StoryEditor

Nadvláda iPadu končí. Apple sa potopil sám

23.01.2013, 15:36
Najvýraznejší pokles predaja iPadov je viditeľný v Japonsku. Dobieha ho konkurencia.

Akcie Applu sa prepadajú kvôli správam o poklese záujmu o iPady a utlmení výroby obrazoviek pre iPad s retina displejom. Zmenu situácie potvrdzuje aj výskum trhu v Japonsku.

Podiel iPadu na trhu klesá, vo štvrtom štvrťroku ale trend zrýchlil. Dominantné postavenie tradičného iPadu narúša silná konkurencia lacných tabletov s Androidom, ale aj kanibalizmus vnútri ponuky Applu - iPad mini aj napriek relatívne vysokej cenu a horším parametrom uberá veľkému iPadu zákazníkov.

Najvýraznejšie je nástup konkurencie viditeľný v Japonsku, kde sa pred Vianocami najlepšie darilo konkurenčnému tabletu Nexus 7 od Googlu. Podľa výskumu agentúry BCN, ktorý zverejnil denník Nikkei, bol najpredávanejším tabletom v krajine Nexus 7.

Nexus 7 si v Japonsku domov odnieslo 44,4 percenta zákazníkov, niektorý z modelov iPadu si kúpilo 40,1 percent zákazníkov. Čísla mohlí byť pre Apple lepšie, ale iPad mini, o ktorý mali zákazníci záujem, bol nedostatkovým tovarom. Podľa štúdie, ktorá pracuje s informáciami zo 2400 obchodov, bola najväčšou výhodou tabletu od Google oproti iPadu cena. Tablet s Androidom je v prepočte takmer o 80 eur lacnejší než iPad mini.

V Spojených štátoch si Apple drží výsadné postavenie, ale aj tam konkurencia silnie. Tamojší najväčší online obchod Amazon.com má prvý iPad (iPad mini) až na 11. mieste rebríčka najpredávanejších tabletov, šesť miest z prvých desiatich držia tablety Kindle Fire od Amazonu, Nexus 7 je ôsmy a na treťom a šiestom mieste sú lacné tablety od Samsungu - sedempalcový Galaxy Tab 2 za 199 dolárov a Galaxy Tab 2 s uhlopriečkou 10.1 "za 341 dolárov.

Ako sa Applu darilo z pohľadu financií sa dozvieme v stredu neskoro večer, kedy firma oznámi svoje hospodárske výsledky za posledný štvrťrok. Zatiaľ je isté, že v USA sa darilo predaju iPhonov 5. Veľkí americkí telekomunikační operátori, ktorí už výsledky zverejnili, hlásia výrazný medziročný nárast počtu predaných iPhonov a rekordné podiely iPhonov vo svojich sieťach.

Zdroj: iHNed.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:31