StoryEditor

5 dôvodov, prečo je Apple lepší ako Microsoft a naopak

29.06.2014, 02:00
Microsoft je kráľom hier, firiem a prispôsobovania. Apple vás zas odbremení od všemožného nastavovania a dá svoj softvér zadarmo.

Windows aj OS X. Každý deň pracujem s oboma „znepriatelenými“ platformami, ktoré sa často urážali v reklamách. Ak hľadáte základné rozdiely, prečo zvoliť Apple alebo Microsoft, dal som si mesiac nato, aby som pracoval s najnovším Windowsom a vedel povedať, prečo si ho máte kúpiť. Rovnako vám poviem dôvod, prečo si zvoľte riešenie drahého Applu. 

Ak si predstavíte alebo poviete v duchu pojem počítač, v drvivej väčšine sa na ňom určite objaví to, čo pozná každý, Windows alebo inak povedané „okná“. Na Slovensku používa počítač s Windowsom skutočne takmer každý. Podľa gs.statcounter.com je to až vyše 95 percent počítačov, ktoré sú pripojené na internet. Teda Windows používa asi tri a pol milióna obyvateľov. 

Apple aj napriek tomu, že „mieša kartami“ vo svete inteligentných smartfónov je v oblasti počítačov malým hráčom. Jeho popularita však stúpa, a to aj na Slovensku. Pre porovnanie sa na Slovensku používa približne rovnaké množstvo počítačov Apple ako so systémom Windowsom Vista. Jeho podiel je 3,6 percenta. Aj keď stojí za niektorými „malými revolúciami“ (dizajn, prvý ultrabook bol vlastne MacBook Air), svojou cenou nedokáže osloviť masy. 

(OS X = Operačný systém počítačov od Applu (Mac))

 

Päť dôvodov, prečo ísť do obchodu pre počítač s Windows 8.1

1. Softvér = viete ho ovládať, existujú naň tisíce programov

Vie ho ovládať váš dedko i päť ročné dieťa. „Narodili sme sa s Windowsom v krvi“ a každý ho berie ako samozrejmosť, tak prečo si zvykať na niečo nové. Aj keď nový Windows 8 toho mnoho zmenil, stále je to rádovo jemnejší prechod ako na Mac. Predstavte si preškolovať celú firmu alebo rodinu na používanie OS X, je to často nemysliteľné. 

Rozšírenosť Windowsu je zrejmá, do karát mu hrá fakt, že naň existujú tisíce programov a zväčša pri sťahovaní alebo zakupovaní softvéru ani len nemyslíte, či je vlastne pripravený pre Windows. 

Nájdete tu všetko. Od tých najzákladnejších aplikácií až po tie najšpecifickejšie. V najnovšej verzii navyše môžete využívať aj dotykové ovládanie. Mac túto funkciu nevie a často som si nato pri testovaní počítačov s Windowsom ihneď zvykol. 

 

2. Cena = je lacnejší a dostupnejší

Toto je viac-menej jasné. Každý má svoj stanovený rozpočet a s 500 eurami si nekúpite nič iné ako len počítač s Windowsom. A možno ho nekúpite ani bez neho. Microsoft môže vďaka desiatkam rôznych výrobcov osloviť miliardy zákazníkov po celom svete a každému priniesť len to, čo si želá alebo načo má peniaze. 

Rovnako nie každý potrebuje počítač za 800 a viac eur len nato, aby navštevoval internetové stránky a chatoval. 

Navyše mnohým sa na prvý pohľad zdá, že za rovnaké parametre zaplatia pri počítačoch Mac omnoho vyššiu sumu.

 

3. Hry = herná platforma, všetky hry sa prakticky robia len na Windows

Battlefield 4, FIFA, Diablo či stovky iných a dokonca už aj GTA 5. Apple vám nedá (takmer) nič, akurát vás odnaučí hrať. Aj kvôli absolútnej absencii hier. 

Pod Windowsom si spustíte aj starú klasiku či emulátory. Naviac aj mnohé počítače sú priamo prispôsobené na hranie hier. 

Ak si chcete „občas zastrieľať“, nad ničím iným ani nerozmýšľajte. 

 

4. Firma = dokonale pripravený

Emaily, kalendáre, spoločné tlačiarne či špecializovaný softvér. Microsoft je v súkromnom sektore pánom. Milióny firiem používajú len ich riešenia, ďalšie skúšajú „bezplatný“ Linux a na neposlednom mieste je aj Apple.

Ak chcete využívať vlastný počítač aj ako pracovný nástroj vo firme a nechcete skomplikovať život sebe a IT technikom, siahnete radšej po Windowse. 

 

5. Oprava = opraví ho aj sused Jožko

Ak sa vám pokazí, nájsť niekoho, kto sa vám pozrie na problém, je často otázka piatich minút. Aj keď väčšina známych (možno) zatají, že sa vôbec počítačom rozumie, Windows je tu roky a pozrieť sa na drvivú väčšinu problémov vie aj amatér. Navyše odmenou za opravu môže byť aj čokoláda. 

Zato nájsť niekoho, kto rozumie počítačom od Applu, je obtiažnejšie a často to znamená návštevu špecializovaného servisu, ktorý nie je najlacnejší. 

 

Päť dôvodov, prečo ísť do obchodu pre Mac od Applu

1. Riešenie ako celok = výkonný, bez kompromisov, exkluzívny touchpad

Pokiaľ si už kúpite nový Mac, zabudnite nato, že sa bude spúštať minútu, nedajbože dlhšie, alebo že nájdete v počítači takzvaný bloatware. Teda desiatky programov od výrobcov PC, ktoré nájdete v počítači ihneď po prvom spustení a tie vás navyše skôr otravujú ako pomáhajú.  

Či už MacBook, iMac alebo Mac mini, každý z nich je prémiové zariadenie, ktoré funguje prakticky bez výraznej údržby či vôbec reinštalácie. 

Apple má však v rukáve aj výbornú klávesnicu a ešte lepší touchpad, ktorý sa nedá porovnávať s akýmkoľvek iným. Gestá na touchpade neuveriteľne zrýchľujú prácu, sú jasné, rýchle a najmä fungujú. 

 

2. Tvoríte obsah = programátor, grafik, producent - jasná voľba

Strih videa, tvorba hudby alebo akákoľvek práca s náročným softvérom je vďaka výkonným počítačom od Applu, ktoré sú nato prispôsobené, v podstate jednoduchšia. Veľkou výhodou sú aj takmer bezkonkurenčné obrazovky na notebookoch či iMacoch. 

Sú nato priamo pripravené špecializované programy. Jednotlivcom alebo veľmi malým grafickým štúdiám a firmám je jednoduchšie pracovať na týchto zariadeniach. Aj drahý Mac sa tak „zaplatí“ už za pár mesiacov či týždňov. 

 

3. Bezpečnosť = minimum škodlivého softvéru

Nie je to len legenda, používatelia počítačov od Applu čelia minimu útokov zo strany škodlivých softvérov a aj samotný systém je nato šikovne predpripravený.

Inštalovať môžete len základné aplikácie z uzatvoreného obchodu, každá nepodpísaná vyžaduje administrátorské heslo. Apple nepribaľuje, ako Windows, do OS X žiadny antivírus. A pokiaľ nesťahujete „warez“ (nelegálnu kópiu softvéru), nemáte sa čoho báť.   

 

4. Dizajn = prémiový vzhľad 

Dizajn či vzhľad je síce subjektívny názor, nehovorím, že neexistujú veľmi vydarené počítače s Windowsom, no skúste nájsť viac kopírovaný dizajn notebooku, akým je MacBook. 

Všetko sú to veľmi dobre postavené počítače s minimálnym hlukom od chladenia, nevŕzgajú a majú pevnú konštrukciu. 

Reprezentatívnosť je v cene. 

 

5. Podpora = softvér zadarmo

Apple má štedrejšiu podporu ako Microsoft. Aj do starých Macov zadarmo nainštalujete najnovší operačný systém, bezpečnostné aktualizácie máte dostupné ihneď, nie len každý druhý utorok ako pri Windowsoch. 

Navyše zadarmo dostanete množstvo softvéru ako iWork (obdoba Word, Excel a PowerPoint), iMovie (veľmi vydarený program na úpravu videa), iPhoto či Garage Band (tvorba hudby).  

 

Snímky: archív, Reuters

01 - Modified: 2006-07-15 18:05:23 - Feat.: 0 - Title: Šéf Arabské ligy má blízkovýchodní mírový proces za mrtvý
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:37