StoryEditor

Svet 2014 zmení Google Glass a 3D tlač

22.12.2013, 23:06
Vybrali sme 10 najzaujímavejších IT momentov, ktoré ovplyvnia rok 2014.

1. Na internet sa pripoja autá, ale aj vaša práčka či chladnička

V budúcom roku sa zas začne o niečo intenzívnejšie budovať internet vecí, ktorý v skratke označuje základné prepojenia medzi strojmi či vecami. Teda postupne sa na internet bude pripájať čoraz  viac bežných vecí. Napríklad dnes je možné zaznamenávať tento trend v oblasti automobilov. Mnoho z nich začína mať integrovanú kartu od operátora s dátovým paušálom. V Nemecku budú napríklad medzi sebou autonómne komunikovať vozidlá značky Mercedes a podávať si správy o počasí, dopravných podmienkach či výstrahách. Do siete sa však postupne dostane napríklad z bežného života aj televízor, čo je už dnes pomerne štandardné, ale aj práčka či chladnička. Obrovský pokrok internetu vecí, ktoré budú medzi sebou komunikovať, sa očakáva v súkromnej sfére.  

2. iPhone 6 prinesie väčší a zahnutý displej

Tlačové konferencie Applu, kde predstavuje nový iPhone, patria k  najsledovanejším udalostiam IT sveta. Ďalší iPhone by mohol podľa rôznych špekulácií obsahovať zahnutý displej, ktorý bude oproti súčasnému o niečo väčší. Neočakáva sa však, že celý telefón bude možné ohýbať. Pokrok by mal nastať aj pri Retina obrazovke, ktorej by sa malo zdvojnásobiť rozlíšenie. Kamera dostane technológiu, kde si môžete snímku zaostriť až po odfotografovaní jednoduchým kliknutím na akýkoľvek predmet na snímke. Dnes to zatiaľ dovoľujú aplikácie či Nokia Lumia 1020. S novým iPhonom príde aj iOS 8, ktorý ponúkne zdokonalenú hlasovú asistentku Siri obohatenú o ďalšie jazyky a dokonalejšie využite 64-bitového procesora. Príchod iPhonu 6 sa očakáva v septembri 2014.

3. Samsung bude skenovať oči

Svoju IT udalosť roka má aj „opačná strana barikády“. Samsung za posledné roky neuveriteľne narástol, jeho produkty sú čoraz obľúbenejšie. Nová vlajková loď Samsung Galaxy S5 by mala mať opäť väčší displej, ktorý by však mohol byť už prehnutý. Očakáva sa aj nárast rozlíšenia obrazovky na vyššiu hodnotu ako Full HD a zavedenie novej ochrannej technológie. Galaxy S5 by mohol byť vôbec prvý telefón, ktorý bude skenovať očné sietnice. Vedel by tak poskytovať biometrickú ochranu rovnako ako Apple. Samozrejmosťou pri novom modeli je zvýšenie výkonnostných parametrov či nárast výdrže batérie. Špekuluje sa aj o kovovom tele.

4. Okuliare od Googlu prinesú novú realitu

Ostro sledovaný projekt Googlu, o ktorom už verejnosť vie približne rok a pol, by sa mohol dostať do finálnej fázy, kde by bol sprístupnený bežným spotrebiteľom. Stále totiž prebieha uzatvorené testovanie. Okuliare od Googlu poskytujú obrovské množstvo možností, ako ich využívať. Kľúčovým je malý displej, ktorý je umiestnený nad pravým okom a zobrazuje množstvo rôznych údajov. Viete sa podľa nich jednoducho navigovať, nechať si premietať údaje o počasí, vašom ďalšom lete, ukazovať e-maily alebo v aute rýchlosť. Skrátka, predstavivosti sa medze nekladú. Je to len otázka aplikácií, ktorých sa teraz vyvíjajú desiatky.

5. Hodinky Applu pravdepodobne zmenia celý segment

Vstup do oblasti smart hodiniek by mal priniesť v roku 2014 silnú konkurenciu. Čaká sa na to, čo ukáže Apple. Na hodinky sú kladené veľmi vysoké očakávania, keďže tie súčasné okrem Samsungu masovo nezaujali. Potenciál v tejto technológii vidí aj samotný Tim Cook, výkonný riaditeľ Applu, ktorý sa k smart hodinkám vyjadruje veľmi pozitívne. iWatch, tento názov by mali mať hodinky Applu. Navyše budú mať zrejme ohybný displej, dotykové ovládanie a budú previazané s iPhonom. Apple má veľký potenciál uviesť hodinky, ktoré by mali vynikajúco vyzerať a nebudú sa zdať zákazníkom hrubé či ťažké. Len na dizajne má v súčasnosti pracovať vyše sto ľudí.  

6. Nezničiteľné telefóny

Vedecké pokroky umožnia, že už na budúci rok sa dočkáme pokročilých ohybných telefónov. Teda nie len zahnutej obrazovky, ale aj reálneho ohnutia, napríklad aj o 90 stupňov. Konkrétne LG má v pláne priniesť smartfón, ktorý budete môcť zalomiť až do pravého uhla. Po prekonaní obdobnej hranice je možné povedať, že v rukách budeme mať už takmer nezničiteľné telefóny. Najmä najzraniteľnejšia časť, displej, už pri pádoch nepraskne. Ruka v ruke s touto výhodou  postupne pribudnú aj nové možnosti ovládania či používania smartfónov.

7. Doma si vytlačíte aj topánky

Špecifické 3D tlačiarne skrývajú  obrovský potenciál, ktorý bude napredovať veľmi rýchlo. V roku 2014 sa stanú opäť dostupnejšie, a to už aj vo forme, ktorá dokáže tlačiť kovové časti. Postup „tlačenia“ je pri tomto druhu odlišný a zložitejší ako pri plaste. Na trhu sa rovnako očakáva príchod tlačiarní, ktoré by mali vedieť kombinovať rôzne materiály, farby a vytvárať tak omnoho zložitejšie produkty. Napríklad rôzne stojany, hračky, obaly či možno aj obuv. Záleží len na fantázii a možnostiach.

8. Enormný nárast výkonu mobilov

Smartfón je vlastne univerzálny „zabijak“ akýchkoľvek zariadení. Po diskmanoch, kompaktných fotoaparátoch či mp3 prehrávačoch prídu na rad aj herné konzoly. Zatiaľ len tie do ruky, no ani tie veľké tu nebudú večne. na budúci rok sa do obehu dostanú nové generácie grafických čipov a 64-bitových procesorov, ktoré už poskytnú mobilným zariadeniam taký výkon, aký pokojne postačí, aby ste hrali vo Full HD veľmi detailnú hru pokojne aj na domácom televízore. Navyše Samsung a Apple pripravili svoje nové telefóny aj na herné ovládače, ktoré zvyšujú potenciál ich využitia. Pri cenách, kvalite a dostupnosti hier sa môžeme pomaly lúčiť aj s hernými konzolami. Tie do rúk to už majú spočítané.

9. Energia pôjde vzduchom

Rok 2014 by mal priniesť pokrok aj v bezdrôtovom prenose energie. Teda tieto možnosti by malo ponúkať viacero produktov, ťahákom by mali byť najmä mobilné telefóny či tablety. Rovnako sa bezdrôtové nabíjanie začne integrovať aj do automobilov. Napríklad si sadnete do auta, položíte do priehradky mobil a on sa začne automaticky nabíjať. Ďalšie plány počítajú s dlhším prenosom energie vzduchom. Bezdrôtovo sa bude prenášať aj viac video obsahu vďaka rozšíreniu nových štandardov, ako je napríklad Miracast. Cez toto rozhranie dokážete bez strát prenášať  Full HD obsah spolu s 5.1-kanálovým zvukom. Káble nás tak začnú po dlhých rokoch pomaly opúšťať.

10. Peniaze v mobile a bitcoin

Elektronické peniaze budú v ďalšom roku oveľa flexibilnejšie a omnoho častejšie budeme platiť mobilným telefónom. Pomôže tomu zjednotenie štandardov a omnoho väčší podiel smartfónov, ktoré túto funkciu budú podporovať. Už sa však nebudeme musieť spoliehať len na eurá, doláre či libry. Rok je 2014 dôležitý z hľadiska bitcoinu, ktorý sa bude rozširovať do firemnej sféry. Teda očakáva sa, že si zaň kúpite už prakticky čokoľvek. Možno nie na Slovensku, ale v zahraničí alebo na internete úplne bez problémov. Pokiaľ teda štáty neurobia obdobné kroky ako v komunistickej Číne, kde túto menu v súkromnej sfére zakázali. Avšak aj napriek tomu sa tento trend nebude dať zastaviť, a ak to nebude bitcoin, bude to iná mena, ktorá sa jednoducho udrží a bude sa používať. 

01 - Modified: 2005-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lesy ČR zakladajú v Číne podnik
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:43