StoryEditor

Viete, ako veľmi vám mobil ožaruje telo? Pozrite si veľký prehľad

14.10.2015, 00:00
Každý telefón produkuje isté množstvo elektromagnetického žiarenia, ktoré môže pri vyšších dávkach ohrozovať ľudský organizmus.

Hoci všetky predávané mobily a smartfóny spĺňajú normy vyžarovania, niektoré žiaria aj niekoľkonásobne viac ako iné. Hodnoty tohto žiarenia zaznamenal portál idnes.cz do veľkého prehľadu.

V tabuľkách (nájdete ich vo fotogalérii) uvedených nižšie zaznamenávali dve hodnoty.

Prvá udáva žiarenie absorbované ľudským tkanivom pri telefonovaní, teda držania telefónu pri uchu, druhá hodnota potom pri nosení telefónu na tele. Ako už bolo povedané, niektorí výrobcovia uvádzajú iba jeden údaj.

V galérii nájdete presné hodnoty žiarenia podľa jednotlivých značiek:

Každý telefón produkuje isté množstvo elektromagnetického žiarenia, ktoré môže pri vyšších dávkach ohrozovať ľudský organizmus. Dávky, ktoré sú smartfóny schopné produkovať, sú zákony obmedzené na mieru, ktorá nie je zdraviu škodlivá.

Ak telefón normy nesplní, nemôže ísť do predaja. Napriek tomu je zaujímavé si všimnúť, že niektoré telefóny sú k nášmu zdraviu šetrnejšie, zatiaľ čo iné balansujú skoro na hrane povoleného množstva.

Pomyselným víťazom o najrýchlejšiu dostupnosť údajov sa stal výrobca Oneplus, ktorý mimo prehľadnosti samotných stránok hodnoty SAR radí priamo do špecifikácií v samostatnej kolónke. Podobne si vedie aj LG a Prestigio, prvý menovaný má však tendenciu vynechávať hodnoty u niektorých modelov, takže po nich musíte pátrať v podpore. Prestigio zase uvádza len jeden údaj.

Na samotných stránkach sa vcelku prehľadne dozviete mieru nameraného žiarenia u dvoch mobilných gigantov - Samsungu a Applu. Sony sa taktiež uchýlilo k špeciálnej stránke podpory, lenže ju schovalo tak dobre, že je skutočnou výzvou sa k hodnotám preklikať.

Pre hodnoty SAR museli zostavovatelia rebríčka sťahovať príručky u spoločnostiach Alcatelu, Asusu, Lenova aj Huawei. Najväčším sklamaním bol HTC. Firma si vystačila iba so stanoviskom, že príslušné hodnoty nájdete na baleniach telefónov. 


 

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:16