StoryEditor

Tablet, mobil a počítač naraz. Najlepšie to zvláda Windows

22.01.2014, 22:09
Efektívna práca je aj o prepojení smartfónu, tabletu a notebooku. Takto to funguje v praxi.

Máte notebook, tablet a smartfón? Aby ste ich funkcie využili naplno, je ideálne, aby všetky zariadenia fungovali na rovnakom operačnom systéme. V „zdieľaní“ má najväčšie rezervy Android, Apple stráca kvôli cene. 

K dokonalosti mu chýba len málo - Windows

AK by ste sa rozhodli si zakúpiť telefón, tablet, ale aj počítač s operačným systémom Windows, urobíte správny krok. Microsoft previazal telefón s tabletom a počítačom najmä cez svoj cloud – SkyDrive. Priamo cezeň dokážete synchronizovať množstvo dát ako videá, fotografie či dokumenty. Navyše snímky putujú na SkyDrive automaticky a prístup k tejto knižnici nájdete v počítači, ale aj tablete. Obdobne to môže fungovať aj pri dokumentoch, no tu už musíte vlastniť kancelársky balík Office.

Na horšej úrovni je však previazanosť aplikácií, ktorá je zapríčinená ich malým množstvom. Teda to, čo robíte v špecializovanej aplikácii na telefóne, napríklad si „odčiarkúvate“ splnené úlohy, nemôžete robiť aj na počítači. Chýba jednoducho verzia pre PC alebo skôr pre túto mobilnú platformu. Absolútne žiadna podpora neexistuje pri hrách. Teda ak prejdete zo staršieho telefónu na nový, musíte začínať od začiatku. Pokiaľ to vývojár neošetrí svojou verziou cloudu.
Dobrou správou však je výborné grafické prepojenie všetkých troch zariadení.

Po celý čas ste tak zvyknutý pracovať s dlaždicami. Rovnako je výborný aj softvér v počítači, ktorý sa stará o zálohovanie či výmenu údajov medzi PC a telefónom. Dokonca zvládne prevziať hudbu z konkurenčného iTunes. Program výborne pracuje aj pod platformou Mac, čo sa o iTunes na počítačoch s Windows nedá povedať. Telefón dokážete dokonca cez aplikáciu spravovať len s tabletom, čo napríklad pri Androide alebo iOS nefunguje. 

Windows Phone 8 si s klasickým Windowsom na počítačoch alebo tabletoch rozumie dobre. Synchronizuje väčšinu údajov a ekosystém ako taký funguje spoľahlivo. To sa odráža aj v číslach, a práve teraz začínajú v niektorých krajinách dominovať práve tieto telefóny nad smartfónmi od Apple. A konečne sa rozširujú aj aplikácie, ktoré boli častým negatívom pri rozhodovaní zakúpiť si tieto telefóny. 

Lepšie to nevie nikto. Ani drahšie - iOS a OS X

Pokiaľ niekto vlastní iPad, iPhone a Mac, má pri previazanosti systému a synchronizácii prakticky to najlepšie, čo môže dostať. Avšak stále sa rozprávame o spoločnosti Apple. Teda zákazníci si za to musia priplatiť. Kľúčovou zložkou v tomto procese je iCloud. Systém ako taký prezentoval ešte Steve Jobs, a trafil do čierneho. Služby, ktoré využíva iCloud, sa stále rozrastajú a ponúkajú ďalšie – napríklad kľúčenku, ktorá uchováva heslá.

Pomerne veľkou devízou je automatický prenos fotografií. Tie sa navyše neukladajú len do internetového úložiska, ale aj priamo k vám do počítača alebo tabletu. Kontakty, kalendár či e-mail sú samozrejmosťou. S počítačom Mac sa vám okamžite synchronizujú poznámky, alebo aj pripomienky. K dokumentom sa rovnako dostanete, no tie sú už primárne uložené len v cloude. Ďalšou zaujímavou funkciou sú aj niektoré aplikácie či hry, ktoré nájdete v obdobnej forme na počítači s operačným systémom OS X, ale aj v iPhone.

Váš postup je navyše takmer vždy online zálohovaný. A tak ak stev hre skončili na určitom mieste, dostanete sa tam rovnako z tabletu alebo aj z počítača. Veľmi užitočnou funkciou je zálohovanie celého telefónu do iCloudu. Zadarmo však máte k dispozícii len 5 GB a pokiaľ máte v telefóne množstvo fotografií a videí, veľmi jednoducho presiahnete tento limit.
A tak ak chcete využívať túto možnosť, musíte si priplatiť.

Ak by ste však telefón stratili alebo si kúpili nový, po prihlásení do svojho Apple účtu budete mať pred sebou totožný telefón, o ktorý ste prišli. Bude v ňom všetko od zvonenia, cez tapetu až po všetky súbory. Ak chcete získať priestor aj pre hudbu, musíte si zaplatiť iTubes Match. Problém však často nastáva, ak si chcete napríklad do iPadu stiahnuť vlastný film. V nahrávaní vlastných súborov iOS je v často veľmi obmedzený. Avšak je pre používateľov jednoduchý, a funguje na ňom všetko tak, ako by malo. 

Sám ešte nevie spraviť všeteko - Android

Aplikácie a zase len aplikácie. Android nemá dobrú základňu na synchronizovanie všetkého obsahu, no práve doinštalovateľné doplnky v mnohom riešia tento problém. Navyše ak sa rozprávame o zariadeniach s Androidom (tablet a telefón), tak tie najlepšie spolupracujú s počítačom, kde je nainštalovaný operačný systém Windows. Pri Macoch často nastáva problém s malým množstvom podporovaných programov.

Google v základne ponúka obyčajne synchronizáciu aplikácií či kontaktov. Tie môžete následne napríklad nájsť aj na klasickom Gmaile. Fotografie a videá sa dokážu automaticky nahrávať na internet či presúvať do počítača len prostredníctvom iných programov. Napríklad Google+, Dropbox alebo Facebook.

Práca s dokumentmi je na obdobnej úrovni. Viete si ich synchronizovať najmä len cez cloudové služby. Synchronizácia hudby by bola skvelá, ak by aj na Slovensku fungoval Google Music. Hudbu tak treba zatiaľ manažovať manuálne, alebo pri prenosoch dát cez kábel. Obchádzať to dokážete používaním streamovacích služieb s hudbou, akou je napríklad Spotify.

Android skrátka nie je pri súčasných možnostiach ešte tak dobre prepojenou platformou, kde by ste sa vôbec nemuseli starať o svoje dáta. Dokonca aj na úplnú ochranu svojho telefónu zálohou musíte mať špeciálnu aplikáciu.

Oproti ostatným ponúka však Android pokročilé možnosti úprav systému, ktorý môže vyzerať na nepoznanie. Rovnako je výhodou súborový systém, kde si do telefónu alebo z telefónu jednoducho skopírujete čokoľvek. Avšak tablet s Andoidom spolu s telefónom s Androidom nekomunikuje na takej úrovni, ako napríklad rovnaká dvojica s Windowsom alebo iOS. S operačným systémom od Googlu sa tak musíte „najviac hrať“, aby ste dosiahli rovnaký výsledok. 

 

Snímky: archív, Reuters, mashable.com

01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2022-03-25 11:54:19 - Feat.: - Title: Túto appku si radšej okamžite vymaž. Kradne citlivé údaje 03 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 04 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 05 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:17