StoryEditor

Cloud môžete mať aj doma, a lacno

14.08.2014, 07:25
Oproti bežným službám z internetu získate obrovský priestor za malé peniaze.

Nie je cloud ako cloud. Hoci ide o to isté slovo, môže mať dva úplne iné významy. „Cloud“, ktorý si dokážete kúpiť v obchode a chcete ho len na zdieľanie súborov, je niečo úplne iné ako biznis riešenie, v ktorom môžu „bežať“ zložité aplikácie a biznis agenda. Profesio nálny cloud sa oplatí pre firmy – no už za pár desiatok eur môžete zažiť výhody cloudu aj doma.

Možnosti sú dve: virtuálna a fyzická. Využívať totiž môžete riešenie od spoločností, kde si externý cloud zaplatíte za určitý poplatok mesačne, alebo si zaobstaráte vlastný doma.

Začať sa „kamarátiť“ s domácim cloudom môžete napríklad vďaka takzvaným NAS serverom. Tie možno považovať za úvod do sveta cloudu, ktorý využijete pohodlne doma, aj v malej firme. Z dlhodobého hľadiska je lacný – jeho cena je jednorazová a začína na 200 eurách. Výhodou je, že svoje dáta máte síce v cloude, no zodpovedáte si za ne sami.

Lebo je u vás v pracovni či obývačke. „Vlastný cloud má výhodu v tom, že to je vaše zariadenie, ktoré máte k dispozícii kedykoľvek. A menej by som sa v tomto prípade obával straty dát a narušenia súkromia,“ tvrdí pre HN Roman Calík, šéfredaktor časopisu Techbox. Práve súkromiea ochrana dát je často veľkou prekážkou pri používaní podobných externých riešení.

Dlhodobo ušetríte

Samozrejme, ani tento variant nie je ideálny, dáta si však viete v niektorých prípadoch samostatne šifrovať a môžete im tak dodať ochranu navyše. A máte ich fyzicky vo firme či doma. Okrem dobrého pocitu, že „dáta sú pod kontrolou“, to v tomto prípade znamená, že musíte byť zodpovednejší napríklad už pri vytváraní hesiel a účtov.

Okrem toho cloud na doma či v malej firme kúpite za relatívne nízku sumu. K dispozícii sú obyčajné riešenia až po poloprofesionálne servery, ktoré vám poskytnú takmer ľubovoľnú kapacitu. „Klasické cloudové úložiská pre dáta (napríklad Dropbox, Google Drive a iné) vás oproti vlastnému cloudu môžu dlhodobo vyjsť drahšie,“ potvrdil pre HN Calík.

Vyššie náklady vzniknú len raz, a to na začiatku, potom sú takmer nulové. Všetko závisí od toho, koľko priestoru potrebujete. Výhodou sú aj možnosti spravovania, ktoré dokážete rozdeliť. Napríklad, ak riešenie používate vo firme, určitý zamestnanec môže vstupovať len do niektorých priečinkov.

Nemalo by sa zabudnúť ani na dostatočne rýchly internet, práca sa tak veľmi uľahčí. Nič ale nie je perfektné a to, že sa chcete starať o dáta sami, má aj temné stránky, najmä, ak nie ste skúsený používateľ. „Zásadný problém môže byť nastavenie,“ upozorňuje Calík.

Musíte byť zdatnejší v IT

Práve okamžitá dostupnosť týchto dát na internete je závislá napríklad od pevnej IP adresy. Tú často získate len za poplatok od vášho poskytovateľa internetu.

Problém s dostupnosťou dát môžu spôsobiť aj iné okolnosti. Keďže si neplatíte len za službu vo veľkej spoločnosti, o svoje dáta môžete prísť napríklad poškodením pri požiari. Vtedy nepomôže ani záloha a dáta sa môžu navždy stratiť. Podľa údajov z internetového obchodu Alza.sk si však ľudia tieto riešenia obľúbili a kupujú ich čoraz viac.

„Medziročný nárast obratu predaja týchto zariadení na slovenskom trhu predstavuje 73 %. Tieto predajné štatistiky ukazujú, že zákazníci si začínajú uvedomovať výhody inteligentných dátových úložísk,“ potvrdila pre HN Šárka Jakoubková, PR manažérka Alza.sk.

Cloud od operátorov

Operátori ako jedni z najväčších poskytovateľov cloudových riešení sa rovnako v budúcnosti chcú dostať aj do domácnosti. „Oblasť cloudových služieb pre rezidenčných zákazníkov je pre nás zaujímavá a v budúcnosti sa jej chceme venovať,“ uviedol pre HN Tomáš Palovský z Telekomu. Rovnako rozmýšľajú aj v Orangei. „Do búducnosti uvažujeme aj o obohatení cloudových služieb pre koncových zákazníkov,“ potvrdila pre HN Alexandra Piskunová z Orangeu.

 

01 - Modified: 2006-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež pobúril moslimov
01 - Modified: 2022-08-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie cloudové úložiská. Ponúkajú až 20 GB zadarmo i pokročilé šifrovanie 02 - Modified: 2022-03-30 09:40:44 - Feat.: - Title: Robí vám problém nedostatok pamäti v iPhone? Takto telefón odľahčíte v pár jednoduchých krokoch 03 - Modified: 2022-01-26 05:45:52 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil tržby aj zisk o pätinu. Môže za to veľký dopyt po cloudových službách 04 - Modified: 2021-11-04 16:05:05 - Feat.: - Title: Boj gigantov. Gatesov Microsoft po viac ako roku prekonal Apple 05 - Modified: 2021-06-15 13:37:37 - Feat.: - Title: Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. O výmene batérií v elektronike a o tom, čo sa stane s Google fotkami (podcast)
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:12