StoryEditor

Microsoft nechce vydať dáta americkej vláde. Chráni svoj cloud

03.09.2014, 03:22
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Firma Microsoft odmieta vydať americkým vyšetrovateľom e-maily používateľa, ktoré sú uložené v Írsku. Ide o prvý prípad, kedy americká firma otvorene odmietla právoplatný rozsudok. Právnici Microsoftu argumentujú suverenitou Írskej republiky. Ide im však o viac, a to o dôveru európskych zákazníkov, ktorú poškodili škandály spojené so sledovaním NSA. 

Už 31. júla prikázala sudkyňa Loretta Presková z New Yorku spoločnosti Microsoft, aby americkým vyšetrovateľom vydala dáta týkajúce sa používateľa vyšetrovaného v USA. Podľa nej nejde o to, kde sú dáta fyzicky uložené: „Je to otázka kontroly, nie otázka lokality," uviedla sudkyňa a priklonila sa tak na stranu žalobcov.  

Príkaz bol následne pozastavený, aby bolo možné vypočuť pripomienky Microsoftu aj ďalších firiem, ktoré sa takému rozhodnutiu bránili. 

Microsoft sa bráni a sudkyňu neposlúchne 

Hoci v piatok 26. augusta súd suspenziu svojho príkazu zrušil, a ten tak vošiel do platnosti, Microsoft naďalej odmieta dáta zo svojho írskeho datacentra americkým úradom odovzdať. 

„Firma Microsoft neodovzdá dané e-maily a chce rozhodnutie ďalej napadnúť," uviedol tlačový hovorca pre Reuters. „Všetci sme sa zhodli, že tento prípad pôjde k ďalšiemu odvolaniu. Teraz ide len o to rozhodnúť sa, akým konkrétnym spôsobom to budeme riešiť. "

Firmu Microsoft v ich snahe ochrániť dáta zo zahraničného datacentra podporili napríklad americké firmy AT & T, Cisco, Apple alebo Verizon. 

Otvorený list Senátu USA 

To, že sa do prípadu zapojili aj konkurenti Microsoftu, ukazuje, že nejde o ojedinelý problém. Americké firmy sa stretávajú s poklesom dôvery zo strany európskych firiem už od leta 2013, kedy vďaka tajným dokumentom NSA vynesených Edwardom Snowdenom vyšlo najavo, že americké tajné služby majú nadštandardný (a utajený) prístup k veľkému množstvu dát firiem ako Microsoft, Apple či Google. 

Pre Microsoft a ďalšie firmy je od tej doby nesmierne dôležité, aby zvrátili povedomie verejnosti na svoju stranu. Boja sa, že európske firmy nebudú americkým cloudovým službám dôverovať. Firmy spoločne apelujú na Senát, aby presadil účinnú reformu, ktorá by zabránila netransparentnému porušovaniu súkromia užívateľov internetu. Predstavitelia zo spoločnosti Apple, Google, Facebook, Microsoft a ďalších firiem v otvorenom liste vyzvali k tomu, aby americký Senát presadil zákony, ktoré zabránia poškodzovaniu amerických záujmov a zaistí jasný a transparentný dohľad nad tajnými službami. 

iDnes.cz

Pavel Kasík

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezorty už chcú "len" 30 miliárd
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2022-08-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie cloudové úložiská. Ponúkajú až 20 GB zadarmo i pokročilé šifrovanie 03 - Modified: 2022-03-30 09:40:44 - Feat.: - Title: Robí vám problém nedostatok pamäti v iPhone? Takto telefón odľahčíte v pár jednoduchých krokoch 04 - Modified: 2022-01-26 05:45:52 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil tržby aj zisk o pätinu. Môže za to veľký dopyt po cloudových službách 05 - Modified: 2021-11-04 16:05:05 - Feat.: - Title: Boj gigantov. Gatesov Microsoft po viac ako roku prekonal Apple
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:30