StoryEditor

Toto je bicykel, kvôli ktorému sa vzdáte auta

30.07.2014, 04:36
Autor:
dpidpi
Má automatickú prevodovku i automatické svietenie a sám pomôže vyjsť kopec.

V porovnaní so zahraničím nie je Bratislava a ani žiadne iné mestá na Slovensku „mekkou“ cyklistiky, kde by ste sa pohodlne a bezpečne prepravovali na dvojkolesovom dopravnom prostriedku. Avšak novinka by vás aj tak presvedčila vystúpiť z auta či MHD a vyskúšať zdravý životný štýl.
 


Automatická prevodovka, asistent do kopca

Bicykel Denny je prispôsobený životu v meste, má zaujímavý dizajn a najmä vychytávky, ktoré urobia život cyklistom jednoduchším. Pri šliapaní do kopcov má integrovaného asistenta, ktorý vám pomôže elektromotorom prekonať kopec bez veľkej záťaže. Ďalšou zaujímavosťou je automatická prevodovka či prehadzovačka, ktorá pomôže šliapať v jednom a tom istom tempe. Ak budete chcieť pridať, samostatne by mala pri zrýchlenom šliapaní zmeniť prevod a naopak.

Bezpečnosť je ďalším dôležitým faktorom. Bicykel má na ráme umiestnených až päť LED svetiel. Jedno červené ako zadné, dve bočné, ktoré môžu slúžiť aj ako smerovky, a dvojicu predných svetlometov. Je ho tak dokonale vidieť z každej strany.

Svetlá naviac vôbec nemusíte zapínať. Ak senzory zistia pokles dopadajúceho svetla, zapnú sa automaticky, ako na všetkých moderných autách. Batéria, ktorá poháňa svetlá alebo asistenta jazdy do kopca, je vyberateľná, a tak ju dobijete aj mimo bicykla, napríklad doma alebo v kancelárii.


Musí vyhrať súťaž

Okrem toho sa myslelo aj na ergonómiu a praktickosť. V daždi vás nezašpiní zadné koleso aj bez prítomnosti blatníka, v riadidlách máte integrovaný šikovný zámok a v prednej časti miesto na prevoz predmetov. Nechýba ani možnosť ich uchytiť.

Projekt tohto bicykla vypracoval tím zo Seattlu a zatiaľ vystupuje ako koncept v súťaži. Denny je jedným z piatich nominovaných na najlepší bicykel do mesta. Ak vyhrá, výrobca Fuji Bikes ho začne produkovať v sériovej podobe. Na trh by sa dostal už budúci rok, no jeho cena zatiaľ nie je známa. Najlacnejší však zrejme nebude, dá sa očakávať aj úroveň dvetisíc eur a vyššie.

Je to ale zaujímavý koncept bicykla, ktorý by sa nehľadiac na budúcu cenu vedel presadiť. A to najmä v meste, kde by dokázal odľahčiť dopravu a pomôcť životnému prostrediu.


Zdroj: theverge.com, oregonmanifest.com
Snímky:   oregonmanifest.com

01 - Modified: 2006-08-25 12:24:00 - Feat.: 0 - Title: Apple Computer sťahuje z obehu 1,8 milióna batérií od firmy Sony
01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:47