StoryEditor

Prekvapivý výsledok fotosúboja: Fotí lepšie iPhone 13, Pixel 6, alebo Galaxy S22?

04.03.2022, 09:00
Google dominuje operačným systémom, Samsung je najväčším výrobcom telefónov s týmto systémom a Apple ako jediný na svete má konkurenčný systém.

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, patrí Apple, Samsung a Google k tradičným hráčom na poli špičkových fotomobilov. Google začal klásť dôraz na kvalitu foťákov a predovšetkým schopnosti takzvanej výpočtovej fotografie, keď prešiel z telefónov Nexus na vlastné modely Pixel, informuje portál iDnes.cz.

Bude tomu už takmer šesť rokov, čo je v mobilnom svete večnosť. Modely Galaxy S od Samsungu a iPhony od Applu k špičkovým fotomobilom patrili vždy. Pravdou je, že napríklad podľa hodnotenia DxO Mark nie sú tieto firmy absolútnymi vládcami na poli fotomobilov a že napríklad Samsung má od konkurencie určitý odstup.

Nič to však nemení na tom, že na rozdiel od mnohých čínskych fotomobilov z vrcholu rebríčka DxO Mark nemajú zákazníci v prípade iPhonu 13 Pro Max, Samsungu Galaxy S22 Ultra a Pixelu 6 Pro problémy s dostupnosťou, a to napriek tomu, že Google svoje telefóny u nás oficiálne nepredáva.

U Apple a Samsungu navyše nemožno pochybovať o komerčnom úspechu zariadení, Pixely od Googlu sú zase aj u nás stále obľúbenejšou alternatívnou voľbou technických nadšencov.

Každý z výrobcov navyše pristupuje k riešeniu fotoaparátu vo svojich telefónoch trochu inak - aj preto sme sa rozhodli túto trojicu vzájomne porovnať.

S každým testovacím telefónom sme počas jedného dňa nafotili rovnakú sadu testovacích snímok, vyskúšali sme aj niektoré kreatívne režimy a rôzne situácie.

Zďaleka sme neskúšali úplne všetky možnosti fotoaparátov – a napriek vzrastajúcej obľube sme tiež vynechali oblasť nakrúcania videa, ktorá môže byť pre mnoho používateľov dôležitá a môže hrať vo voľbe prístroja určitú rolu.

Nasnímané testovacie snímky a skúsenosti pri ich zhotovovaní sú však veľmi vypovedajúce. Úprimne, s tromi špičkovými smartfónmi, z ktorých každý volí trochu iný prístup aj v oblasti používateľského prostredia, sa prekvapivo fotí dosť rovnako.

Apple, Google aj Samsung sa totiž sústredia na to, aby používateľ vytúžený výsledok dosiahol samozrejme a automaticky bez toho, aby sa nad tým musel príliš zamýšľať. Na druhej strane, existujú situácie, kedy je pri každom z telefónov potrebné vymyslieť „ako na to“. A niekedy to ani nejde, ako zistíme nižšie.

Všeobecne sa s iPhonom 13 Pro Max, Pixelom 6 Pro a Galaxy S22 Ultra fotí naozaj ľahko a výsledky sú výborné – nech už zvolíte ktorýkoľvek z telefónov, môžete si byť istí, že snímky vo väčšine budú kvalitné. A je až prekvapivé, ako málo sa líšia – práve aj s ohľadom na dosť odlišný hardvér aj softvér.

Tri, tri a štyri objektívy

Apple iPhone 13 Pro Max naďalej zostáva pri využití troch dvanásťtimegapixelových snímačov a jedného ToF senzora pre dáta s hĺbkou ostrosti, ktoré slúžia pre širokouhlý foťák, hlavný fotoaparát aj trojnásobný zoom.

Pixel 6 Pro má tiež trojicu objektívov a zaobíde sa dokonca bez ToF senzora. Hlavný snímač tu má rozlíšenie 50 megapixelov, širokouhlý je dvanásťmegapixelový ako iPhone a zoom je štvornásobný so 48-megapixelovým snímačom.

Samsung Galaxy S22 Ultra má fotoaparáty štyri: hlavný má rozlíšenie 108 megapixelov, širokouhlý zostáva u očividne obľúbených 12 megapixelov a potom sú tu dva teleobjektívy s desaťmegapixelovými čipmi.

Jeden prináša trojnásobné a jeden desaťnásobné priblíženie. Spoločné je to, že okrem širokouhlého fotoaparátu majú všetky foťáky optickú stabilizáciu obrazu. A že výsledné snímky majú v bežných režimoch rozlíšenie 12 megapixelov - aj keď na prianie vedia Pixel a Galaxy viac.

My sme však v našom teste fotili na toto rozlíšenie, pri ktorom môžu Google a Samsung využívať spájanie pixelov: telefón od Googlu spojí pri hlavnom snímači štyri pixely, pri Samsungu dokonca deväť do jedného.

Tým majú mať teoreticky nad iPhonom výhodu v podobe jedného výrazne väčšieho pixelu – a teda väčšieho množstva dostupného (a relevantného) svetla. Lenže také jednoduché to nie je a Apple kontruje optikou s lepšou svetelnosťou (oproti súperom je lepšia pri všetkých objektívoch), ktorá teda prepustí viac svetla. To je jedno z vysvetlení, prečo sú si v praxi výsledky často také podobné.

V praxi tiež každý zo smartfónov volí trochu iné usporiadanie fotoaparátov na svojej zadnej ploche, to však nehrá pri fotení zásadnú úlohu. Nestávalo sa nám napríklad, že by sme si pri niektorom z telefónov pri držaní - prstami tienili niektorý z objektívov. Poďme už na samotné porovnávacie ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-05-16 21:18:24 - Feat.: 0 - Title: Ktorý telefón najlepšie odfotí jedlo? Pozrite si porovnanie top trojice 02 - Modified: 2020-10-04 12:39:03 - Feat.: 0 - Title: Ktorý sa viac oplatí? Porovnali sme dva unikátne telefóny 03 - Modified: 2021-05-04 07:55:46 - Feat.: 0 - Title: Stredná trieda verzus špičkový model. Porovnanie Samsungov prinieslo prekvapivé výsledky
01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:08