StoryEditor

Ďalší rozhovor s Jobsovým kolegom. Zamestnanci sa desili pondelka

23.07.2015, 18:01
Autor:
stlstl

Nie je tajomstvom, že niekdajší šéf spoločnosti Apple Steve Jobs firmu viedol pevnou rukou, a možno práve preto sa mu podarilo urobiť z nej najcennejšiu značku sveta. O vysokých nárokoch Jobsa predovšetkým na členov oddelení Human Interaction prehovoril pre denník Business Insider bývalý zamestnanec firmy, všimol si Radek Mikudík z idnes.cz.
 


Human Interaction bola jednou z mnohých divízií kalifornskej spoločnosti, ale zároveň jednou z mála, ktorá bola s Jobsom pomerne často v kontakte. A zrejme častejšie, než by si jej členovia priali. Niet divu, tím bol zodpovedný za návrh užívateľského rozhrania vyvíjaných operačných systémov, teda spočiatku Mac OS (dnes OS X) a iOS, ktorý využívajú iPhony a iPady.

Pondelky nikto zo zamestnancov nemá práve v láske a je to logické. Je to štart nového pracovného týždňa a víkend v nedohľadne. Pre členov tímu systémového dizajnu mal však každý druhý pondelok ostrú príchuť kvôli stretnutiu s prvým mužom Applu. Bývalý člen tohto oddelenia opisuje víkend, ktorý pondelkovému meetingu s Jobsom predchádzal ako veľmi stresujúci. A nezáležalo vraj na tom, či sa blížil termín pre spracovanie zadanej úlohy, alebo išlo o prezentáciu nových nápadov. Z hromady predložených totiž vraj Jobs vždy valnú väčšinu odmietol a aj tú jednu alebo dve myšlienky, ktoré boli zaujímavé, zadal väčšinou zásadne prepracovať.
Nasledujúce dva týždne tak členovia tímu strávili nielen prípravou nových nápadov, ale aj prepracovávali tie už prezentované do podoby, ktorá by sa šéfovi mala viac pozdávať. A tak to prebiehalo po celý rok.

So zakladateľom spoločnosti Apple Computer, ako znel jej pôvodný názov, teda nebolo jednoduché spolupracovať a navyše vraj tiež rád zamestnancov testoval. V kuloároch firmy sa traduje historka, kedy Jobs nastúpil do výťahu spolu s jedným stážistom a toho sa opýtal, na čom vlastne pracuje. Pracovník mu však údajne počas spoločnej jazdy výťahom nedal uspokojivú odpoveď a krátko nato dostal výpoveď. Nie je však oficiálne potvrdené, že sa tento príbeh skutočne odohral.

O neľahkej symbióze s geniálnym zakladateľom Apple už skôr prehovoril druhý muž, ktorý stál pri jej vzniku, Steve Wozniak. Ten v rozhovore pre server Milwaukee Business Journal uviedol, že sa veľa niekdajších zamestnancov vyjadrilo, že znovu už by s Jobsom nespolupracovali. V tomto duchu prehovorili ľudia, ktorých Wozniak nazval výbornými priateľmi a veľmi kreatívnymi ľuďmi, ktorí vtedy v Apple spoluvytvárali počítač Macintosh. Takmer všetci z nich uviedli, že pod Stevom Jobsom by už pracovať nechceli. Wozniak ďalej uviedol, že Jobs nemal problém ľudí konfrontovať a niekedy ich neváhal nazvať idiotmi. Na druhej strane rešpektoval veľmi talentovaných členov svojho tímu a nielen tých. Ak mu ľudia dokázali vzdorovať a presvedčili ho, že v danom spore majú pravdu, alebo sa boli schopní za svoj nápad či riešenie tvrdo postaviť, potom si aj takí ľudia časom dokázali vo firme vybudovať isté privilégiá a Jobsov rešpekt.

01 - Modified: 2007-07-10 15:38:24 - Feat.: 0 - Title: Moskva odmietla vydať Lugového, Londýn je veľmi sklamaný
01 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 02 - Modified: 2022-11-16 16:26:28 - Feat.: - Title: Staré sandále Steva Jobsa vydražili za rekordných takmer 220-tisíc dolárov 03 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-23 09:52:16 - Feat.: - Title: iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie 05 - Modified: 2022-09-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 05:08