Pokročilejšie funkcie vás zase privedú k odpovedi menom Samsung. 

01 - Modified: 2019-01-19 22:14:09 - Feat.: 0 - Title: Ako Knight Rider. Toto sú prvé hodinky s eSIM kartou, ktoré nahradia telefón 02 - Modified: 2019-04-05 11:28:59 - Feat.: 0 - Title: Hodinky Apple Watch zistili vážne zdravotné problémy svojho majiteľa 03 - Modified: 2018-06-12 07:42:24 - Feat.: 0 - Title: ASUS predstavil revolučný notebook, ale aj nové hodinky na meranie tlaku 04 - Modified: 2018-11-11 15:19:47 - Feat.: 0 - Title: Kvalita spánku: „chytré“ hodinky ho môžu aj zhoršiť
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:49