StoryEditor

Apple môže prísť o najdôležitejší patent

20.12.2012, 10:15
IT gigant by prišiel o patent na zväčšovanie obrazu roztiahnutím prstov.

Kórejský výrobca elektroniky Samsung oficiálne prekonal Nokiu ako najväčší výrobca mobilných telefónov a teraz má pre svojich akcionárov ďalšiu dobrú správu. Americký patentový úrad predbežne zneplatnil najdôležitejší patent, ktorý iPhony odlišoval od konkurencie - možnosť zmeny veľkosti obrazu ťahaním prstov k sebe alebo od seba.

Predbežné zrušenie platnosti patentu číslo 7,844,915 nasleduje po tom, čo úrad v rámci preskúmavania platnosti sporných patentov predbežne zrušil platnosť patentu na kolísanie obrazovky pri dosiahnutí konca stránky pri listovaní dokumentov (patent číslo 7,469,381) a "patent Steva Jobsa" na rozpoznanie horizontálnych a vertikálnych gest (patent číslo 7,479,949).

Rovnako ako v prípade dvoch už preskúmaných patentov ide iba o predbežné rozhodnutie, ktoré je možné zvrátiť. Podľa patentového analytika Floriana Müllera je prvotné zrušenie platnosti časté aj preto, že preukazovanie platnosti patentu potom spočíva na jeho majiteľovi, nie na patentovom úrade, a nemožno tak vopred odhadovať, aké bude finálne rozhodnutie.

Pre Samsung však ide o dôležitý vývoj, ktorý môže ovplyvniť súdny spor Samsungu a Applu, v ktorom má opäť na základe rozhodnutia prvej inštancie Samsung zaplatiť Applu škody vo výške miliardy dolárov.

Sudkyňa Lucy Koh už tento týždeň odmietla vydať trvalý zákaz predaja celej rady chytrých mobilných telefónov Samsung na území USA, sudkyňa však zároveň odmietla požiadavku Samsungu na nové konanie kvôli zaujatosti jedného z členov poroty.

V Európe súdne spory Samsungu a Applu utíchnu, Samsung po zamietnutí súdneho opatrenia na zákaz predaja svojich telefónov v USA oznámil, že ukončí spory s Applom v Európe.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:28