StoryEditor

Samsung Series 9: Ultrabook pre konzervatívny biznis

02.03.2013, 23:00
Autor:
fnkfnk
HN otestovali vážneho konkurenta MacBooku Air. Verdikt? Je skvelý, no chýba nám "wow efekt".

Je ľahký, elegantný, výkonný a technologický a dizajnovo dokonalý. A to rovno v dvoch verziách – 15- a 13.3-palcovej. Podobne ako MacBook Air, ktorému má ambíciu konkurovať. Ak by sa Samsung rozhodol pre strieborné farebné prevedenie, bez problémov by ste si Series 9, o ktorom je práve reč, s MacBookom aj pomýlili. V redakcii HN sme testovali 13.3-palcovú verziu tejto novinky.

Prvý dojem z nej hodnotíme na jednotku. Solídne telo, kvalitné materiály. Vôbec neprekáža, že ide o plasty, pretože sú skutočne na top úrovni. Top je tento ultrabook aj technicky – batéria s technológiou Anti-Aging (ani po troch rokoch by nemala jej kapacita klesnúť o viac než tretinu), výkonný procesor IntelCore i7, minimálna hrúbka a nízka hmotnosť.

Relatívne veľkým problémom bola pre nás – berúc do úvahy denný počet ťuknutí po klávesnici pri napríklad novinárskej profesii – práve klávesnica. Je jednou z najväčších slabín tohto ultarabooku. Pôsobí lacnejšie ako by sme pri stroji s cenou nad tisíc eur čakali, prsty na nej utekajú a jednotlivé klávesy sú mierne rozkývané.

Series 9 má multidotykový touchpad, no intuitívnosť gest je v porovnaní s konkurentom od Apple výrazne slabšia. To je však, priznajme objektívne, skôr problém Windowsu 8 než Samsungu.

Je jasné, že Series 9 sa očakáva kamarátstvo s najnovším (no stále kontroverzným) Windowsom 8. Pre jeho cieľovú skupinu by ho však podľa nás zatraktívnil práve to, ak by na ňom „bežala“ staršia verzia Windowsu. A to vôbec primárne nesúvisí s touchpadom, ale s faktom, že Series 9 nemá dotykovú obrazovku.

Práve to ho stavia do pozície, v ktorej stráca šmrnc pred auditóriom mladých nadšencov IT noviniek, ktorí inklinujú k Windowsu a nie k Macom. No na druhej strane ho robí mimoriadne atraktívnym pre konzervatívnejších manažérov vo vekovej kategórii 35+. Najmä tých, ktorí skutočne často cestujú a potrebujú reálnu mobilitu. V biznis salóniku na letisku no ani na poloformálnom stretnutí v kaviarni si totiž so Series 9 určite hanbu neurobia. Ale nedočkajú sa ani obdivných pohľadov a otázok biznispartnerov v štýle „wow, čo za novú technologickú vychytávku to máte“?

 

Verdikt: Špičkový notebook pre konzervatívnejších manažérov


+kvalita vyhotovenia a dizajn

+mobilita

+čistý (a konzervatívny) dizajn

 -bez dotykovej obrazovky

 -podpriemerná klávesnica

 -relatívne vysoká cena

 

Technické parametre:

OS Windows 8

Procesor Intel Core i7

Displej 13.3 palcov, SuperBright HD LED, antireflexný

Pamäť 4gb DDR3, 1600 Mhz

Pevný disk 256 GB SSD

1x Usb 3.0 + 1x Usb 2.0

Hmotnosť: 1.16 kg

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:29