StoryEditor

BlackBerry poráža iPhony. V jedinej krajine (video)

09.12.2012, 23:15
Autor:
aszasz
Zatiaľ čo svet pomaly na tieto telefóny zabúda, Nigéria ich miluje.

„Vieš koľkokrát som sa musela hanbiť za to, že si mi stále nekúpil BlackBerry?“ kričí Keisha v zaprášenom aute na svojho priateľa. Daniel odpovedá, že si ho nemôžu dovoliť minimálne do ďalšej výplaty.

Aj takto vyzerá jedna zo scén filmu, ktorý ukazuje africkú realitu: nigérijské ženy tlačia na svoje polovičky, pretože chcú mať určitý status a vlastniť práve tento smartfón. Film BlackBerry Babes ukazuje trochu absurdnú módnu vlnu, ktorej sa teší najmä spoločnosť RIM, ktorá tieto telefóny vyrába. Pretože napriek tomu, že podiel BlackBerry na celom svete klesá (v Amerike ich podiel na trhu klesol pod 1,6 percenta), Nigéria sa ide kvôli nim zblázniť.

Posadnutosť krajiny týmto telefónom však má oveľa komplexnejšie vysvetlenie. Aj keď je podiel smartfónov na tomto kontinente stále nízky, tešia sa čoraz väčšej obľube – a to preto, že dovoľujú aj ľuďom, ktorí nemajú peniaze na počítač, pripojiť sa na internet. A za pár dolárov mesačne.

Dotykové telefóny totiž pokrývajú skoro 67 percent vyhľadávania v Nigérii. Skoro 4 milióny ľudí tu vlastní smartfón.

A práve polovica z tohto počtu používa BlackBerry. Dôvod je podľa Nicholasa Jotischkého, analytika z firmy Informa, jednoduchý – RIM dokázala pritiahnuť mladých ľudí k svojmu produktu. Používatelia doslova zbožňujú BlackBerry Messenger servis, ktorý im dovoľuje vymieňať si správy medzi sebou zadarmo.

„Mám BlackBerry, pretože vďaka nemu môžem komunikovať s priateľmi a s mužmi. Keď máte BlackBerry, ľudia sa na vás pozerajú hneď inak,“ vysvetľuje Diana Ogwuegbu, študentka z Lagosu, ktorá má stovky priateľov, s ktorými využíva služby BBM.



BlackBerry tu je pomerne v bezpečí, ale filma RIM a jej trhové podiely veľmi nie. Na päty im šliape hlavne Nokia, ďalší výrobca, ktorý vo svete zažíva skôr temné obdobie. Okrem nich sa na africkom trhu darí viac čínskym firmám ako Huawei, ZTE či Tecno, ktoré radi pripravia RIM o podiel na tomto trhu. Zbrane im na to nechýbajú: lacné zariadenia a mobily s dvoma sim kartami, to sa v Afrike zíde, pokrytie sieťami nie je rovnomerné. Ďalším rizikom je Apple, pretože v momente, ako začnú operátori ponúkať iPhony, ťažko si udržia svoje bezkonkurenčné postavenie.

zdoj: Business Insider

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:38