StoryEditor

Nová verzia Windowsu unikla na verejnosť

25.03.2013, 11:59
Pripravovaný Windows Blue ukazuje pokrok v dotykovom ovládaní.

Administrátor poľského diskusného fóra Winforum.eu zverejnil zábery obrazovky z pripravovaného Windows Blue. Z obrázkov vyplýva, že Microsoft reaguje na najvýraznejšie kritiku, ktorá sa týkala ovládania a vzhľadu Windows 8.

V novej verzii Windowsu bude možné nastaviť ešte viac funkcií v modernom používateľskom prostredí miesto v tradičných ovládacích paneloch, ktoré sa na dotykových zariadeniach používajú ťažko. Bežných užívateľov má zaujať možnosť použiť na obrazovke Štart miesto živých dlaždíc tradičné malé ikony.

Už pri prvom spustení počítača bude mať užívateľ väčšiu možnosť upraviť vzhľad Windows. Miesto niekoľkých pripravených farebných schém bude možné vybrať si vlastnú kombináciu farieb z plnej farebnej palety. Na menších obrazovkách bude tiež ľahšie zobraziť veľké množstvo nainštalovaných aplikácií vďaka novej veľkosti dlaždíc.

 

Veľké monitory alebo malé tablety

Do pozície jednej menšej živej dlaždice sa zmestia štyri ikony v najmenšej veľkosti. Microsoft v tomto prípade kopíruje úspešnú zmenu dizajnu Windows Phone 8. Je pravdepodobné, že tým pripravuje pôdu pohodlnejšiemu ovládaniu sedmipalcových tabletov s Windows. 

Microsoft okrem malých obrazoviek myslí aj na veľké monitory. Nová verzia Windows prinesie možnosť zobraziť naraz dve aplikácie s rovnomerným rozdelením obrazovky proti súčasnej možnosti zobraziť dve metro aplikácie iba v asymetrickom režime. V symetrickom režime pôjde zobraziť aj štyri aplikácie zároveň. Microsoft umožní tiež zobrazenie rôznych metro aplikácií samostatne na počítačoch s viacerými monitormi. 

Uverejnené fotografie obrazovky ukazujú aj nové systémové aplikácie Budík, Kalkulačka alebo Záznamník zvuku, či možnosť nastaviť prístup k online úložisku SkyDrive. Súčasťou aktualizovaného Windowsu bude aj nová verzia Internet Exploreru s možnosťou synchronizovať otvorené stránky naprieč zariadeniami.

Očakáva sa, že Microsoft uvoľní novú verziu Windows Blue v druhej polovici roka 2013. Je veľmi pravdepodobné, že rovnako ako v prípade Windows 8 bude pred začatím predaja nových Windows k dispozícii verejná testovacia verzia.

iHned.cz

01 - Modified: 2004-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nevieme sa predať. Môžu za to ministri? 02 - Modified: 2004-10-22 08:08:02 - Feat.: 0 - Title: Ekonomika zatiaľ cestovnému ruchu nepraje 03 - Modified: 2004-10-22 04:49:18 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Ústne podanie nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:11