StoryEditor

Toto je 5 tipov, ako fotiť krásne panorámy smartfónom

27.03.2015, 23:00
Autor:
bopbop
Nemusíte mať špičkové zariadenie, aby ste urobili krásne fotografie. Naučíme vás, ako nafotiť tie najlepšie panorámy.

Držte telefón vertikálne

Možno ste už počuli, že video máte nakrúcať horizontálne. To je pravda. Pri panorámach to je presne naopak a dáva to aj zmysel. Robíte predsa veľmi širokú fotografiu, ale pohybom kamery nie jej objektívom.

Vďaka vertikálnemu držaniu získate extra hĺbku. Vaša panoráma nebude úzky slíž, ale získa na robustnosti a kvalite. A okrem iného, telefón sa vertikálne drží jednoduchšie.

Zapamätajte si, panorámu foťte vertikálne, video nakrúcajte horizontálne.

Rotujte telefónom, nie vlastným telom

Ak robíte panorámu krajiny, tak táto rada až tak nepomôže. Ale ak robíte panorámu napríklad na ulici, v byte alebo v priestore, kde sú predmety ku vám bližšie, tak rozdiel pocítite. Nerotujte vtedy celým telom, ale len telefónom. Čím menší bod okolo ktorého telefón rotuje, tým lepšie.

Predstavte si imaginárny bod v priestore a telefón točte okolo neho. Čím presnejšie okolo neho telefón potočíte, tým kvalitnejšiu panorámu spravíte.

Držte si svoju úroveň

Pri fotení panorámy neklesajte ani nestúpajte s telefónom. Držte ho stále v rovnakej úrovni. Ak to nedodržíte, tak panoráma bude orezaná zospodu alebo zvrchu a to nechcete.

Zájdite do obchodu

Či už Google Play alebo Apple Store. Všetky obchody s programami pre mobilné telefóny ponúkajú desiatky aplikácii na fotenie panorám. Vyskúšajte niekoľko, aby ste si našli tú, čo funguje pre vás najlepšie. Niekomu bude vyhovovať aplikácia, ktorá prišla s telefónom, iný si musí tu svoju pohľadať. Jediná rada: skúšajte.

Kde budete zdieľať?

Porozmýšľajte, čo spravíte s panorámou po vyfotení. Niektoré miesta sú skvelé pre panorámy, ako napríklad Flickr. Avšak iné sú úplne príšerné. Predstavte si peknú panorámu na Instagrame. Nie nejde to. Panorámu do malého štvorčeka nenapcháte.

Aj tento faktor, respektíve priestor kde sa budete s panorámou prezentovať, rozhoduje, aký pocit z nej budú ľudia mať.

01 - Modified: 2007-04-24 17:05:15 - Feat.: 0 - Title: Tadič: Slovenské hospodárstvo môže nabrať čínske parametre
01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:44