StoryEditor

Amazon je zraniteľný. Búrka naštrbila jeho povesť

05.07.2012, 00:00
Zabudnite na dokonale dostupné internetové služby v cloude.

Ak zlyhá technika a cloud je zle navrhnutý, môže sa odmlčať veľká časť internetu. V USA si museli poradiť napríklad bez online filmov.

Amazon poznáme ako zdroj lacných filmov a kníh. Firma patrí tiež k najväčším poskytovateľom „cloudu", teda počítačovej infraštruktúry vo vlastných dátových centrách. Ako taký Amazon zápasí s následkami búrky, ktorá vyradila z prevádzky služby pre desiatky zákazníkov.

Amazon Web Services používa napríklad Instagram, Zynga, Foursquare alebo Netflix. Užívatelia boli niekoľko hodín bez možnosti prístupu k svojim obľúbeným službám. Nefungovala možnosť ohlásiť svoju prítomnosť na Foursquare ani nebolo možné si pustiť film na Netflix.

Amazon potvrdil, že došlo k obmedzeniu služieb pre zákazníkov kvôli búrke, ktorá usmrtila niekoľko ľudí a zasiahla aj datacentrum Amazonu v Severnej Virgínii. Búrka vyradila dodávky elektrickej energie a zo zatiaľ neznámeho dôvodu nenabehli záložné generátory. Doba výpadku napájania sa počítala v desiatkach minút, služby boli dostupné až po niekoľkých hodinách.

Amazon síce dokázal reagovať na výpadok rýchlejšie ako postupovalo všeobecné obnovovanie dodávok elektriny (v nedeľu bolo bez elektriny ešte takmer 800 tisíc odberných miest), ale pre firmy, ktoré sa na cloud spoliehajú, to nie je dobrá správa. Poskytovatelia internetových služieb totiž doteraz tvrdili, že cloud je odolný aj v prípade nepriaznivých podmienok, pretože je možné záťaž preniesť do iného dátového centra.

Amazon na svojom webe popisuje možnosť rozdelenia služieb do zón tak, aby v prípade výpadku v jednej zóne bola služba dostupná v ďalších oblastiach - v základnej ponuke služieb ale nie je redundantný beh systémov vo viacerých lokalitách.

Plným zrkadlením obsahu dátových centier argumentuje napríklad Microsoft, geografickú redundanciu využíva tiež Google. Ten sa rozhodol začať ponúkať rovnaké služby prenájmu výkonu svojich dátových centier a novú službu oznámil minulý týždeň na konferencii Google I / O.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 19:24