StoryEditor

Turecko zažíva diktatúru. Na internete

24.03.2014, 01:54
Autor:
dpidpi
Kontroverzný zákon umožnil vláde znefunkčniť Twitter, uvažuje sa aj o YouTube.

„Tento Twitter, či YouTube alebo Facebook, ktoré otriasli mnohými rodinami. Nerozumiem ako ich môžu ľudia brániť. Sú tam k dispozícií všetky druhy klamstiev“, takto komentoval turecký priemér Erdogan súčasnú situáciu v Turecku na AK párty, ktorý je možné označiť aj za predvolebný míting, kde sa zišli tisíce jeho priaznivcov. 

Obyvatelia tejto krajiny už prakticky od piatku nemajú voľný prístup na mikroblogovaciu sieť Twitter. Miestny telekomunikačný operátor BTK tak jednoducho na základe nedávno prijatého zákonu o internete zablokoval IP adresy. Stačil k tomu súdny príkaz a rozhodnutie prokurátora. Podľa vládnych predstaviteľov táto sieť obsahovala viaceré príspevky, ktoré narušovali súkromie občanov a americká spoločnosť ich odmietla odstrániť. V skutočnosti sa na sieti šírili nahrávky telefonátov, ktoré by mali odkazovať na najväčší korupčný škandál vo vláde. Podľa vládnej Strany starostlivosti a rozvoja (AKP) sú však sfalšované.


Turecký premiér Tayyip Erdogagan chce Twitter doslova vykoreniť. / Snímka: Reuters

Vypína sa pred voľbami

Mechanizmus internetu však umožňoval prístup na Twitter aj napriek vládnej cenzúre. A  na základe toho vznikla „graffity vojna“, kde bolo mnoho múrov či Erdoganových plagátov posprejovaných číslami 8.8.8.8 a návodom, ako sa na sieť dostať. Stačilo v prehliadači zmeniť nastavenie takzvaných DNS serverov na adresu Googlu so spomínanými číslami a Twitter bol ihneď dostupný. Netrvalo však dlho kým Turecko nezačalo blokovať aj túto službu Googlu.

Vláda rovnako požiadala, aby spoločnosť Google stiahla zo služby YouTube videá, ktoré nahrávky priamo ukazujú. Google to však dôrazne odmieta. „Podporujeme slobodný a otvorený internet“, uvádza vo vlastnom vyhlásení. Turecko tak môže po neúspešných požiadavkách teoreticky začať úplne blokovať aj Youtube. A to by nebolo po prvýkrát. Štát blokoval YouTube už v roku 2007 alebo začiatkom roka 2009. Svojimi krokmi zaradil Google Turecko v cenzúre internetu hneď vedľa Číny, kde musí na požiadavku vlády filtrovať niektoré frázy vo vyhľadávaní. Rovnako by v Turecku nemal fungovať ani prekladač Google Translate či online dokumenty. 

Situácia v krajine je v súčasnosti zložitejšia kvôli nadchádzajúcim komunálnym voľbám, ktoré sa konajú už 30. marca. Najsilnejšia strana AKP stráca svoj vplyv a premiér Tayyip Erdogagan sa v otázkach sociálnych sietí vyjadril, že ich pokojne zablokuje. 

Snímky: Reuters

Zdroj: theguardian.com

01 - Modified: 2006-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako neprísť o obchod
01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:45