StoryEditor

Nepodceňujte bezpečnosť. Chráňte si aj mobil

17.05.2012, 00:00
Antivírusy lákajú na jednoduchosť i ochranu proti všetkým hrozbám. Obstarať si ich môžete aj bez poplatku.

Zabezpečenie počítačov alebo celých domácich sietí pred hrozbami by sme nemali podceňovať. V časoch pravidelného využívania internetu na najrôznejšie činnosti sa účinná ochrana PC stala mimoriadne dôležitou.

Vôbec pritom neplatí, že domáce počítače sú nedotknuteľné a útočí sa na firmy s cieľom zisku. Bežní používatelia sú vítanou obeťou, keďže povedomie o bezpečnosti počítačov býva dosť nízke alebo podceňované.

Úplná istota
Chrániť sa je pritom jednoduché. Stačí siahnuť po niektorom z bezpečnostných produktov. Väčšina ponúka ochranu pred zhodnými druhmi rizík. Odhaľujú a odstraňujú vírusy a ďalšie škodlivé programy, a to už pri ich pokuse o spustenie alebo stiahnutie z internetu. Snažia sa zabrániť prístupu hackerov do nášho počítača, ukradnutiu citlivých údajov napríklad cez rôzne falošné stránky bankových inštitúcií alebo blokujú surfovanie po rizikových weboch. Taktiež zvyknú chrániť počítač pred rizikami šírenými cez výmenné médiá ako USB kľúče.

Ponuka bezpečnostných produktov je bohatá. Dá sa zaradiť do dvoch hlavných kategórií. Ide buď o samostatný antivírus, alebo o komplexný produkt, ktorá má chrániť počítač aj pred ďalšími hrozbami.

Druhý typ je drahší priemerne o 20 až 30 eur. Okrem antivírusu má aj firewall, ktorý chráni počítač pred získaním kontroly nad počítačom alebo prístupu doň zo strany útočníkov cez internet. Bežne obsahuje aj nástroj na detekciu potenciálne nevhodných aplikácií, antispam proti nevyžiadanej pošte v e-mailoch alebo takzvanú rodičovskú kontrolu na detailné nastavenie, čo používatelia môžu robiť v systéme a kedy.

Aj s prídavkami
Niekedy v rámci komplexnejších balíkov nájdeme aj softvérových pomocníkov na údržbu systému. Napríklad sa postarajú o odstránenie nadbytočných súborov z pevných diskov, prečistia históriu našej aktivity na počítači alebo pomôžu pri odstraňovaní programov zo systému, ktoré nepotrebujeme.

Pri nákupe však pozor na podmienky. Zaplatenie poplatku totiž neznamená, že pôjde o poslednú investíciu do bezpečnostného softvéru. Je pravidlom, že si kupujete licenciu, ktorá vás oprávňuje plnohodnotne používať produkt vrátane aktualizácií vírusových databáz určité časové obdobie. Obvykle jeden rok či 18 mesiacov.

Po jej vypršaní je potrebné zakúpiť si novú, aktualizačnú licenciu. Býva o niečo lacnejšia než prvotná. Orientačná cena ročnej licencie pre jeden bezpečnostný produkt sa pohybuje okolo 40 – 60 eur.

Nie vždy je nutné za bezpečnostný softvér zaplatiť plnú katalógovú cenu. Výrazne sa dá ušetriť najmä v prípade, že kupujete bezpečnostný softvér pre niekoľko počítačov napríklad v domácnosti. Býva dobrým zvykom, že predajcovia ponúknu cenovo zvýhodnené licencie. Tie oprávnia používateľa nainštalovať a používať produkt napríklad na troch či piatich počítačoch.

Ktorý je najlepší?
Kľúčovými vlastnosťami antivírusu je schopnosť odhaľovať a odstraňovať škodlivé kódy či hrozby z počítača či iných zariadení. Popritom by zároveň nemal spôsobovať falošné poplachy ani príliš zaťažovať systém.

O kvalite vedia napovedať nezávislé testy antivírusov. Medzi najznámejšie rebríčky patrí Virus bulletin, ktorý ponúka výsledky posledných 5 testov na rôznych operačných systémoch a s jednoduchým ortieľom: či antivírus obstál na výbornú alebo nie. Tento rebríček je dostupný na adrese www.goo.gl/k6p8v. Ďalšími uznávanými prehľadmi sú AV-Test alebo AV-Comparatives.

Pozitívnym faktom je, že mnohé z bezpečnostných riešení dosahujú v testoch pravidelne takmer alebo úplne stopercentné hodnotenia. Vyberať si podľa nich je teda stále pomerne ťažké.
Riešením môže byť otestovanie skúšobnej alebo bezplatnej verzie produktu – či na vašom systéme beží dostatočne rýchlo, nekoliduje s programami a môžete si ľahko nastaviť všetko, čo potrebujete. Bežná skúšobná lehota je 30 dní.

Základ je podobný
Najznámejšie antivírusy používajú v pozadí veľmi podobné mechanizmy. Kontrolujú spúšťaný kód na základe vzoriek vírusov a vedia podozrivé správanie aj predvídať alebo odhaliť.
Niektoré z antivírusov, napríklad Avast alebo GFI Vipre, škodlivý kód dokonca pokusne aj spustia – ale v úplne oddelenom priestore. Otestujú tak, čo sa snaží robiť, a keď sa správa nevhodne, nepovolia spustenie v systéme používateľa. Iné antivírusy využívajú tradičnejšiu metódu analýzy štruktúry a podozrivých znakov.

Lákajú na jednoduchosť
Výrobcovia sa tiež snažia o zvyšovanie komfortu používania. Napríklad firewally fungujú v poloautomatickom režime, keď sa držia obvyklých bezpečnostných zásad, ale prepnúť ich možno aj na manuálny režim, kedy používateľ volí, ktorému programu komunikáciu s internetom povolí a ktorému nie. Program si nastavenia môže zapamätať.

Štandardom sú aj konfiguračné rozhrania, ktoré ponúkajú výber najpotrebnejších možností a ďalšie zobrazia až po zvolení používateľom. Ten sa tak nestráca vo veľkom počte nastavení. Eset pri rozhraní láka aj na nastavenia jedným kliknutím. Umožňuje tak napríklad nastaviť bezpečnostnú zónu počítača, teda či ho ostatné počítače vidia v sieti a majú k nemu prístup. Jedným klikom však ponúka i riešenie častých problémov. „Používateľ sa po kliknutí na informačný štvorec dozvie nielen to, v čom je problém, ale môže ho aj jedným klikom vyriešiť,“ opisuje marketingový manažér Esetu Juraj Vanko.

Ďalší cieľ: mobily
S rozmachom inteligentných mobilných telefónov (smartfónov) odborníci predpokladajú, že pre nich bude pribúdať škodlivý kód. Najmä pre tie s operačným systémom Android, ktorého popularita rastie. „V prípade Androidu zaznamenávame najväčší nárast,“ uvádza špecialista na kybernetickú bezpečnosť Esetu Peter Stančík.

Marketingový riaditeľ Avast Software Miloš Korenko vysvetľuje, že tvorcovia vírusov sa riadia trhom a pripravujú vírusy pre najrozšírenejšie systémy. „Na konci roka pritom bude mať najrozšírenejší systém Windows 7 okolo 400 miliónov používateľov, ale Android už 500 miliónov,“ odhaduje.

Pri Androide nie sú pridávané aplikácie (programy) do ponuky vo webovom obchode kontrolované prísne, preto sa môže stať, že sa útočníkom podarí na kratší čas pridať aj škodlivú aplikáciu. Používateľ by preto mal byť obozretný, aký prístup do systému a aké práva povolí inštalovanej aplikácii.

V zahraničí sa objavili aplikácie pre Android, ktoré posielajú z napadnutých telefónov SMS s vysokou sadzbou. Korenko zaregistroval jednu aplikáciu už aj v Česku. Naopak, na Slovensku sa podobné aplikácie podľa antivírusových firiem ani mobilných operátorov neobjavili.

Chrániť sa antivírusom odporúčajú antivírusové firmy pri Androide vždy. Pri telefónoch s iným systémom je to vhodné najmä v prípade, že často surfujete na internete, máte zapnuté Bluetooth alebo sťahujete väčšie množstvo aplikácií.

Medzi mobilné bezpečnostné riešenia patrí napríklad balík Eset Mobile Security (pre Google Android, Windows Mobile i Symbian), bezplatný antivírus AVG Mobilation Anti-Virus Free alebo platený AVG Mobilation Anti-Virus PRO (pre Android), Kaspersky Mobile Security (Android, BlackBerry, Symbian, Windows Mobile) či F-Secure Mobile Security (Android, Symbian, Windows Mobile) alebo produkty firmy Intego orientované na počítače Mac, ako aj iPhone, iPad alebo iPod touch (VirusBarrier).

Bezplatné antivírusové riešenia

01 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majský sa dostal na slobodu 02 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aviza 03 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehľad kultúrnych podujatí na najbližšie dni 04 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový zákon a archivácia dokumentov 05 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Metodický pokyn k podávaniu daňových priznaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:41