StoryEditor

Google naďalej uniká konkurencii

24.10.2007, 09:30
Kolos dominujúci internetovému vyhľadávaniu, americká spoločnosť Google, beží naďalej ako dobre namazaný stroj. Vo štvrtok firma oznámila svoje finančné výsledky za tretí kvartál a tie boli nad očakávania dobré.

Tržby dosiahli úroveň 4,23 miliardy dolárov, čo znamená medziročný nárast o 57 percent. Predovšetkým ale Googlu prudko vzrástol zisk – v medziročnom porovnaní o 46 percent a prekonal tak jednu miliardu dolárov. V rovnakom štvrťroku pred rokom dosiahla firma zisk „len“ vo výške 733 miliónov dolárov.

"Náš kľúčový biznis – vyhľadávanie na internete - mal dobré príjmy z reklamy. Jednak zvyšujeme jej využitie na našich stránkach a pozitívny vplyv mal i rast návštevnosti týchto stránok," komentoval pre spravodajský server BBC News výsledky Googlu jeho generálny riaditeľ Eric Schmidt.

Google sa tak i naďalej vzďaľuje svojim konkurentom. Za posledné tri štvrťroky dokázal vytvoriť zisky vo výške 3,36 miliardy dolárov, čo je viac ako 2,6-násobok toho, čo zarobil jeho hlavný konkurent, firma Yahoo. Navyše Google sprostredkováva 61 percent všetkých vyhľadávaní na internete, zatiaľ čo druhá Yahoo len 14 percent.

Yahoo zverejnila svoje výsledky minulú stredu. V treťom štvrťroku firma zarobila 151 miliónov dolárov, čo je o päť percent menej než vlani. Túto správu trhy napriek tomu prijali ako pozitívnu. Mohla  by totiž znamenať, že „liečebná kúra“, ktorú firme naordinoval nový šéf Jerry Yang, začína zaberať a Yahoo by sa mohla dostať z krízy. Na to, aby začala ohrozovať Google, je ale predsa ešte len skoro.

 

Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:26