StoryEditor

Amazon vyzval na súboj Apple. Ukázal nové čítačky

07.09.2012, 10:15
Firma predstavila novú generáciu tabletov Kindle Fire, ktoré majú konkurovať Applu.

Druhý najpredávanejší tablet v Spojených štátoch Kindle Fire sa dočkal hneď niekoľkých nástupcov. Amazon.com predstavil novú generáciu zariadení Kindle Fire s prídomkom HD. Nové tablety ponúknu vyšší výkon, väčšiu kapacitu pre ukladanie dát i väčšiu uhlopriečku a vyššie rozlíšenie.

Okrem dotykových tabletov firma predstavila aj novú generáciu čítačky elektronických kníh založenú na technológii elektronického atramentu. Kindle Paperlight má podsvietenú obrazovku s vyšším rozlíšením, staršie verzie sa dočkajú zníženia ceny.


Nové tablety predstavil šéf Amazonu Jeff Bazos.


Prvou predstavenou novinkou je Kindle Paperwhite, odpoveď na konkurenčnú čítačku Nook Simple Touch s technológiou GlowLight. Podsvietenie elektronického atramentu u Amazon Kindle sľubuje o 25% vyšší kontrast v porovnaní s predchádzajúcou generáciou čítačiek Kindle. Novinkou je tiež funkcia, ktorá odhaduje čas potrebný na dočítanie kapitoly a celej knihy na základe rýchlosti, s akou čitateľ otáča stránky.

Amazon ponúkne základnú verziu Kindle Paperwhite za 119 dolárov, verzia s 3G pripojením k internetu pre sťahovanie kníh bude stáť 179 dolárov. Amazon zároveň zachová v predaji základnej Kindle, cenu zníži zo 79 na 69 dolárov.

Amazon predstavenie nových tabletov zhrnul pod slogan "najlepší tablet za každú cenu". Novinkou sa stal pôvodné Kindle Fire - Amazon mu zvýšil výkon procesora, dal mu dvojnásobok operačnej pamäte a cenu znížil o 40 dolárov na 159 USD.

Vzápätí šéf Amazonu Jeff Bezos predstavil nové modely. Druhým tabletom v ponuke Amazonu sa stal Kindle Fire HD s uhlopriečkou 7 "a dvojnásobnou kapacitou úložiska - 16 namiesto 8 GB pri pôvodnom Kindle Fire. Tablet bude mať výkonný procesor OMAP 4470 od spoločnosti Texas Instruments, údajne rýchlejší ako Tegra 3, ktorá poháňa Nexus 7 od Googlu.

Amazon pri svojom novom tablete sľubuje tiež špičkovú rýchlosť pripojenia k internetu vďaka pokročilejšej verzii WiFi čipu a dvojici antén. Tablet ponúkne tiež HDMI výstup a stereo reproduktory a výdrž až 11 hodín na jedno nabitie. Predávať sa začne už 14. septembra za 199 dolárov, teda za rovnakú cenu ako základný Nexus 7 s 8 GB pamäte.

Ďalším modelom je Kindle Fire HD s uhlopriečkou 8,9 "a vysokým rozlíšením 1920 × 1200 bodov (vyššia ako pri FullHD televízoroch). Model za 299 dolárov bude mať 16 GB pamäte a predávať sa začne 20. novembra. Štvrtým tabletom v ponuke Amazonu bude Kindle Fire HD s uhlopriečkou 8,9 ", 32 GB priestoru pre dáta a podporou 4G pripojenia na internet za 499 USD.

Amazon pre najvyššiu variantu svojho tabletu ponúkne aj dátovú tarifu s možnosťou stiahnuť mesačne 250 MB dát za 50 dolárov na rok. Tarifa je určená v podstate len na e-maily a prístup k sociálnym sieťam mimo dosahu WiFi. V Cene tarify je navyše kredit 10 USD na nákup na Amazon.com a 20 GB priestoru na serveroch Amazonu.

Tablety od Amazonu využívajú upravený operačný systém Android bez prístupu k niektorým službám spoločnosti Google - viazané sú na vlastný obchod s aplikáciami a obsahom od Amazonu. Ceny tabletov aj čítačiek sú dotované okrem iného prítomnosťou reklám, ktoré sa zobrazujú v pohotovostnom stave zariadenia.

Amazon nezverejnil žiadne informácie o dostupnosti nových zariadení mimo USA. V prípade individuálneho dovozu je možnosť používať tablet od Amazonu obmedzená kvôli problematickému prístupu k aplikáciám a službám s regionálnym obmedzením.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 06:10