StoryEditor

Ukáž mi, ako vyzeráš, a ja ti poviem, čo ti predajú

11.06.2015, 00:00
Od pasov s biometrickými údajmi až po cielenú reklamu na základe našej tváre.

Rozpoznávanie ľudí na základe ich odtlačkov, sietnice oka či tváre má podľa všetkého veľkú budúcnosť. Biometria si svoje miesto získava nie len v mobilných telefónoch, pri kontrolách na letisku ale aj v cielení reklamy na zákazníkov. O posledných trendoch, bezpečnosti a pohodlí nám povedal Branislav Panák, ktorý pracuje ako Head of Security, v spoločnosti Atos IT Solutions and Services.
 


Snímka: eandt.theiet.org


Ako biometria ovplyvní používanie technológií v budúcnosti?

Biometria má potenciál ešte viac znížiť prah využívania technológií a zvýšiť ich užívateľskú prívetivosť – to v tej základnej, bezpečnostnej rovine. Možností na jej využívanie je však omnoho viac.

Kde inde sa využíva okrem zabezpečenia elektronických zariadení alebo pasovej kontroly na letiskách?

Napríklad istý obchodný dom v Kalifornii využíva biometriu tváre na anonymné vyhodnotenie pohlavia a veku ľudí na eskalátore, takže im potom na vrchole schodiska vie na interaktívnom bilborde zobraziť osobnejšiu reklamu – inú ukáže rodine s deťmi, inú dvom mladým ženám, inú pánovi v strednom veku.

Vráťme sa k bezpečnosti. Je správne rozhodnutie dávať mobilným telefónom možnosť snímať naše odtlačky prstov?

Bezpečnosť a pohodlnosť sú dva princípy, ktoré pri technológiách súperia. Až doteraz to bolo tak, že jedno bolo na úkor druhého – buď je technológia bezpečná alebo pohodlná na používanie. Biometria – a to nemusia byť len odtlačky prstov ale napríklad aj biometria tváre, hlasu, či trebárs sken dúhovky, dokáže obe skĺbiť. Potom je už len na užívateľovi, či chce mať bezpečný a pohodlný prístup alebo dá prednosť pocitu väčšieho súkromia.
 

Snímka: flickr.com


Dobre, ale nemôže niekto zneužiť napríklad naše odtlačky?

Môže, ale pravdepodobnosť je minimálna. Mobily napríklad neukladajú obraz odtlačku, ale len matematické dáta, ktoré sú na jeho základe vytvorené. Na rekonštrukciu odtlačku z týchto dát by prípadný páchateľ musel poznať aj dešifrovací algoritmus.

Aj tak, nie je lepšie sa chrániť obyčajným heslom?

Ak má byť heslo bezpečné, musí spĺňať isté náležitosti, ako je jeho dĺžka, použité znaky a podobne. Samozrejme, v ideálnom stave treba mať pre každú službu iné heslo a pamätať si ho. Je to bezpečné, ale nepohodlné.

Biometria môže byť bezpečná a pohodlná?

Slovenské pasy napríklad využívajú biometrické údaje a o ich výhode sa môže už dnes presvedčiť každý, kto prechádza pasovou kontrolou napríklad na letisku. Kým pri bežných pasoch musí úradník doklad fyzicky skontrolovať, cestovateľ s biometrickým pasom jednoducho prejde cez čítačku. Strojová kontrola je navyše presnejšia, odpadajú možné chyby ľudského faktora.

Sú tu odtlačky prstov či sken oka alebo overovanie hlasom. Aké Ďalšie technológie existujú?

Veľmi perspektívnou oblasťou je biometria tváre. Prestížny nemecký Frauenhoferov inštitút porovnával algoritmy na odtlačky prstov s algoritmami na porovnávanie tvárí a dospel k záveru, že biometria tváre je rovnako spoľahlivá. V porovnaní s odtlačkami má však výhodu väčšej užívateľskej prívetivosti, ľudia nemajú problém nechať sa nasnímať kamerou, kým v prípade odtlačkov prstov majú väčšie zábrany a pocit väčšieho zásahu do súkromia.

Existuje možnosť, že v budúcnosti, si už nebudeme musieť pamätať žiadne heslá?

Všetko k tomu smeruje.

01 - Modified: 2007-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Epidémia u nás
01 - Modified: 2020-10-27 12:35:28 - Feat.: - Title: Máte na tvári vyrážky, ktoré nechcú zmiznúť? Pozrite sa, čo znamenajú! 02 - Modified: 2020-05-19 11:43:43 - Feat.: - Title: Otestujte sa a zistite, čo o vás prezrádza tvar vašich nechtov 03 - Modified: 2017-04-24 08:34:58 - Feat.: - Title: Všetko o dobrej podprsenke 04 - Modified: 2015-04-21 08:54:15 - Feat.: - Title: 10 podláh, ktoré budú milovať nielen vaše ponožky 05 - Modified: 2015-01-26 13:47:40 - Feat.: - Title: Potvrdené. Váš úspech takto ovplyvní chôdza či parfém
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:58