StoryEditor

Prvé recenzie: Microsoft Surfacu škodí hlavne softvér

25.10.2012, 19:46
Nový tablet od Microsoftu si vyskúšalo len pár novinárov. Reakcie krotia prílišný optimizmus.

Tablet Surface je pre Microsoft odvážny krok. Je to prvýkrát, čo najväčší výrobca operačných systémov a aplikačného softvéru vyrába aj vlastný počítač. Podľa prvých recenzií sa však zákazníci Microsoftu, teda výrobcovia PC, nemusia báť. Surface je zaujímavý a dobre spracovaný, ale tradičný Windows zatiaľ nenahradí.

Chvála sa najčastejšie týka spracovania samotného tabletu, ponuky služieb a integrovaného Microsoft Office. Kritika sa potom týka samotnej mobilnej verzie Windows 8 s označením RT. Moderné užívateľské prostredie Metro má svojich zástancov, ale pre užívateľa zvyknutého na tradičný Windows je zmena ovládania nepríjemná a v ponuke Windows Store zatiaľ chýbajú aplikácie.

Základ všetkých recenzií tvorí tvrdenie, že Surface je výborne navrhnutý a spracovaný kus hardvéru. "Jednoznačne patrí medzi najlepšie spracované zariadenia, ktoré som mal kedy v ruke, a rozhodne je lepší než predchádzajúce pokusy oveľa skúsenejších firiem o výrobu tabletu," píše Anand Lal Shimpo.

David Pogue z The New York Times dodáva: "Surface má porty a konektory, o ktorých sa majiteľom iPadov môže iba snívať: čítačku pamäťových kariet, video-výstup aj USB 2.0".

V testoch obstál aj displej, ktorý má výrazne nižšie rozlíšenie ako nový iPad - 1366 x 768 bodov proti 2048 x 1536 bodov. Microsoft tvrdil, že text vyzerá na Surface lepšie, podľa recenzentov to nie je pravda, text je ostrejší na iPade, ale video údajne vyzerá na oboch zariadeniach rovnako dobre. "Pri veľkosti displeja je rozlíšenie 1366x768 ďaleko k dokonalosti - aj keď sú veci na obrazovke ostré, textu a niektorým prvkom užívateľského prostredia by jednoznačne vyššie rozlíšenie pomohlo," píše Joshua Topolsky z The Vergata.

Hodnotenie softvéru už tak pozitívne nie je. Z recenzií možno cítiť, že sa Microsoftu nepodarilo dostatočne vyladiť Office pre Windows RT. Podľa dostupných informácií totiž Office 2013 RT v preview verzii využíva prvky klasických Windows a to beh na mobilných zariadeniach spomaľuje a zároveň to zvyšuje požiadavky Windows 8 RT na kapacitu úložiska. "Bavíme sa približne o 6,47 GB pre Windows RT a ďalších 830 MB pre Office - celkom 7,3 GB," doplnil do svojej recenzie na želanie čitateľov Anand Lal Shimpo.

Hoci Windows RT obsahujú režim desktopu práve pre Office, Surface s Windows RT nie je kompatibilný s klasickými aplikáciami pre Windows. To mu najvýraznejšie vyčíta Sam Biddle z Gizmondu: "Režim desktopu je v RT úplne zbytočný, je to krutá pripomienka nefunkčnosti. Len vám bude pripomínať všetko, čo sa svojím Surface nemôžete robiť. "

Nedostatok aplikácií pre Surface v modernom používateľskom prostredí (predtým Metro) kritizujú aj ostatné recenzenti. Možno predčasne, počas posledných dvoch dní, teda aj potom, čo recenzie vyšli, sa do ponuky Windows Store dostali zásadné aplikácie ako Skype, TeamViewer Touch alebo pre Američanov dôležité Netflix a Hulu Plus alebo hry ako Jetpack Joyride. Ďalšia vlna aplikácií má prísť v piatok, kedy sa Surface začne oficiálne predávať.

Kritike čelí aj klávesnica Surface Type. Písanie na základnej verzii Surface Touch Cover je pomalé a málo presné (po niekoľkých dňoch sa presnosť zlepšuje), Type Cover je drahší, lepší, ale rovnako ako Touch Cover je v podstate nepoužiteľný pre písanie s tabletom na kolenách.

"Chýba pánt, ktorý by držal obrazovku vzpriamene, a na kolenách stojan v tablete neslúži moc dobre. Aj napriek tomu klávesnica robí zo Surface lepšie zariadenie pre prácu ako iné tablety, ktoré som testoval," zhrnul svoju pozitívnu recenziu Walt Mossberg zo servera All Things D.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:25