StoryEditor

Výber HN: Top 12 inteligentných telefónov

19.07.2012, 00:00
Najlepšie inteligentné telefóny zhodnotil odborník na mobily z magazínu Techbox.

Samsung Galaxy S III
+ super AMOLED displej
+ 8 Mpx fotoaparát
+ štvorjadrový procesor
- plastové telo
- bez spúšte fotoaparátu
- nepoužiteľný hlasový asistent



Top model od Samsungu momentálne kraľuje trhu so smartfónmi svojimi parametrami. Obrovský 4,7-palcový displej obklopuje telo s príťažlivým dizajnom. Vnútri nájdeme výkonný hardvér vrátane štvorjadrového procesora. Samsung siahol aj po množstve doplnkových aplikácií (programov) a zaujímavých spôsobov ovládania gestami. Zachovanie nižšej hmotnosti si však vyžiadalo použitie menej kvalitných plastových častí.

Hodnotenie odborníka: V súčasnosti zrejme jeden z najsledovanejších smartfónov sa spoločnosti Samsung skutočne vydaril. Okrem bezkonkurenčnej hardvérovej výbavy ponúka sympaticky upravené prostredie nového Androidu, ktoré je navyše obohatené o rôzne doplnky.

Cena: 550 eur

Apple iPhone 4S



+ vyladený rýchly systém
+ retina displej
+ bohatá ponuka aplikácií
- nahrávanie obsahu len cez iTunes
- chýba microSD karta
- bez podpory Flash pri surfovaní cez prehliadač

Snáď najskloňovanejší smartfón, ktorý sa v priebehu rokov menil iba minimálne, má svoju pevnú používateľskú základňu. Zaslúžil sa o to predovšetkým štýlový dizajn a jednoduchý, rýchly a stabilný systém iOS. Vo výbave nechýba osemmegapixelový fotoaparát, rýchle dátové prenosy ani skvelé multimediálne funkcie. Malý, 3,5-palcový displej už však dnes nedokáže súťažiť s väčšími uhlopriečkami konkurencie, preto sa na jeseň očakáva uvedenie nástupcu.

Hodnotenie odborníka: Apple iPhone 4S je stará známa klasika, ktorou sa nič nepokazí. Mobilný telefón od spoločnosti Apple spĺňa všetky predpoklady na úspech. Je jednoduchý, nadmieru elegantný, ale čo sa najviac cení, aj skutočne spoľahlivý.

Cena: 590 eur

Nokia Lumia 800


+ Kvalitná polykarbonátová konštrukcia
+ Okamžité reakcie, rýchly systém
+ AMOLED displej
- Menej dostupných aplikácií
- Chýba podpora microSD kariet
- Nahrávanie súborov cez Zune, nie ako USB kľúč

Smartfón s operačným systémom od Microsoftu osloví netradičným dizajnom a viacerými farebnými vyhotoveniami. Bleskové reakcie systému Windows Phone vyvažujú menší počet aplikácií vo virtuálnom obchode Marketplace. Poteší tiež kvalitný AMOLED displej s uhlopriečkou 3,7 palca. Naopak, zamrzí absencia slotu pre pamäťové karty.

Hodnotenie odborníka: Nokia stavila na operačný systém Windows Phone, ktorý ponúka výbornú odozvu a nevídanú stabilitu. Samotný smartfón je vyrobený z farebného polykarbonátu a ponúka AMOLED obrazovku s technológiou ClearBlack, ktorá pomôže najmä pri priamom slnečnom svetle.

Cena: 350 eur

Samsung Galaxy Note



+ obrovský displej
+ špeciálne funkcie dotykového pera
+ plastové telo
- príliš veľký do vrecka
- nekomfortné ovládanie jednou rukou

Zariadenie na rozhraní tabletu a smartfónu ponúka gigantický displej s uhlopriečkou 5,3 palca a vysokým rozlíšením 1 280 × 800 bodov. Zachováva si pritom prijateľnú hmotnosť, i keď za cenu plastov horšej kvality. Netradičná je možnosť ovládania aj dotykovým perom.

Hodnotenie odborníka: 5,3” smartfón Galaxy Note so špeciálnym stylusom je špecifické zariadenie. Veľká „placka“ by mohla byť svojimi schopnosťami výborným pracovným nástrojom.

Cena: 470 eur

Sony Xperia S


+ veľký HD displej
+ 12 Mpx fotoaparát
+ nahrávanie FullHD videa
- nestabilný systém v staršej verzii
- horšie pozorovacie uhly displeja
- iba microSIM

K smartfónom vyššej triedy sa z portfólia Sony zaradila Xperia S. Zaujme HD displejom s uhlopriečkou 4,3 palca, efektným svetelným pásom pod displejom, kvalitným dvanásťmegapixelovým fotoaparátom, ale aj netradičným hranatým dizajnom. V základe však prichádza so starším Androidom 2.3, ktorý navyše občas trápia softvérové nedostatky a nestabilita.

Hodnotenie odborníka: Vlajková loď japonského výrobcu zaujme najmä veľmi jemným displejom a zaujímavým dizajnom. Svojim používateľom navyše ponúka aj výborne spracovaný systém NFC tagov.

Cena: 410 eur

HTC One X



+ najnovší Android
+ prepracované prostredie
+ kvalitný 4,7“ displej 
- bez podpory microSD
- len microSIM karta
- slabšia kvalita fotoaparátu

Vlajková loď taiwanského HTC disponuje veľkým 4,7-palcovým displejom. Vzhľadom na väčšie rozmery prekvapí hrúbka, ktorá sa dostala pod 9 milimetrov. Nekompromisná výbava zahŕňa štvorjadrový procesor, rýchle dáta, bohatú multimediálnu výbavu či nový Android 4.0.

Hodnotenie odborníka: Technológiami nabitý top model od HTC vystačí aj tým najnáročnejším používateľom. Oceníte jeho kvalitnú jednoliatu konštrukciu aj displej s vysokým rozlíšením.

Cena: 540 eur

Huawei Honor



+ dlhá výdrž batérie
+ 8 Mpx fotoaparát
+ príjemná cena 
- plastové kryty
- nestabilný systém
- slabšia kvalita displeja

Čínsky výrobca Huawei sa novými modelmi snaží poprieť zlú povesť tamojších výrobkov a darí sa mu to dobre. Honor osloví dobrou výdržou batérie, nízkou cenou a viacerými farebnými vyhotoveniami. Mínusom je menej kvalitná konštrukcia a občasná nestabilita upraveného systému Android.

Hodnotenie odborníka: U nás čoraz viac známy čínsky výrobca chce osloviť svojím najlepším modelom Huawei Honor. Za pomerne málo peňazí dostanete smartfón so štvorpalcovým displejom, možnosťou zachytávania HD videa či výbornou výdržou.

Cena: 260 eur

Nokia Lumia 610



+ svieži a rýchly systém
+ kvalitné spracovanie
+ navigácia zadarmo
- menej aplikácií
- iba 8 GB pamäte
- bez pamäťových kariet

Jedno z najlacnejších zariadení so systémom Windows Phone dokázalo cenovku zraziť na hodnotu iba mierne prekračujúcu 200 eur. Práve to je jeho najväčšou devízou. Výbava však takisto nezaostáva – majitelia sa môžu tešiť z 3,7-palcového dotykového displeja alebo päťmegapixelového fotoaparátu. Bohužiaľ, vnútorná pamäť 8 GB nie je rozšíriteľná.

Hodnotenie odborníka: Ideálny telefón pre mladých. Jedinečné farebné vyhotovenie spolu so značkou Nokia majú všetky výhody operačného systému Windows Phone. Poteší napríklad aj bezplatná navigácia.

Cena: 205 eur

Samsung Galaxy Ace 2

 
+ nástupca populárneho modelu
+ nahrávanie HD videa
+ pomer cena/výkon
- plastová konštrukcia
- senzorové tlačidlá sú bez odozvy
- starší Android

Nástupca akciového hitu sa opäť zaradil do strednej triedy. Láka najmä na výrobcom upravený systém Android a nižšiu cenu. Displej pracuje s uhlopriečkou 3,8 palca pri štandardnom rozlíšení 480 × 800 bodov. Papierovým výkonom síce nevyniká, no systém je v praxi stabilný a dostatočne rýchly.

Hodnotenie odborníka: Už druhá generácia úspešného modelu zlepšila svoj potenciál a ponúka väčší displej, 5 Mpx fotoaparát či HD video. Operačný systém Android zostal na verzii 2.3, avšak v jeho cenovej kategórii to nemusí byť prekážkou.

Cena: 280 eur

LG Optimus L7



+ výborný displej
+ štíhle telo
+ pomer cena/výkon
· - slabý procesor
- občas pomalé reakcie a mrznutie
- nekvalitné fotky/videá

Smartfón od LG s operačným systémom Android vo verzii 4.0 zaujme najmä tým, že v cenovej hladine do 300 eur ponúkne rozmerný 4,3-palcový displej. LG používa kvalitné dotykové IPS panely, ani L7 v tomto nie je výnimkou. Rozlíšenie ostalo na slabšej hodnote 480 × 800 bodov, ktorá už dnešnej špičke nemôže konkurovať. Vyzdvihnúť treba podporu rýchlych dát a štíhle telo.

Hodnotenie odborníka: Smartfón vyššej strednej triedy so sympatickou cenovkou môže osloviť mnoho zákazníkov. Za svoje peniaze získate telefón s novým Androidom, kvalitným IPS displejom a ľahkou plastovou konštrukciou.

Cena: 280 eur

HTC Rhyme



+ prispôsobený pre ženy
+ bohaté príslušenstvo v balení
+ kvalitné spracovanie
- slabší displej
- vyššia cena (kvôli baleniu)
- občasné problémy s Wi-Fi

HTC Rhyme taktiež siaha po operačnom systéme Android, pričom sa zameriava na ženskú časť populácie. Dokazuje to pribalené príslušenstvo, ale aj samotný telefón, ktorého farebné vyhotovenia patria skôr do rúk nežnejšiemu pohlaviu. Mobil disponuje 3,7-palcovým displejom či päťmegapixelovým fotoaparátom, zaskočí však vyššia cena približne 350 eur.

Hodnotenie odborníka: Telefón jednoznačne orientovaný na nežnejšie pohlavie. Sexi fialová farba smartfónu je doplnená unikátnym príslušenstvom, ktoré nájdete v balení. Skrátka, skvelý darček pre vašu manželku či priateľku.

Cena: 355 eur

HTC Desire C



+ šikovné rozmery
+ najnovší Android
+ prepracované prostredie
- slabšie rozlíšenie displeja
- fotoaparát bez autofocusu
- menej výkonný hardvér

Desire C sa snaží nadviazať na úspešné miniatúrne modely Wildfire a Wildfire S. Menší displej s uhlopriečkou 3,5 palca poskytne iba slabšie rozlíšenie 320 × 480 bodov. Prítomný je síce najnovší Android 4.0, no skromnejší hardvér si s ním nie vždy dokáže stopercentne poradiť. Výrobca kompenzuje nedostatky cenou nižšou ako 200 eur.

Hodnotenie odborníka: Ďalší z radu malých telefónov. Výborné vreckové rozmery však doplácajú na horší hardvér. Nie je však natoľko horší, že by nestačil menej náročnému používateľovi.

Cena: 205 eur

01 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Globálny trh počítačov tento rok vzrastie 02 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hotelové siete prenikajú na trhy SVE
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 20:00