StoryEditor

Môžete závidieť. Tieto veci obsahuje len Windows 10

30.07.2015, 09:55
Autor:
dpidpi
Používateľov nečaká len vylepšený systém. Systém ukazuje aj novú chybu.

Najlepšia chybová hláška

Nový operačný systém nie je len o super funkciách a vylepšeniach. Aktualizovalo sa v každom ohľade, a tak je už známe, aká chyba vás môže vo Windowse najbližšie roky trápiť. 

Teda ak sa niečo pokazí, jednoducho sa niečo stalo - Something happened. Nič viac, nič menej. Chyba sa zobrazuje niektorým používateľom pri inštalácii nového Windowsu. Kto vie, čo má ešte Microsoft v rukáve. 

Naučte sa nové klávesové skratky

Pridané funkcie dostali vlastné skratky. A tak si do tohto zoznamu, ktorý sme pre vás v minulosti vytvorili, môžete pridať tieto nové: 

 

Vytvorenie novej virtuálnej plochy: CTRL + D

Zatvorenie aktuálnej virtuálnej plochy: CTRL + F4

Listovanie vo virtuálnych plochách: CTRL + tlačidlo Windows + šípka vpravo / vľavo

Pre delenie okien vyskúšajte: tlačidlo Windows + šípka vľavo / vpravo

Otvorenie nastavení: tlačidlo Windows + I

Aktivovane novej Xbox aplikácie: tlačidlo Windows + G

 

Microsoft pridal do systému nové Emoji

Na písanie špeciálnych smajlíkov stačí prejsť do spodnej lišty Windowsu (taskbar) a nájsť v pravom dolnom rohu na ikonu klávesnice. Microsoft aktualizoval poslednú sadu znakov, kde nájdete aj vztýčený prostredník či sivú farbu kože pre niektorých emoji. 

Rozlúčte sa s legendou

Starý Internet Explorer je mŕtvy. Na surfovanie internetom budete využívať Microsoft Edge, ktorý je podľa prvých testov vynikajúcim prehliadačom. Síce v rýchlosti podľa mashable.com neprekonal Google Chrome, je mu v pätách. Napriek tomu je to výborná správa pre Microsoft. Ten sa takto zbavil produktu, ktorý bol vynikajúcim terčom vtipov. 

Napríklad: Keď má Internet Explorer dosť odvahy, aby sa ťa spýtal, či ho chceš ako predvolený prehliadač, tak aj ty zvládneš pozvať dievča na rande.

 

Rieši staré problémy s Windowsom

Razantná zmena vzhľadu a ovládania sa vracia do normálu. Všetci používatelia dostanú v novom Windowse klasickú ponuku Štart, ktorá je navyše značne vylepšená. Zabudnite na obrovské dlaždice, ktoré sa na stolnom počítači ovládajú veľmi neprakticky.

Okrem toho si teraz všetky „metro“ aplikácie už teraz otvoríte aj v samostatnom okne na ploche. Rovnako predchádzajúci Windows síce obsahoval notifikácie či ukazoval rôzne informácie v živých dlaždiciach, no nebolo to ideálne. Windows 10 zdržuje všetky upozornenia a zmeškané udalosti v jednom centre hlásení. 

Podobne ako vo vašom telefóne tu nájdete v Action Center (ikona bubliny s textom vpravo dole) všetky vaše notifikácie. 

Začnete sa s počítačom rozprávať

Hlasová asistentka, ktorú stvoril Microsoft - Cortana, sa dostala aj do počítačov. Windows 10 je tak zatiaľ jediná platforma, kde môžete počítaču povedať príkaz a on ho vykoná. Možnosti sú zatiaľ síce viac-menej cielené len na vyhľadávanie údajov, no potenciál Cortany do budúcnosti je obrovský. Zatiaľ na počítač musíte hovoriť len po anglicky, francúzsky, nemecky či taliansky.

Xbox sa dostal na novú úroveň

Úplne novej podpory vo Windows 10 sa dočkal aj Xbox. Ak máte doma hernú konzolu poslednej generácie, dokážete si do počítača z Xbox One streamovať aj hry. Okrem špecializovanej aplikácie vo Windows 10, ktorá dovolí napríklad komunikovať s ostatnými používateľmi Xboxu si tak do počítača môžete cez Wi-Fi posielať akékoľvek hry z konzoly.

 

01 - Modified: 2007-08-07 13:32:00 - Feat.: 0 - Title: Merckx sa rozlúčil s kariérou víťazstvom
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2021-10-05 12:04:55 - Feat.: - Title: Microsoft spustil nový operačný systém Windows 11 03 - Modified: 2020-12-18 17:21:19 - Feat.: - Title: Desať vychytávok Windowsu 10, o ktorých možno neviete 04 - Modified: 2019-11-11 11:02:10 - Feat.: - Title: Najlepšia klávesová skratka, ktorú nepoznáte. Snímku obrazovky orežete za sekundu 05 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:50