StoryEditor

Microsoft zabil legendu. Toto je 5 vecí, pre ktoré Explorer musel umrieť

18.03.2015, 11:39
Autor:
redred
Legendárny prehliadač Internet Explorer odpočítava posledné dni svojho života. Microsoft hľadá meno pre jeho nástupcu.

Internet Explorer končí. Microsoft potvrdil informácie zo začiatku roka, že jeho nový prehliadač, ktorý má pracovné označenie Project Spartan, bude mať úplne nový názov. "Práve skúmame, ako by sa nová značka alebo prehliadač vo Windows 10 mali volať," povedal marketingový šéf firmy Chris Capossela.

Bližšie informácie od Microsoftu odhalili aj to, že Explorera sa úplne zbaviť nechcú. Podľa magazínu The Verge stále zostane súčasťou niektorých verzií Windows 10. Dôvodom má byť kompatibilita na úrovni firiem a ich softvéru. Nebude však primárnou cestou, ako sa dostať na internet v novej verzii Windowsu.

Tu plánuje Microsoft masívne tlačiť do popredia svoj nový prehliadač. Týmto krokom firma ukončí svoju dlhoročnú snahu vrátiť Internet Exporer na vrchol. Ten po príchode prehliadača Chrome od Google začal postupne strácať svoje dominantné postavenie medzi prehliadačmi.

Toto je päť dôvodov, prečo musel Internet Explorer skončiť:

1. Zabudlo sa na inovácie

Internet Explorer dlhé roky doplácal na to, že Microsoft nebol schopný dostatočne rýchlo reagovať na zmeny na trhu a na konkurenciu. Bol to napríklad jeden z posledných internetových prehliadačov, ktorý zaviedol možnosť prezerať viacero webových stránok naraz. Okrem toho do dnešného dňa nemá jednotné „trhovisko“, odkiaľ by si používatelia mohli sťahovať obľúbené doplnky – napríklad miniaplikáciu na sťahovanie videí, na gestá myši či na prekladanie textov do rôznych jazykov.

2. Bol pomalý a zamŕzal

Kvôli svojej rýchlosti sa Internet Explorer stal dokonca cieľom mnohých vtipov. Program sa dlho spúšťal, stránky načítaval pomaly a zvykol zamrznúť. Kto potreboval robiť niečo na internete rýchlo, dal od neho radšej ruky preč. Pri nových verziách už Microsoft síce zapracoval na odstránení tohto nedostatku, na veľký „comeback“ to však nestačilo.

3. Štandardy, ktoré vytrápili programátorov

Nakoľko bol Internet Explorer dlho prednastavený prehliadač v systéme Windows, užíval si svoje dominantné postavenie. Namiesto všeobecných štandardov pre zobrazovanie webov zavádzal vlastné, ktoré spôsobovali mnohým programátorom vrásky na tvári. Svoje webové stránky tak museli špeciálne prispôsobovať nielen pre Explorer, ale aj pre jeho jednotlivé verzie. Preto sa v ňom mnohé weby zobrazovali nesprávne a nefungovali, čo používatelia prijímali s nevôľou.

4. Zraniteľnosť

Byť monopolným hráčom na trhu (ktorým Explorer prakticky bol) má aj svoje nevýhody. Väčšina škodlivého softvéru sa zameriavala práve na napadnutie Internet Exploreru. Stačilo zopár zlých kliknutí a prehliadač vám zaplnilo množstvo reklám, vyskakovacích okien a líšt, ktoré ste nevedeli odkiaľ sa vzali a ako sa ich zbaviť. Najjednoduchším riešením tak bolo prejsť na niektorý z konkurenčných prehliadačov.

5. Nemobilnosť

Používate mobilný telefón s Androidom či iOS a chcete aj tam mať tie isté obľúbené stránky či históriu ako na svojom počítači? Ak ste používali Internet Explorer, mali ste smolu. Program totižto funguje iba na systéme Windows a mobilnom Windows Phone (ktorého podiel na trhu inteligentných telefónov je zanedbateľný). Microsoft už dávnejšie upustil dokonca aj od verzie pre počítače od Apple.

01 - Modified: 2007-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minuli takmer celý rozpočet
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky 03 - Modified: 2018-07-26 08:06:00 - Feat.: - Title: Xbox umožnil hráčom vytvárať si vlastné dizajny pre herné konzoly 04 - Modified: 2018-02-02 21:38:30 - Feat.: - Title: Chceli opraviť katastrofálne chyby v procesoroch, situáciu sa im však podarilo ešte zhoršiť 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Nový Windows prešiel našim testom. Pozrite sa, ako dopadol
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:03