Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Kupujte, kým mobily LG ešte sú. Koncern uvažuje, že sa divízie zbaví

21.01.2021, 10:44
Autor:
jmjmČTKČTK
Juhokórejská spoločnosť LG Electronics zvažuje, čo urobí so svojou stratovou výrobou chytrých mobilných telefónov.

Mobilná divízia LG je na tom dlhodobo zle. Je pod silným tlakom čínskych výrobcov a neustále prerába a klesá jej trhový podiel, informuje portál iDnes.cz. Materský koncern pripustil, že jednou z variant je zatvorenie mobilnej divízie.

Nedávno v rámci virtuálneho kongresu CES v Las Vegas LG predviedlo smartfón s rolovacím displejom, ktorý by sa ešte tento rok mohol dostať do predaja. Lenže nakoniec to môže byť labutia pieseň tradičnej mobilnej značky.

Juhokórejská spoločnosť LG Electronics zvažuje, čo urobí so svojou stratovou výrobou chytrých mobilných telefónov. Šéf firmy Kwon Bong-Seok aktuálne podľa novín Korea Herald poslal zamestnancom mobilnej divízie list, že je potreba podstatná zmena.

Možné sú v tejto chvíli všetky scenáre, či už ide o výraznú redukciu divízie, jej predaj, predaj jej časti, alebo uzatvorenie. Ak by došlo na poslednú možnosť, podľa rôznych zdrojov by tak koncern dokázal absorbovať zhruba 60 percent zamestnancov mobilnej divízie.

Firma uviedla, že 23 stratových štvrťrokov po sebe v divízii smartfónov už ju pripravilo zhruba o tri miliardy eur. Náznaky, že by firma nakoniec mohla výrobu smartfónov ukončiť, v stredu na burze v Soule poslali akcie LG o viac ako dvanásť percent nahor.

Kedysi to bola svetová trojka

LG bola podľa organizácie Strategy Analytics ešte v roku 2013 tretím najväčším výrobcom smartphonov. Vlani v treťom štvrťroku už podľa údajov spoločnosti Counterpoint nebola ani medzi prvými siedmimi, lebo sa pred ňu dostali čínski výrobcovia.

Analytici poznamenali, že ak sa LG rozhodne výrobu smartfónov ukončiť, mohla by sa trhová hodnota firmy zvýšiť. Na hodnotu firmy v posledných viac ako piatich rokoch doliehali vysoké straty a nedostatočné využívanie zdrojov.

Podnik by sa mohol viac sústrediť na expanziu výroby automobilových komponentov, kde už pred nedávnom založil s firmou Magna International spoločný podnik na výrobu elektrických súčiastok.

Najväčším výrobcom smartfónov bola podľa odbytu v treťom štvrťroku minulého roka juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics. Druhá sa umiestnila čínska spoločnosť Huawei, tretí bol ďalší čínsky výrobca Xiaomi. Ten prvýkrát zosadil z tretieho miesta americkú firmu Apple, ukazujú dáta spoločnosti Counterpoint. LG bolo až deviatej.

Solídne pozície len v USA

Mobilná divízia LG zaspala a nie je to záležitosť posledných dvoch alebo troch rokov. Firme sa ako-tak darí na domácom trhu a vcelku solídne postavenie má v USA, kde je trojkou na trhu. Lenže v USA dominujú Apple a Samsung s trhovým podielom okolo sedemdesiat percent, takže aj tam je podiel LG relatívne malý.

Na iných trhoch sa LG nedarí, prepadá sa v Európe i na tuzemskom trhu. Technologicky sa už dlhšiu dobu LG nepúšťa do súboja s najsilnejšími značkami, hoci sa nebojí experimentovať.

Avšak pokusy v podobe druhého displeja v kryte, ktorý pre niektoré modely ponúka už niekoľko rokov, alebo aktuálny výstredný model LG Wing žiadny prielom na trhu nezaznamenali. Čo platí aj o konvenčnom a inak veľmi podarenom modelu Velvet.

LG pritom nemá zlé telefóny, navyše ich veľmi skoro zlacňuje, takže sú dobrým tipom pre tých, ktorí hľadajú skvelý pomer výkonu a ceny. V poslednej dobe však ani výrazné zľavy často nestačia na agresívne čínske značky, ako sú Xiaomi, OnePlus, Realme a ďalšie.

LG v tejto chvíli produkuje a vyvíja len časť smartfónov, a to tých prémiových. Zvyšok v posledných rokoch previedol na externých dodávateľov. Čo nie je nič zvláštne, rovnako postupuje aj Samsung, ale v menšom objeme.

01 - Modified: 2020-11-18 15:32:46 - Feat.: 0 - Title: Huawei predáva svoju značku smartfónov Honor. Chce ju zachrániť 02 - Modified: 2021-12-21 11:08:11 - Feat.: 0 - Title: Dostali ste nový telefón? Takto si prenesiete údaje zo starého 03 - Modified: 2021-12-21 11:24:13 - Feat.: 0 - Title: Dochádza vám batéria? Vyskúšajte tieto tipy na zlepšenie výdrže smartfónu 04 - Modified: 2020-12-28 07:52:45 - Feat.: 0 - Title: Môžete si dovoliť míňať? Toto sú najdrahšie a najlepšie smartfóny tohto roka 05 - Modified: 2021-01-16 22:29:43 - Feat.: 0 - Title: Televízor, smart hodinky i respirátor. Čo najviac zaujalo na výstave CES v Las Vegas? 06 - Modified: 2021-01-20 08:53:32 - Feat.: 0 - Title: Špičkový výkon za rozumnú cenu. Tento smartfón má však i slabiny
01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-04-04 08:54:28 - Feat.: - Title: Koniec obľúbenej služby. Vo viacerých mestách si už jedlo cez túto donášku neobjednáš, svoje pôsobenie končí zo dňa na deň 03 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania 04 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala 05 - Modified: 2024-03-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Dráma v biznise, ktorý profituje na deťoch. Dvojica Spievanka a Zahrajko končí: Rozpad sprevádzajú odkazy na sociálnych sieťach
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:02