StoryEditor

LG má televízory, ktoré špehujú ľudí

23.11.2013, 00:41
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Spoločnosť sa začala chybou zaoberať až po medializácia prípadu.

Spoločnosť LG priznala chybu v systéme, ktorá sa využíva na sledovanie správania divákov a následné cielenie reklamy. Pripravuje sa oprava, ktorá by mala umožniť túto "službu" naozaj vypnúť.

Tento týždeň zverejnil britský IT analytik informáciu o podivnom správaní televízie LG Smart TV. Tá podľa jeho zistení sledovala, na aké kanály sa užívateľ pozerá, a tieto informácie odosielala na centrálne weby spoločnosti.

Spolu s tým však prístroj skenoval aj súbory, ktoré boli uložené na pripojenom USB porte, z ktorého si divák mohol prehrávať vlastný multimediálny obsah. Zoznam všetkých takto zistených súborov potom prijímač posielal na rovnaké servery. Informácie sa podľa všetkého zasielajú preto, aby z nich systém mohol vyčítať správanie a záujmy používateľov, a mohol tak na ne lepšie cieliť reklamu, ktorá sa v systéme zobrazuje.

Podobne zbiera dáta o prehrávaných diskoch napríklad Blu-ray prehrávač od Sony.

Ako vypnúť sledovanie

Firma síce ponúkala v nastavení televízora položku, ktorá by mala takémuto správaniu prístroja zabrániť, ale jej využitie sa minulo účinkom. Prijímač totiž získané dáta zasielal ďalej. Keď sa objaviteľ "nezničiteľného" špehovacieho systému Jason Huntly obrátil na firmu LG, tá ho odkázala na zmluvné podmienky k funkciám televízie s tým, že má ďalšie problémy riešiť s predajcom prístroja.

Potom, čo sa však o celý prípad začali zaujímať príslušné úrady a celá záležitosť bola medializovaná, firma začala vyšetrovanie problému. Včera vo večerných hodinách podľa BBC potom oznámila, že pripravuje opravu, ktorá by mala chybu napraviť.

"Overili sme si, že aj keď túto funkciu diváci vypnú, aj naďalej televízia prenáša informácie o sledovaných programoch, hoci tieto údaje nie sú serverom uchovávané," povedal zástupca LG vo vyhlásení.

"Pripravujeme aktualizáciu firmvéru k okamžitému vypusteniu, aby tento problém opravila na všetkých postihnutých smart televízoroch LG. Takže keď bude táto funkcia vypnutá, žiadne údaje sa už nebudú prenášať," dopĺňa.

vse

iDnes.cz

Snímky: doctorbeet.blogspot.co.uk

01 - Modified: 2005-09-25 20:04:47 - Feat.: 0 - Title: Spiaceho obra neradno podceňovať
01 - Modified: 2024-01-09 14:30:00 - Feat.: - Title: Toto je vôbec prvý bezdrôtový priehľadný OLED televízor na svete. Revolučná novinka ľuďom vyrazila dych 02 - Modified: 2024-01-09 13:49:07 - Feat.: - Title: Priehľadné displeje, maskovaná elektronika a nadvláda AI. Najzaujímavejšie novinky z veľtrhu CES 03 - Modified: 2022-11-08 15:57:03 - Feat.: - Title: Zabudnite na 5G. Firma LG už úspešne otestovala 6G prenos dát​ 04 - Modified: 2022-09-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Smart okuliare s monitormi či inteligentný obuvník od LG. Najväčší festival elektroniky priniesol kopec zaujímavých noviniek 05 - Modified: 2022-08-11 10:04:00 - Feat.: - Title: Gigantický televízor od LG vydáva zvuk priamo z obrazovky. Stáť má vyše 25-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:38