StoryEditor

Sony stavilo na online budúcnosť hrania

03.07.2012, 00:00
Akákoľvek hra pobeží aj na mobilnom telefóne alebo tablete a hracie konzoly nebudú potrebné.

Sony PlayStation 3. Snímka: archív

Akákoľvek hra s perfektnou grafikou pobeží aj na mobilnom telefóne alebo tablete a hracie konzoly nebudú potrebné. Sony sa pripravuje na novú éru a investuje do technológie pre prenos graficky náročných hier po internete.

Pred niekoľkými dňami rozosielal zakladateľ spoločnosti Gaikai David Perry nadšené oznámenie, že Google prezentoval technológiu Gaikai na konferencii Google I / O ako ukážku toho, čo je možné zvládnuť vo webovom prehliadači Chrome a operačnom systéme Chrome OS. Ešte lepšia správa pre jeho "start-up" prišla v pondelok: firma zmení majiteľa. Sony za Gaikai zaplatí 380 miliónov dolárov (takmer 302 miliónov eur).

Pre Sony ide o zásadný krok, ktorý naznačuje, kadiaľ sa bude uberať budúcnosť celého herného systému - od výkonných herných konzol k mobilným verziám hier a online službám. Technológia, akú používa Gaikai alebo konkurenčné OnLive, totiž nevyvolávajú hry na počítačoch svojich klientov, ale na výkonných serveroch "v cloude".

Hráči sa k hre pripájajú online a cez internet sa prenáša od užívateľov iba informácia o ovládaní - pohybe myši, stlačení klávesnice alebo dotykoch na obrazovke. Počas milisekúnd sa potom zobrazí herná scéna upravená podľa získaných parametrov. V praxi sú oneskorenia takmer nepozorovateľné.

Sony zatiaľ neoznámilo konkrétne plány na ďalší rozvoj služby Gaikai, ale je isté, že akvizícia ovplyvní okrem iného aj podobu budúcej generácie konzoly Sony PlayStation - môže mať podobu tabletu alebo malej lacnej škatuľky, ktorá sa pripojí k televízii - výkonné procesory potrebovať nebude.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 00:15