StoryEditor

Červený kríž chce postihovať za vojnové zločiny vo videohrách

13.10.2013, 00:52
Autor:
IHNEDIHNED
Za streľbu do civilistov či útoky na zdravotníkov by mali niesť následky aj hráči.

Ak hráč v realistickej videohry začne strieľať na konvoj zdravotníkov, zabíjať civilistov alebo mučiť zajatých nepriateľov, mal by niesť následky, hoci vo virtuálnej podobe. Medzinárodná komisia Červeného kríža tak chce zvýšiť povedomie potenciálnych budúcich vojakov o Ženevskej konvencii a pravidlách ozbrojených konfliktov.

Na naplnenie tohto cieľa začal Červený kríž pracovať s tvorcami videohier. Medzi prvými partnermi je českej vývojové štúdio Bohemia Interactive. Z dielní BI pochádza vojenský simulátor ARMA, ktorý slúži okrem iného aj ako realistický výcvikový nástroj armád krajín NATO.

Zástupcovia Červeného kríža chcú využiť videohier ako nástroja, ktorý dokáže efektívne odovzdávať informácie. Vojenské videohry ako America 'Army, česká séria ARMA aj vojenské akčné hry ako je Battlefield alebo Call of Duty, ovplyvňujú podľa výsledkov štúdií vnímania vojenských konfliktov medzi hráčmi a jasné virtuálne dôsledky porušovania medzinárodného humanitárneho práva majú ovplyvniť vnímanie rovnakých činov na reálnych bojiskách.

Problémový Battlefield 3

Už pred rokom vznikol pre International Review of the Red Cross článok popisujúci problematické aspekty vojenských hier a ich možný vplyv na hráča (a potenciálnych účastníkov ozbrojených konfliktov). Medzi problematické oblasti hier patrí nielen úmyselné útoky na civilistov, používania neprimeranej sily / ťažkých zbraní v obývaných oblastiach, ale tiež používanie protipechotných mín alebo zbieranie identifikačných známok zabitých nepriateľov.

Medzi príklady nevhodného herného dizajnu Červený kríž spomína najmä príbehovú časť hry
Battlefield 3, v ktorej musí hráč zničiť celé poschodie obývaného hotela, aby zabil jediného ostreľovača (v hre civilisti nie sú vidieť). Článok zmieňuje aj hry, ktoré porušenia medzinárodných dohovorov postihujú - streľba do civilistov znamená pokuta napríklad v hrách série Rainbow Six, ARMA II, autori chvália aj Call of Duty, kde sú ciele jasne odlíšené a v prípade, že sa z civilného cieľa stane cieľ vojenský , hra vysvetlí, ako k tomu došlo.

Cieľom medzinárodnej komisie Červeného kríža podľa oficiálneho vyjadrenia nie je odstránenie násilia alebo konfliktných a kontroverzných situácií z videohier, ale začlenenie realistických následkov a využívanie právneho rámca reálnych konfliktov pre celkové zvýšenie realistickosti vojnových hier. Odporúčania Červeného kríža sa tak netýkajú napríklad fantasy alebo sci-fi titulov, ale iba akčných hier a simulátorov z vojenského prostredia.

Snímky: Bohemia Interactive

Otakar Schön

iHned.cz

01 - Modified: 2005-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HP -- líder trhu IT služieb
01 - Modified: 2024-04-20 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Jedna z najlepších českých hier v histórii dostane pokračovanie. Kingdom Come 2 vyjde ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia 03 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 04 - Modified: 2024-02-03 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Hru Doom skutočne rozbehneš na čomkoľvek. Mladá vedkyňa ju spustila na črevných baktériách 05 - Modified: 2024-01-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Harry Potter je stále fenomén. Po gigantickom úspechu Hogwarts Legacy sú v prípave ďalšie hry z čarodejníckeho sveta
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:48