StoryEditor

Toto je päť rád, ako môžete robiť dobré videá s telefónom

20.03.2015, 23:00
Autor:
bopbop
Nemusíte si kupovať drahú kameru, aby ste zvečnili veselé chvíle s priateľmi alebo rodinou. Dobré video môžete natočiť aj s telefónom.

Vývojári mobilných telefónov a ich fanúšikovia sa neustále dohadujú, ktorý telefón dokáže spraviť najlepšiu fotografiu. Nech už ide o hociktorý chytrý telefón, tak skoro každý dokáže točiť veľmi obstojné videá. A či bude práve to vaše dobré alebo nepozerateľné, závisí práve od vás. Preto sme prichystali päť rád a odporúčaní, ako sa vyvarovať najväčším chybám pri snímaní s mobilným telefónom.

Nikdy nie vertikálne video

Fotiť na výšku je v poriadku, ale nikdy tak netočte video. Žiadna obrazovka nie je robená na pozeranie videí vo vertikálnej polohe. Vždy tieto zábery vyzerajú zle, lebo nikdy nesedia do žiadneho monitoru alebo televízie. Vyvarujte sa tomuto zlozvyku alebo lenivosti pootočiť telefón.

Video sa dá pokaziť ešte viac. Keď začnete nakrúcať vertikálne a po čase otočíte telefón a video bude horizontálne. Docielite tým len to, že osoby ktoré sa na zábery budú pozerať na počítači alebo televízii, tak budú musieť vykrúcať hlavy.
 

Neprekryte mikrofón

Dbajte na to, kde máte položené prsty. Prekryť mikrofón znamená utlmiť zvuk videa na takmer nepočuteľný šuchot v pozadí. Keď si zábery prehráte, tak budete mať pocit, že ste natáčali pod vodnou hladinou veci, ktoré sa dejú nad ňou.

Nepoužívajte Ultra HD

Ak máte novší telefón, ktorý vie natáčať videá v 4K, nevyužívajte to - predbiehate dobu. Síce točíte snímky, ktoré sa budú dať pozerať snáď aj o dvadsať rokov na všetkých zariadeniach, tak dnes to je zbytočné ba dokonca kontraproduktívne. Veľa telefónov, ktoré dokážu točiť v tomto super rozlíšení to robia na úkor iných parametrov. Ako napríklad vyvažovanie trasenia, ostrenie, hladkosť pohybu a podobne. Vaše video síce bude v obrovskom rozlíšení, ale nebude vyzerať dobre. A úprimne, kde si najbližších pár rokov vychutnáte video v tak vysokom rozlíšení? Na televízore u babičky to asi nebude.

Myslite na seba

Nie, že by ste sa mali samy natáčať, ale myslite na svoj dych a hlas. Špeciálne vtedy, keď ste bežali za niečím, čo chcete natočiť. Mať video pokazené vašimi vzdychmi a nádychmi nechcete. Taktiež sa vyvarujte kričaniu na niekoho. Uvedomte si, že telefón držíte par centimetrov od úst. Revať cez pol futbalového ihriska na syna, aby sa pozrel do kamery pokazí celý zážitok z pozerania.

Spriateľte sa s nastaveniami

Výrobca vždy prednastaví aplikáciu kamery. No nie vždy sa všeobecné nastavenia hodia pre špecifické prostredie alebo videá. Prejdite si pozorne, aké možnosti máte. Keď príde tá správna chvíľa, budete vedieť v priebehu pár sekúnd vyladiť točenie videa tak, aby ste dostali kvalitné zábery.

01 - Modified: 2007-04-18 21:24:08 - Feat.: 0 - Title: Vrah spolužiakom: Ste zberba a šarlatáni
01 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 02 - Modified: 2024-02-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Android utrpel krutú porážku. iPhony obsadili sedem priečok v top desiatke predajnosti smartfónov v roku 2023 03 - Modified: 2024-02-19 14:48:52 - Feat.: - Title: Koniec sušeniu utopeného telefónu v nádobe s ryžou. Chyba, Apple radí ako na to 04 - Modified: 2024-02-11 11:26:29 - Feat.: - Title: Späť do mobilného praveku. Tento model ťa chce vyliečiť z používania smartphonov 05 - Modified: 2023-12-14 16:33:52 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy prestali fungovať telefóny a tiež internet, tvrdia firmy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:45