StoryEditor

Jednoduchosť ako služba. Na trh prichádzajú digitálni lídri

19.10.2015, 12:29
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Vo svete biznisu už nič nebude ako predtým. Technologický pokrok neustále mení pravidlá hry. Hlavným hýbateľom inovácií pritom často nie sú spoločnosti, ale práve zákazníci. Koncových užívateľov neustála modernizácia v dobrom slova zmysle „rozmaznala“. Očakávajú okamžitú osobnú komunikáciu a ponuky, prispôsobené na mieru. To na firmy kladie veľmi vysoké nároky.
 

Nový typ firmy
„Klienti nám hovoria: pozrite, chcem byť sociálnou spoločnosťou,“ vysvetľuje zmenu vo vnímaní vzťahu k zákazníkovi Bill McDermott, šéf spoločnosti SAP. „Hovoria nám: Chcem jeden pohľad na zákazníka. Úplnú znalosť kontextu, chcem vedieť, s kým mám do činenia,“ dodáva.

Odpoveďou na nový trend je digitálna transformácia a jej zmyslom je zjednodušenie. Nové technológie ponúkajú širokú paletu možností, ako dosiahnuť cieľ výhodnejšie a s jednoduchšími prostriedkami. Big data, mobilita, cloud, internet vecí, siete, to všetko sú súčasti novej digitálnej ekonomiky, ktorá v sebe skrýva obrovský potenciál. „Zabudnite však na koncept softvéru ako služby. Novým trendom je jednoduchosť ako služba,“ hovorí Bill McDermott.
 

„Digitálny“ kamión aj na Slovensku
Príklady takýchto technológií si možno pozrieť aj na Slovensku. Štvorica miest privíta kamión, ktorý na svojej SAP Run Simple Tour po 24 krajinách Európy predstavuje práve spôsob, ako môžu firmy pokrok využiť vo svoj prospech. V Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach verejnosti priblíži technológie, ktoré môžu úplne zmeniť napríklad poľnohospodárstvo, šport, medicínu či dopravu.

Digitálna transformácia však neznamená, že firmy existujúce procesy len presunú do cloudu;  jednoduchosť tiež neznamená primitívnosť. Samotné IT udržateľnú zmenu zabezpečiť nedokáže. Novým možnostiam sa musia prispôsobiť procesy všetkých zložiek spoločnosti.

Objavuje sa však jeden paradox: ľudia, ktorí ako zákazníci využívajú moderné digitálne technológie, často pôsobia vo firmách, kde digitálnu transformáciu nedokážu prijať za svoju. Oslobodiť ich z bariéry tohto zmýšľania je často problém. Kľúčom je vzdelávanie.



Vzdelávanie ako podmienka úspechu

„Vychovávame digitálnych lídrov, pre ktorých sú moderné technológie kľúčom k jednoduchosti,“ hovorí Richard Guga, generálny riaditeľ spoločnosti SAP Slovensko. Brány košickej SAP akadémie tento rok opustili prvé desiatky úspešných absolventov, po ktorých je veľký dopyt na trhu. „Našim cieľom nie je len naučiť ich používať najmodernejšie technológie. Snažíme sa im vštepiť úplne iný pohľad, ktorý im umožní naplno využiť potenciál digitálnej ekonomiky,“ dodal. Dá sa predpokladať, že s uplatnením nebudú mať problém. Očakáva sa, že na Slovensku sa v nasledujúcich rokoch vytvorí až 1 500 pracovných miest, ktoré budú priamo či nepriamo súvisieť s riešeniami SAP.

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2007-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Váš futbal patrí medzi európsky priemer
01 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 02 - Modified: 2024-03-21 19:00:00 - Feat.: - Title: Bez inovácií budeme mať veľký problém 03 - Modified: 2024-03-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Honor predstavil novú funkciu. Umožní ovládať smartfóny iba prostredníctvom pohľadu 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Pestovanie budúcnosti. Spoločnosť Aquastow vyvíja technológiu, ktorá využíva umelú inteligenciu 05 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Biotech sektor v Litve vystrelil z nuly na plný plyn
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 03:32