StoryEditor

Desať dôvodov, prečo si kúpiť tablet, a nie notebook

04.07.2011, 00:00
Chcete si spríjemniť cestovanie filmom, no nenosíte notebook? Chcete si prečítať správy, ale nemáte čas na noviny? Ak ste na tieto otázky odpovedali kladne, nastal čas na kúpu tabletu.

Dalo by sa povedať, že tablety sú akýmsi kompromisom medzi high-end telefónmi a notebookmi. Ponúkajú veľké, až 10-palcové displeje a parametre, za ktoré by sa nemusel hanbiť žiaden notebook strednej triedy. Spolu s vlastnosťami, ako napríklad natáčanie HD videa, fotoaparátom s niekoľkými megapixelmi, videohovormi či GPS navigáciou je tablet zariadenie, ktorému skôr či neskôr neodolá nik.

Ak ste doteraz váhali s kúpou tabletu, pokúsime sa vám priblížiť 10 najdôležitejších dôvodov, prečo by ste si ho mali kúpiť.

1. Mobilita
Porovnajte si veľkostné parametre dnešných notebookov, alebo aj tých najmenších netbookov, s tabletmi a budete milo prekvapený. S  hrúbkou okolo 1 cm a váhou na úrovni pol kila víťazia tablety a zanechávajú dojem, že notebooky už nie sú „in“.

 2. Výkon porovnateľný s notebookmi
Väčšie rozmery však majú aj svoju výhodu – lepšie možnosti na výkon zariadenia. Bolo by bláznovstvom tvrdiť, že tablety porážajú notebooky aj z výkonnostnej stránky, ale na druhej strane je neuveriteľné, čo všetko sa v takom malom zariadení skrýva. V skratke povedané, ak pracujete na dvoj- alebo trojročnom notebooku, kúpou tabletu si určite nepohoršíte, ba práve naopak. 

3. Systém Android
Dalo by sa povedať, že tablety vďačia za svoj úspech aj operačnému systému Android. Ten dokázal priviať svieži vietor medzi inak pomerne nudné vody ovládané operačným systémom Windows.  Android je mladý, rýchlo sa rozvíjajúci systém, ktorý prakticky ihneď reaguje na zmeny trhu a potreby zákazníkov. Príkladom toho je aj vyvinutie špeciálnej verzie Androidu pre platformu tabletov, aby ste z nich dokázali získať maximum.

4. Centrum zábavy pre celú rodinu
Tablet je tým správnym riešením, ak sa chcete pochváliť vašimi fotkami či videami z rôznych akcií a rodinných udalostí, skrátiť si cestovanie dobrým filmom či seriálom, vypočuť obľúbenú hudbu alebo sa len tak odreagovať pri hraní hier.

5. Ideálny pomocník do práce
Ani v práci vám tablet neurobí hanbu. Pri presunoch zo stretnutia  na stretnutie vás kvôli malej hmotnosti nebudú bolieť ruky a vďaka praktickým rozmerom nebude na spomínaných stretnutiach pôsobiť rušivo. Dnešné tablety bez akýchkoľvek problémov zvládajú prácu s textom, tabuľkami či prezentáciami. No nechcete sa pred šéfom ukázať ako zamestnanec s inovatívnymi riešeniami a pokrokovými myšlienkami?

6. Záznam videa v HD kvalite
Len máloktoré dve písmená spôsobili väčšiu senzáciu ako písmená HD. Celý dnešný svet sa točí iba okolo slov High Definition a ani tu tablety nezaostávajú. Natáčanie a pozeranie HD videí nebolo nikdy také ľahké ako teraz.

7. Výdrž
V porovnaní s notebookmi, ktorých výdrž na batériu neprekračuje 3 – 4 hodiny, držia tablety s nimi krok, ba ich miestami prekonávajú. Tablety s výdržou 7 či 8 hodín nonstop prevádzky nie sú ničím ojedinelým. Ak sa pri výbere nového notebooku, telefónu či iného zariadenia riadite heslom výkon – výdrž – vlastnosti, tak práve v tablete ste našli svojho favorita číslo 1.

8. GPS a senzory
GPS, gyroskop, akcelerometer či zabudovaný kompas. Dnes už "vychytávky", ktoré by nám veľmi chýbali a ktoré by ste v notebookoch asi len tak ľahko nenašli.

9. Skvelý dizajn
Veľkosti tabletov a notebookov sme už spomenuli, teraz prišiel čas na porovnanie dizajnu. Ak by sa príchod notebookov dal považovať za malý prevrat v oblasti používania výpočtovej techniky, tak tablety spôsobili hotovú revolúciu. Dotykové ovládanie je veľmi intuitívne, rýchle a zábavné. Stačí pár dní a doterajší štýl práce s klávesnicou a myšou budete považovať za zastaraný. Navyše, nie je to proste skvelý pocit, mať v rukách, doslova, celý internet?

10. Budúcnosť
Tablety k nám prišli veľmi rýchlo, veľmi rýchlo sme si ich aj obľúbili a len veľmi ťažko sa ich „zbavíme“. Ponúkajú dobrý výkon v kvalitnom vyhotovení za adekvátnu cenu. A spriateliť sa s ním dokáže každý, študentom vie pomôcť pri učení, dospelým zase pomôže pri práci, a tých skôr narodených dokáže zbaviť technofóbie.

Autor je spolupracovníkom HN STYLE

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:56