StoryEditor

Windows 10 si stiahnete už dnes a zadarmo. Toto dokáže

29.07.2015, 09:24
Servery Microsoft zažívajú dnes obrovský nápor. Milióny ľudí môžu používať systém, kde skončil Internet Explorer a napríklad pribudol Office zadarmo.

Milióny ľudí si môžu už nainštalovať na svoj počítač nový Windows 10. A zatiaľ čo predchádzajúci Windows 8 bol ako studená sprcha, toto je príjemné prekvapenie. Navyše pre vás okrem noviniek pripravujeme detailnú recenziu. 

 

Dostanete ho zadarmo

Jedným z najväčších prekvapení nového systému je, že ho tisíce ľudí dostanú zadarmo. Stačí, ak má váš počítač starší Windows 7 či nový Windows 8.1 a zapnuté aktualizácie. Operačný systém, samozrejme, musí byť legálny. Ak nechcete, nemusíte aktualizovať hneď. Microsoft ponúka rok nato, aby ste zadarmo prešli na jeho najnovší operačný systém.

Windows 10 je dostupný od 29. júla a pokiaľ spĺňate všetky podmienky, počítač vám sám v spodnej lište ukáže, že máte možnosť si novinku stiahnuť. Rovnako inštalácia vám nezmaže žiadne údaje, len aktualizuje systém. Pre bezpečnosť si však dôležité dáta zálohujte. 

Už žiaden Internet Explorer

Nová kapitola sa začína aj pre internetové prehliadače. Legenda menom Internet Explorer končí a nahradí ho nový prehliadač s názvom Microsoft Edge. Je to mimoriadne rýchly internetový prehliadač, ktorý má veľmi jednoduchý dizajn a môže rovnako ako konkurencia využívať doplnky, ktoré si doň doinštalujete.

Používa nové technológie na zobrazovanie webových stránok a napríklad má aj špeciálnu možnosť, ako niečo označiť a zdieľať obrázok internetovej stránky aj s vašim napísaným odkazom. 

 

Vráti sa legenda - tlačidlo štart

Microsoft ho zrušil preto, lebo ho vraj ľudia nepoužívali a dnes po troch rokoch je späť. Windows 10 obsahuje novú ponuku štart, ktorá sa podobá na tú poslednú z Windowsu 7, no je značne aktualizovaná. Zatiaľ čo v ľavej časti máte umiestnené odkazy súvisiace s počítačom, v pravej časti máte už neoddeliteľné dlaždice s aplikáciami.

Rovnako ako v minulosti si viete určovať ich veľkosť či miesto na ploche. Je tu však obrovská zmena. Po tom, čo si z ponuky štart vyberiete jednu z aplikácií, napríklad Facebook, už vám ju nemusí počítač otvárať na celej obrazovke. Pokiaľ ste na klasickom počítači, otvorí vám ju len v jednom okne. Čo je pohodlnejšie a praktickejšie. 

Dostanete viac obrazoviek

Microsoft je spomedzi konkurencie (edície Linuxu či Applácky OS X) posledným, ktorý ešte oficiálne nemal virtuálne plochy. To sa však zmení. A tak konečne nebudete obmedzení len jednou pracovnou plochou, ale môžete si ich pri práci či zábave pooddeľovať.

Čo to znamená? Na základnej ploche, ktorú vidíte ihneď po zapnutí počítača, si zapnete prehliadač, na ďalšej ploche si otvoríte kalkulačku a poznámky a na ďalšej PDF dokument spolu s kalendárom. Je to veľmi návykové. 

 

S počítačom sa môžete porozprávať

Windows 10 začne stierať hranicu medzi sci-fi filmami a realitou. Teraz si s počítačom, podobne ako vo filmoch, budete môcť „pokecať“. Microsoft doň integroval svoju hlasovú asistentku Cortanu. Tá však, samozrejme, nevie po slovensky, no ak jej zadáte príkaz v angličtine, určite vám pomôže. Zvládne napríklad príkaz, aké je dnes počasie a tiež vám nájde konkrétne dokumenty či fotografie z Vianoc. 

Všetko, čo sa stalo na jednom mieste

Ďalšia vychytávka, ktorú budete používať každý deň, je takzvané Action Center. Nájdete tu totiž, rovnako ako v telefónoch, všetky notifikácie. Napríklad maily, odkazy z posledných konverzácií, ktoré ste si neprečítali, udalosti z kalendára či správy o aktualizovaní rôznych aplikácií.

 

Lepšie aplikácie

Pre základnú prácu s počítačom si už nemusíte doinštalovať nové programy. Microsoft to šikovne vyriešil tým, že už v základe tu nájdete pomerne dobre spracovaný e-mail, kalendár, program na správu fotografií, hudby či dokonca aj mapy.

Ak si však budete chcieť svoju softvérovú výbavu doplniť, stačí zapnúť úplne nový Windows Store, ktorý už bude obsahovať aj aplikácie prispôsobené pre klasické stolové počítače. 

Dlaždice na celú plochu? Už nie

Windows 10 sa konečne naučil základnú vlastnosť. A tou je, že dokáže rozoznať, že ste si ho spustili na tablete bez klávesnice alebo veľkom počítači. Tomu aj prispôsobí zobrazenie. Navyše ak máte doma hybridný tablet, ktorý viete premeniť po pripojení klávesnice na počítač, tak Windows v novej edícii bude reagovať aj na túto zmenu a okamžite tomu prispôsobí zobrazenie.  

 

Office v balení

Populárny kancelársky balík, ktorý dovolí základné možnosti editácie či tvorby tabuliek a prezentácií, už nájdete v balení. Teda presnejšie tu nájdete špeciálne upravený Word, Excel a PowerPoint, ktorý bežným používateľom maximálne vystačí. 

Je bezpečnejší 

Oproti minulosti narástla úroveň zvyšovania bezpečnosti. Windows má už v základe vlastný antivírus a webový prehliadač Edge stále kontroluje, či sa nepohybujete na nebezpečných stránkach.

Okrem toho je súčasťou Windowsu 10 aj nový systém zabezpečenia. Windows Hello ponúka to, že ak máte podporovaný hardvér, viete miesto hesiel používať odtlačky prstov, sken šošovky či obraz vašej tváre. 

 

Toto musíte vedieť: 

Windows 10 je dostupný zadarmo pre všetkých s Windows 7 a Windows 8.1

Na aktualizáciu zadarmo máte jeden rok

Váš počítač musí mať minimálne 1 GB RAM, procesor s taktom 1 GHz a 16 GB voľného miesta  pre základnú verziu

01 - Modified: 2014-12-01 11:28:03 - Feat.: 0 - Title: Raketoplán Endeavour v detailnom 3D
01 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov 03 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 04 - Modified: 2023-12-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje 05 - Modified: 2023-09-06 12:29:49 - Feat.: - Title: Chcete, aby váš notebook vydržal čo najdlhšie bez nabíjania? Osvojte si tieto zaručené postupy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:02