StoryEditor

Cena notebooku napovie, koľko vydrží

19.04.2012, 00:05
Veľké rozdiely. Prezradíme, čo ponúkajú modely s až štvornásobne vyššou cenovkou než je bežné.

Ceny notebookov na trhu sa veľmi podstatne líšia. Zariadenia môžu vyzerať podobne, ale jedno stojí 400 eur a druhé 1 500 eur. V čom spočíva rozdiel?

S odolným telom

Modely s vyššou cenovkou sa spravidla pýšia lepším výkonom, možnosťami pripojenia zariadení či siete, bezpečnosťou a zárukou, ale aj konštrukčným spracovaním. Kvalitný a drahý notebook môže bez ujmy na zdraví vydržať aj dlhšie ako päť rokov, kým lacné plastové modely sa niekedy ledva dožijú konca záručnej doby.

Základným rozdielom medzi lacnými a drahými notebookmi býva kvalita spracovania. Najlacnejšie modely sú zhotovené z plastu, ich displej sa často prehýba a krúti. Na kvalitnejších modeloch s cenovkou približne 800-1000 eur a vyššie nájdeme celokovové telo z horčíkovej zliatiny, vystuženie veka displeja a mohutné pánty so širokým uhlom otvorenia. Kvalitné spracovanie je mimoriadne dôležité, ak notebook budete často prenášať, prípadne mu hrozí občasný pád. Kvalitné notebooky majú okrem pasívnej ochrany aj aktívnu ochranu – sú schopné pri rýchlom pohybe odstaviť pevný disk, aby sa pádom nepoškodil. SSD disky podobnú ochranu nepotrebujú.

Ak sa počíta s tvrdším zaobchádzaním, výrobca väčšinou myslí aj na ochranu proti poliatiu. Klávesnica býva vyhotovená tak, že pri obliatí odvádza tekutinu cez špeciálne otvory v tele notebooku a chráni elektroniku vnútri. Dôraz je kladený aj na chladenie, ktoré sa väčšinou nespolieha na jedinú mriežku na spodnej strane, ktorú môžeme jednoducho zapchať položením na mäkkú podložku. Chladiaci systém zároveň býva tichý a účinný aj v záťaži – nižšia teplota komponentov zaručuje dlhšiu životnosť.

Pre komfortné písanie

Spracovanie sa priamo odráža aj na komforte práce. Drahé pracovne zamerané notebooky majú tie najlepšie klávesnice s dobrým rozložením klávesov, ktoré sa ľahko stláčajú a poskytujú pri písaní dobrú mechanickú odozvu. Dôležitým prvkom je aj touchpad. Kvalitný notebook spoznáme podľa toho, že má pod dotykovou plochou dve alebo tri samostatné tlačidlá, ktoré sa ľahko stláčajú a nie sú hlučné. Výnimkou je Apple, ktorý na Macbookoch používa sklenený clickpad – touchpad, ktorý nemá tlačidlá, no dá sa celý stlačiť. Aj tento ovládací prvok sa používa dobre. Clickpady ostatných výrobcov sú skôr výsmechom a bez externej myši sa na nich pracuje ťažko.

Komfort ďalej zvyšuje kvalitný, matný displej. Pri pracovných notebookoch je prakticky pravidlom. Existujú aj špeciálne modely vybavené pre prácu vonku – majú veľmi silné podsvietenie displeja. Vyššie triedy notebookov ponúkajú taktiež vysoké rozlíšenie a v niektorých prípadoch i displej s rozšíreným farebným spektrom a podstatne lepšími možnosťami sledovania zo strán. Kvalitná webkamera je zas doménou iba niekoľkých, skôr multimediálnych modelov. V pracovnej oblasti býva webkamera voliteľná, kvôli priemyselnej špionáži.

Ďalším výrazným odlíšením kvalitných notebookov od lacných je prepojiteľnosť so sieťami. Pracovné modely bývajú osadené najvyššími modelovými radmi bezdrôtových adaptérov, ktorých citlivosť je veľmi vysoká. Wi-Fi signál tak chytíte aj tam, kde lacné modely strácajú dych. Zároveň je samozrejmosťou podpora štandardu N s rýchlosťou až 300 Mbit/s. Za príplatok je väčšinou možné osadiť pracovný notebook integrovaným 3G modemom, ktorý zabezpečí pripojenie k internetu cez mobilné siete operátorov. Niektoré modely majú aj integrovaný GPS prijímač a dokážu zastúpiť funkciu navigácie. V multimediálnych modeloch vyšších tried zas nájdeme integrovaný TV tuner. Táto kategória taktiež zaujme kvalitným zvukom, často aj použitím basového reproduktora.

Konektivita býva ďalej rozšírená aj cez dokovací konektor. Ušetríme tak čas pri príchode do kancelárie či pracovne – nie je potrebné pripájať monitor, externý disk, klávesnicu a myš káblami. Tieto pripojíme do dokovacej stanice a vložením notebooku sa automaticky pripoja, obraz sa prepne na externý monitor a môžeme pracovať ako na stolnom PC.

 

Výdrž až 30 hodín

Pracovné notebooky si často zakladajú na vysokej výdrži batérie, ktorú je možno ďalej rozšíriť. Okrem štandardnej batérie je možné zakúpiť rozšírenú, ale aj prídavnú. Prídavná sa pripája namiesto optickej mechaniky, alebo pod notebook ako tenká podložka. Môžeme naraz pripojiť až tri batérie a výdrž notebooku zdvihnúť až na 24 - 30 hodín. Snaha zvýšiť mobilitu sa odráža aj na napájacích adaptéroch – niektoré sú schopné režimu rýchleho nabíjania (napríklad 80 % kapacity za polhodinu), príplatkové modely adaptérov zas umožňujú nabíjanie zo siete aj zásuvky v automobile.

Firemná sféra spravidla vyžaduje zabezpečenie dát na notebookoch jej zamestnancov. Pracovné a špičkové modely preto okrem mechanickej ochrany komponentov ponúkajú bezpečnostný TPM čip, ktorý sa stará napríklad o prácu s odtlačkom prsta, vie šifrovať disk a umožňuje chrániť konfiguráciu a systém zariadenia rôznymi heslami. O samotný hardvér je postarané rozšírenou zárukou, ktorá je pri špičkových modeloch štandardom. Väčšinou ide o tri roky s opravou nasledujúci pracovný deň na mieste používania notebooku – technik príde za vami. Existujú však aj päťročné záruky a rôzne príplatkové služby a poistenia proti krádeži, či poškodeniu zavinenému používateľom. Ich využitie však dokáže zdvihnúť cenu notebooku aj o 50 až 100 percent.

O komfort používania operačného systému sa výrobcovia starajú sadami aplikácií, ktoré monitorujú stav systému či automaticky zabezpečujú vybrané činnosti.

 

Kedy stačí lacný notebook?
- ak bude prenášanie vylúčené, alebo veľmi zriedkavé
- ak ide o sekundárny počítač určený len na prehliadanie webstránok a podobne
- pri nízkych nárokoch na výdrž batérie
- ak budete používať externú klávesnicu a myš
- pre technicky neznalého, nenáročného používateľa

01 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šiesty raz Tour de France pre Armstronga 02 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stratení v džungli 03 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prostitúcia v Británii 04 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sudán kontra svet 05 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práca sem, sviatky tam
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:57