StoryEditor

Akú GPS aplikáciu dať do mobilu? Poradíme vám

05.04.2012, 00:00
Autor:
stl, amistl, ami
Existuje niekoľko GPS aplikácií pre Android či iOS. Niektoré sú dokonca prepojené s komunitou ostatných užívateľov.

Inteligentné telefóny sa stali novou populárnou platformou pre GPS riešenia. Samostatné GPS zariadenia, ktoré sa tešili obľube pred niekoľkými rokmi, dostali nového konkurenta a ich prežitie je v poslednom čase pomerne problematické. Používateľom totiž stačí telefón a vhodne zvolená aplikácia.

Či už ide o telefóny s Androidom alebo s iOS, obe platformy ponúkajú viacero riešení, ktoré je možné využiť na navigáciu. Okrem klasických GPS navigácií sú to najmä zabudované Google mapy. Hoci sa táto aplikácia neustále zlepšuje, a dokonca sa dočkala aj betaverzie takmer plnohodnotnej navigácie, nie všetky funkcie sú dostupné aj pre naše územie. Spomínanú navigáciu v rámci Google máp zatiaľ na Slovensku nepoužijete, a tak si musíte vystačiť s jednoduchým zobrazením mapy a vašej lokality. Na základnú navigáciu vám postačí aj táto aplikácia, treba počítať s určitou nepresnosťou a malým oneskorením pri zisťovaní vašej polohy. Google chce čoskoro spustiť navigáciu v rámci svojich máp aj u nás, konkrétny dátum zatiaľ nepoznáme.

Keď sa pozrieme na ponuku obchodov Google Play alebo AppStore, nájdeme viacero platených prémiových aplikácií, ale aj GPS navigácií, ktoré sú k dispozícii zadarmo. Problémom je, že väčšina z nich nepodporuje Slovensko a nie je pre našu lokalitu ani dostupná na stiahnutie. Z toho dôvodu sa počet potenciálnych aplikácií, ktoré môžeme využívať, značne zmenšuje. Keďže podaktoré navigácie zadarmo poskytujú diskutabilnú kvalitu, zameriame sa v našom výbere najmä na kvalitnejšie aplikácie.


Waze Social GPS


Waze Social GPS je aplikácia pre Android a iOS. Ide o pomerne zaujímavú GPS navigáciu, ktorá je k dispozícii zadarmo. Jednou z unikátnych vlastností tejto aplikácie je prepojenie s komunitou ostatných používateľov – práve komunita poskytuje službe dôležité informácie v reálnom čase, ktoré sú spracúvané a následne zobrazované ostatným používateľov. V rámci nášho testovania sme na mape v reálnom čase mohli vidieť upozornenia získané z dopravného servisu Rádia Expres, ale aj upozornenia, ktoré manuálne zdieľali ostatní používatelia. Pokiaľ teda niekto nahlási kolónu, aplikácia dokáže v niektorých prípadoch poskytnúť alternatívnu cestu a ušetriť tak vodičom čas.

Dá sa povedať, že Waze skvalitňuje svoje služby s narastajúcim počtom aktívnych používateľov, základná navigácia je však veľmi dobre využiteľná aj v aktuálnom formáte. Testovali sme viacero lokalít a aplikácia nás prakticky v žiadnom prípade nesklamala. V niektorých prípadoch boli okrem zvolenej trasy k dispozícii aj alternatívne trasy, nešlo však o príliš veľký rozdiel. Aplikácia podporuje prepojenie so sociálnymi sieťami a na fungovania vyžaduje aktívne internetové pripojenie. Z dostupných riešení zadarmo ide o jednu z najlepších navigácií, hoci čiastočné problémy s prepočítaním trasy môžu nastať pri plánovaní trasy mimo diaľnic. Waze Social GPS podporuje aj hlasovú navigáciu v slovenčine a aplikácia nás dokázala navigovať aj pri zadaní kľúčových slov typu Aupark.
Cena: zadarmo


Navfree GPS

Podobne ako Waze aj Navfree navigácie je k dispozícii pre Android a iOS. V prípade Apple zariadení je však obmedzená iba na vybrané krajiny a Slovensko medzi nimi nefiguruje. Mapu Bratislavy síce pokrýva aplikácia s mapami Rakúska, celé Slovensko v ponuke nenájdete. O to viac prekvapí verzia pre Android, ktorá ponúka rozsiahlejšiu súpravu sťahovateľných máp a všetky sú zadarmo. V tomto prípade nechýba ani Slovensko. Odporúčame však stiahnuť si aj okolité štáty, keďže značná časť južného Slovenska sa nachádza na mape Maďarska.

Čo sa samotnej navigácie týka, plní svoj účel. V priamom porovnaní s navigáciou Waze boli výsledné trasy mnoho ráz veľmi podobné a akceptovateľné v oboch prípadoch. Navfree GPS však dokázala lepšie zvoliť trasu, pokiaľ sme chceli cestovať mimo diaľnic. Aplikácia podporuje aj jednoduchú hlasovú navigáciu v angličtine a v rámci nastavení je možné zvoliť mód chôdze. Samozrejmosťou je možnosť prepínať medzi 2D a 3D mapami. Hoci sú mapy prístupné v offline móde, aplikácia využíva internetové pripojenie pri kalkulácii ideálnej trasy.
Cena: zadarmo


Sygic GPS



Sygic predstavuje jedno z najlepších prémiových riešení pre telefóny s iOS a Androidom. Navigácia pracuje s TomTom mapami a k dispozícii je viacero rôznych balíčkov máp. Podľa toho je odvodená aj koncová cena. Ako príklad môžeme spomenúť balík s mapami strednej Európy, ktorý stojí v AppStore 30 eur. Sygic ponúka množstvo funkcií vrátane interaktívnych máp, zobrazovanie radarov s kamerou a rýchlostnými obmedzeniami, ako aj možnosť upozornenia na prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Z hľadiska samotnej navigácie nie je aplikácii čo vytknúť, výpočet a určenie trasy fungujú bez problémov.

Mapy sú k dispozícii v offline móde, pripravte sa však na to, že aplikácia je pomerne náročná na voľné miesto vo vašom zariadení. Z hľadiska ponuky máp ide taktiež o takmer bezkonkurenčnú databázu, ktorej môže konkurovať maximálne navigácia Navigon. Oproti nej však Sygic ponúka cenovo výhodnejšie riešenie.
Cena: v závislosti od balíka máp

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DDP uzavreli 47 000 nových zmlúv
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 02:19