StoryEditor

Česká televízia natáča niektoré reportáže iPhonom

01.04.2014, 00:00
Autor:
dpidpi
Kvalita obrazu a zvuku je tak dostačujúca, že si rozdiel ani nemusíte všimnúť.

Statív, mikrofón a iPhone. Aj to môže byť výbava na natáčanie reportáží či rozhovorov pre celoštátnu televíziu. Na udalosť upozornil server zive.cz, kde za šéfredaktorom Davidom Polesným prišiel reportér Ondřej Schneider len s popisovanou výbavou. Miesto klasickej kamery použil smartfón. Pri nahrávaní videa sme mnohokrát použili iPhone aj v našej redakcii, no obraz putoval len na internet, čo je v prípade klasickej televízie rozdiel. 

Česká televízia príspevky nahrané iPhonom použila už napríklad pri reportáži časozberných videí alebo aj v živom vysielaní, kde bol obraz odosielaný cez aplikáciu v telefóne. Podľa informácií putujú však reportáže nahrané smartfónom prevažne do regionálneho spravodajstva. Okrem smartfónu používa redaktor Ondřej Schneider, kvôli kvalite zvuku, aj špeciálny mikrofón iRig a pre odposluch klasické slúchadlá od Apple. Celková cena techniky spolu so statívom je tak do tisíc euro. 

Smartfón iPhone 5, mikrofón iRig a slúchadlá EarPods. Aj takto sa dajú robiť reportáže

Mobily začínajú na novom fronte

Výhodou v prípade telefónu je tak obrovská úspora peňazí či ergonómie. Cena klasických kamier, ktoré sa používajú v televíziách, sú v rádoch desiatok tisíc eur. Na druhú stranu sa však telefónom dá kvalitne nahrávať len pri dennom svetle. Treba rovnako zabudnúť na zoom či pohyblivé zábery. Na niektoré úkony, kde je smartfón len uložený v statíve, úplne postačuje. A to aj v prípade rozhovorov či niektorých reportáží. Ďalším úkonom pomôžu aplikácie, napríklad živý vstup je možné len s telefónom urobiť odkiaľkoľvek, kde je dostatočné pokrytie dátovou sieťou. 

Kamery v špičkových telefónoch dosiahli kvalitatívne veľmi vysokú úroveň. V rukách šikovného profesionála si v skutočnosti už ťažko všimnete, že obraz nebol zachytený klasickou kamerou. Ako príklad môže poslúžiť aj BBC, ktorá sama pomáha novinárom ako nahrávať reportáže telefónom. Rovnako svoje módne prehliadky nahráva značka Burberry len na iPhone 5s alebo pomocou totožného telefónu už čoskoro vyjde prvý profesionálny film s názvom Uneasy Lies the Mind. 

Telefónu od Applu navyše môže pomôcť úplne nová aplikácia, ktorá umožňuje nahrávať kvalitnejšie video, a to v ešte vyššom rozlíšení než dovoľuje Apple. Aplikácia Ultrakam za šesť eur dovolí zachytávať filmové 2K video. Existujú však smartfóny, ktoré dovoľujú zachytávať video v ešte vyššom rozlíšení 4K, a sú to napríklad Samsung Galaxy Note 3 či Sony Xperia Z2. 

Zdroj: zive.cz

Snímky: zive.cz, theiphotographer.co.uk

01 - Modified: 2006-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švédska ministerka zahraničia odstúpila
01 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 02 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 03 - Modified: 2020-10-14 16:29:24 - Feat.: - Title: Apple spravil niečo, čo sme ešte nezažili. Jeho ťah vytvorí predajný hit 04 - Modified: 2020-09-12 22:13:30 - Feat.: - Title: iPhone nie je najpokrokovejší. Ľudia ho však chcú kvôli špeciálnemu dôvodu 05 - Modified: 2020-06-27 19:11:37 - Feat.: - Title: Stratený telefón? Môžete ho nájsť podľa tohto návodu za pár sekúnd
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:52