StoryEditor

MP3 prehrávač, ktorý dokáže tancovať

11.09.2007, 12:47
Spoločnosť Sony predstavila neobyčajný MP3 prehrávač. Neobyčajný preto, lebo okrem prehrávania hudby dokáže i tancovať. Sony Rolly v sebe kombinuje zvukové a robotické technológie. Kto iný, ak nie Japonci, by prišiel s takouto realizáciou?

Vyzerá ako veľké vajíčko, mohutnejšie ako klasické USB MP3 prehrávače. Pri pohľade naň by sme mohli povedať, že sa jedná o menší rádioprehrávač. Až ho spustíte, roztvorí svoje konce a vytvorí tak akési dva satelity alebo robotické ušká, ktorými dokáže pohybovať. Roztvorené konce odhalia dva 1,2 Wattové neodýmiovo-magnetické reproduktory, ktoré by mali zaručiť čistučký zvuk. Neobsahuje takmer žiadne ovládacie tlačidlá. Prehrávanie skladieb, či hlasitosť sa ovláda gestami (či už ťahmi prehrávača alebo pohybom prstov po jeho tele).

Dizajn je futuristický, zariadenie inteligentné. Počas prenášania vo vertikálnej polohe dokáže rozoznať, ktorý reproduktor je hore a ktorý dole a podľa toho sklápa svoje „poklopy“. Pokiaľ je položený na podložku vertikálne, zvuk vychádza len z otvoreného vrchného reproduktora. To, že zariadenie využíva i poznatky robotiky, odhalí nečakané sa správanie Rollyho po zapnutí rytmickej hudby – v rytme sa dokáže krútiť, gúľať, pohybovať svojimi odklopenými uškami, až to pôsobí dojmom skutočného tanca. Presvedčte sa na vlastné oči v priloženom reklamnom videu (verziu v plnej dĺžke si môžete pozrieť tu), alebo ešte lepšie vo videoprezentácií na oficiálnej internetovej stránke. Synchronizované pohyby umožňujú Rollymu zabudované motorčeky a senzory, reagujúce na pohyb a hudbu.

Rolly disponuje kapacitou 1 GB. Prehráva hudobné formáty MP3, ATRAC a AAC. Neobsahuje žiaden výstup na slúchadla, prostredníctvom bluetooth však dokáže komunikovať s bezdrôtovými slúchadlami postavenými na rovnakej bezdrôtovej technológií. Pomocou dodávaného softvéru sa budú dať pohyby podľa ľubovôle upravovať, k jednotlivým skladám tak bude možné vytvoriť osobité tančeky, ktoré Rollymu vlejeme „do hlavičky“ prostredníctvom USB kábla alebo bluetooth. Keď netancuje, dokáže vyhrávať 5 hodín na jedno nabitie batérie, v pohybe vydrží o hodinu menej. Zariadenie sa najskôr začne predávať v Japonsku, na tamojší trh príde 29. septembra a jeho cena bude v prepočte 350 USD.


Vývoj Rollyho trval tri roky, prvý impulz pritom vzišiel z hláv inžinierov stojacich za robotickým psíkom Aibo. Názov Rolly vychádza z kombinácie slov "rolling" a "friendly".   

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. máj 2024 20:15