StoryEditor

Zarobte na YouTube. Tu je návod (video)

16.06.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Zamerajte sa na konkrétnu tému. Cez partnerský program viete na videách zarábať.


Pokiaľ ste kreatívny, zábavný, ovládate nejakú zručnosť a podobne, môžete natočiť video, či videá a pustiť ich do celého sveta. V prípade, že zaujmú alebo sú inak pútavé, získajú si veľa fanúšikov, ktorí sa dokonca prihlásia k ich odberu a vy môžete začať uvažovať na svojich videách aj zarábať. Platiť vám môže napríklad YouTube.

Pre vybudovanie úspešného kanálu potrebujete viac ako jeden veľký hit. Už od začiatku treba uvažovať, ako prilákať a udržať svojich divákov a preto je v prvom rade dôležité vytvoriť si dlhodobú programovú stratégiu a postupne si budovať a upevňovať fanúšikovskú základňu.

Pokiaľ ide o virálne videá, tie zdieľajú niektoré spoločné charakteristiky. Je v nich niečo na čo ľudia reagujú a zapájajú sa, ako v prípade tanca Harlem Shake. Niečo čo zaujme médiá a čo ľudia radi zdieľajú na sociálnych sieťach. Niečo úplne nečakané, ako Gangnam Style.

Prinášame Vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu stať sa novou hviezdou YouTube.

1. Zaujmite svoje obecenstvo
Zaujmite svojich divákov hneď od začiatku videa, aby sledovali video ďalej. Videá a kanály, ktoré majú dobrú sledovanosť a nie len klikanosť sú na YouTube aj lepšie vyhľadateľné. Na dosiahnutie čo najlepšej sledovanosti je dôležité osvojiť si základné techniky produkcie videí ako sú, kvalita strihu, nasvietenia a cit pre štruktúru videa.

2. Výzvy na akciu
Vyzvite divákov k činnosti, ktorá vám pomôže získať ďalších divákov. Treba si pamätať, že online video umožňuje interaktivitu. Výzva na zapojenie divákov pomáha budovať si s nimi vzťah. Výzvy sa dajú vytvárať napríklad pomocou anotácií v rámci videa.

3. Vytvorte playlisty
Ak máte na YouTube už viac svojich videí, vytvorte si playlisty, ktoré pomôžu váš obsah zorganizovať a uľahčia tak orientáciu na vašom kanály. Playlisty pomáhajú udržať záujem divákov a zvýšiť tak množstvo pozretých videí. Vytvorte si niekoľko rôznych výberov videí, pripravte k nim popisky a linkujte na playlist vo vašich videách cez anotácie. Uverejňujte svoje playlisty ako posty na vašom YouTube kanále.

4. Zamerajte sa na to, čo vás baví
Zamerajte svoj kanál na konkrétnu tému. Tematický kanál pomôže zvýšiť čas strávený sledovaním vašich videí a nie len jednorázové návštevy. Pomôžu aj propagačné videá na vlastný kanál. Aby vaše video pôsobilo na ľudí atraktívne, zvoľte pre video pútavý náhľadový obrázok, ktorý diváka zaujme a donúti ho na video kliknúť a pozrieť si ho.

5. Budte dohľadateľný
YouTube je dnes 2. najväčší vyhľadávač na svete, preto je dôležité, aby v ňom váš kanál nestratil. Aby váš kanál mohli používatelia vyhľadať je potrebné mať publikované minimálne aspoň 3 vlastné videá. Nezabudnite pre vaše videá vymyslieť výstižné názvy a tiež doplniť popis videa a všetky ostatné „povinné“ označenia a metadáta.

YouTube už dávno nie je len miestom, kam ľudia ukladajú a kde zdieľajú svoje vtipné videá. Slávu kýchajúcich pánd už zatienil niekto ďalší. Svoje by o tom vedel povedať aj miláčik tínedžeriek Justin Bieber, ktorý na YouTube zabodoval s jedným zo svojich najväčších hitov Baby. Počet vzhliadnutí tohto videa hovorí za všetko.

Spočiatku o ňom vôbec nikto nevedel. Jeho kariéra začala nahrávaním domácich videí, kde si ho náhodou všimol manažér Incoterms Braun. Na Slovensku zabodovali v počiatkoch kariéry raperi ako Rytmus, či Majk Spirit. Existujú tu aj ďalšie kanály, o ktorých ste možno nevedeli - napr. RukaHoreTV, slovensko-český koncertný portál bez hraníc, preraziť sa tu snaží aj formácia 4D, ktorá má za sebou krst svojho albumu Kryštal.

Spomeňte si tiež na neznámeho kórejského speváka Psy, ktorý sa preslávil po celom svete originálnym tancom a pesničkou Gangman Style. Koncom minulého roka ako prvý interpret dokonca prekonal hranicu miliardy vzhliadnutí jedného videa (a predbehol aj miláčika dievčenského publika Justina Biebera) a dnes je to dokonca viac ako 1,6 miliardy.

Svetové hity:

Kýchajúca panda


Justin Bieber - Baby ft. Ludacris 

Zaujímavé slovenské YouTube kanály:

RukaHoreTV - slovensko-český koncertný portál bez hraníc, vyše 61 tisíc odberateľov


Skupina 4D - vyše 8,5 tisíca odberateľov


PosilkaTV - vyše 10 tisíc odberateľov


Pre HN pripravil: P. Durik, Grayling

01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-07 05:26:40 - Feat.: - Title: Pamätáte si ako vyzerala dvestokorunáčka či tisícka? Priraďte správne hodnoty k fotkám bankoviek pôvodných slovenských korún
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 19:50