StoryEditor

Samsung skopíroval iPhone. Zaplatí miliardu dolárov

25.08.2012, 07:14
Aktualizované | Apple si zapísala na súde veľké víťazstvo nad juhokórejským Samsungom.

Porota uznala obvinenia Apple a potvrdila, že Samsung skopíroval kľúčové vlastnosti najpredávanejšieho smartfónu iPhone a populárneho tabletu iPad. Technologický gigant tak získa od Samsungu 1,049 miliardy dolárov.

Verdikt, ktorý prišiel po necelých troch dňoch rokovania poroty, môže viesť k úplnému zákazu predaja kľúčových produktov Samsungu a pravdepodobne upevní dominanciu Apple na trhu s mobilnou technikou.

Odborníci sa ale zhodujú, že súdne spory škodia najmä zákazníkom. "Ceny idú hore, konkurencia a inovácie trpia," tvrdí  internetový podnikateľ a majiteľ basketbalového tímu Dallas Mavericks Mark Cuban.

Víťazstvo Apple je tiež veľkou ranou pre Google, ktorého operačný systém Android poháňa výrobky Samsungu. Google a jeho hardvéroví partneri, vrátane vlastnej spoločnosti Motorola, teraz môžu čeliť ďalším právnym prekážkam v ich snahe konkurovať výrobkom Apple.

Súd okrem iného uviedol, že Samsung zámerne zneužil minimálne tri patenty. Okopíroval napríklad charakteristickú funkciu, ktorá v prístrojoch Apple spôsobí, že keď sa prehliadaný text dostane na koniec stránky, tak sa odrazí, čím užívateľ vie, že text už ďalej nepokračuje. Okopírované podľa súdu aj ďalšie kľúčové funkcie, napríklad rolovanie textu po displeji alebo zoom a spôsob navigácie.

Samsung po vynesení rozsudku reagoval veľmi ostro a pohrozil, že v spore so svojím americkým rivalom ešte nepovedal posledné slovo. Očakáva sa preto, že podá odvolanie. Právnici Applu však oznámili, že do siedmich dní podajú návrh, aby súd Samsungu zakázal na americkom trhu predávať niektoré jeho kľúčové produkty. Súd už tiež stanovil, že týmto návrhom sa bude zaoberať 20. septembra.

Apple otvoril trh so smartfónmi, keď v roku 2007 prvýkrát ukázal svoj iPhone  Technologickým priemyslom opäť otriasol v roku 2010, keď dal ľuďom iPad.

iPhone považovali zákazníci za obrovský pokrok v používateľnosti aj v dizajne a Apple bol tak schopný si za telefón pýtať vysoké sumy. Na každom telefóne mal v tom čase zisk 58 percent.

Zakladateľ Applu Steve Jobs slúbil, že pôjde do "termonukleárnej vojny" v momente, keď Google predstavil svoj operačný systém pre smartfóny Android. Spoločnosť sa následne, v snahe blokovať to, čo považuje za nehanebné kopírovanie svojich vynálezov, pustila do niekoľkých súdnych sporov po celom svete.

Výhra Apple prišla rok po tom, čo vedenie spoločnosti po Jobovi prevzal Tim Cook. Akcie firmy Apple, ktorá sa práve tento týždeň stala najväčšou spoločnosťou v histórii podľa trhovej hodnoty, rástli o takmer dve percentá na rekordnú hodnotu 675 dolárov za akciu.

Profesor Brin Love popísal verdikt ako veľké víťazstvo IT gigantu. "To je ten najlepší možný scenár, aký mohol Apple predpokladať," povedal.

Pozrite si vývoj cien akcií spoločnosti Apple

 

Pozrite si vývoj cien akcií spoločnosti Samsung


01 - Modified: 2004-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O čom sa Escobarovi nesnívalo 02 - Modified: 2004-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tomatina lámala rekordy 03 - Modified: 2004-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trampoty s nemčinou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:31