StoryEditor

Zoznamky a ich úskalia: Ak si nedáte pozor, môžete prísť nielen o peniaze a dobrú povesť

28.12.2020, 23:00
Pravidlo je s odvahou, ale najmä s rozvahou.

Hľadať si partnera vo virtuálnom svete je dnes nesmierne populárne. Bolo to tak aj pred niekoľkými rokmi, teraz je to ešte aktuálnejšie, nakoľko čelíme sociálnemu odlúčeniu.

Nemáme veľa možností "normálne" randiť a obľúbenosť zoznamiek tým rastie. Neodsudzujte vopred túto formu zoznamovania sa. Vedzte, že existuje množstvo spokojných párov, ktoré sa zoznámili v jednej z mnohých aplikácií.

A čuduj sa svete, funguje im to. Než sa rozhodnete aj vy skúsiť šťastie, naštudujte si základný „manuál“. Neosobná rovina totiž hrá do kariet všetkým možným podvodníkom. A málo ich naozaj nie je...

Nie je zoznamka ako zoznamka

Na úskalia internetových zoznamiek sme sa spýtali aj odborníka v oblasti IT Onreja Macka: "Hlavný problém je v tom, že po zoznámení túži mnoho ľudí. Dnes je taká situácia, že sa dá pomerne náročne zoznámiť a spoliehajú sa na zoznamku na internete. Z toho potom vzniká chuť zarobiť na tom."

Upozorňuje, že sú zoznamky, ktoré spoplatňujú výber partnera, a pritom vám pri výbere podhodia neoverenú osobu. "Zradné je to, ak sa na zoznamke ponúkne ideálny partner – dobre vyzerajúca žena bez záväzkov alebo bohatý muž v ideálnych rokoch, opäť bez záväzkov. Zázraky sa na internete nedejú a preto nemožno očakávať, že takéto ponuky vám budú padať do rúk ako hnilé hrušky," varuje.

Ktorá je seriózna?

"Dobrú zoznamovaciu aplikáciu alebo web spoznáte podľa toho, že zodpovedá reálnej praxi okolo nás. Vybraný partner teda bude ďaleko od ideálu," hovorí Ondrej Macko.

"Skôr musíte robiť veľa kompromisov, aby sa to celé podarilo. Spoľahnúť sa na spomenutú záruku, znamená takmer istotu, že naletíme podvodníkovi."

"Seriózne zoznamky už majú za sebou nejakú históriu a nevznikli povedzme minulý mesiac. Viem, že každý musí nejako začať, ale osobne by som sa spoľahol skôr na stálice v tejto oblasti," dodáva.

Ručná brzda alebo ako sa nespáliť:

  • Ak máte zoznamovaciu aplikáciu, chvíľku počkajte, než pošlete aj svoje telefónne číslo.
  • Nikdy neposielajte svoje osobné údaje. Neprezrádzajte ani spoločnosť, kde pracujete.
  • V žiadnom prípade neodosielajte peniaze, aj keď by malo ísť o menší finančný obnos.
  • Nikdy si nemôžete byť istý, kto je na druhej strane telefónu či počítača. Preto buďte opatrní a dôveru si nechajte pre tých, ktorých ste minimálne spoznali aj osobne.
  • Pikantnú komunikáciu a posielanie podobných fotografií či videí zvážte, môže sa totiž stať, že vaše snímky budú kolovať po internete, prípadne vás niekto začne vydierať.
  • Miestom schôdzky by malo byť relatívne rušné, verejné miesto.
  • Známym alebo priateľom (minimálne jednému) povedzte, kam idete, o koľkej sa máte stretnúť, prípadne pošlite číslo a fotku človeka, s ktorým sa máte stretnúť.

Ideálne zoznámenie? Osobne

Ondrej Macko upozorňuje, že aj keď je "internetová zoznamka v súčasnej situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu skôr jediným spôsobom na zoznámenie sa, predsa je len lepšia klasická osobná známosť."

Pri nej si máte možnosť naživo overovať, s kým sa to vlastne začínate zoznamovať. "Takže, aby sme to zhrnuli, je to systematicky vhodný doplnok, ale určite nie jediná cesta," dodáva Macko.

01 - Modified: 2019-07-26 11:57:41 - Feat.: 0 - Title: Tu si nás nezapínajte, varuje niektorých užívateľov Tinder. Hrozí vám väzenie alebo dokonca smrť 02 - Modified: 2020-10-22 12:05:02 - Feat.: 0 - Title: Facebook spúšťa v Európe svoju zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:23