StoryEditor

Novinku od Googlu zvládne aj žiarovka. Digitálny gigant sa predviedol svetu

28.05.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Múdra aplikácia, ktorá za vás roztriedi fotky, vyhľadá adresu reštaurácie. Toto a novú verziu Android M predstavili v San Franciscu.

Aj tento rok zvolil Google podobnú taktiku ako vlani. Novú verziu Androidu predstavil s predstihom vývojárom a až po ďalšom polroku ladenia ju oficiálne predstaví na použitie v telefónoch bežných užívateľov. Tohtoročná verzia nesie zatiaľ označenie Android M a bola jedným z mnohých tém úvodnej tlačovej konferencie v rámci akcie Google I/O 2015 v San Franciscu vo štvrtok večer tamojšieho času.

Android M nebude takou revolúciou, akou bol vlani Android L, neskôr Lollipop. Na prvý pohľad používatelia nezaznamenajú toľko zmien, Google sa sústredil predovšetkým na vylepšenia "pod povrchom" systému.

Dočkali sme sa napríklad predstavenia nového systému povolení pre aplikácie. Používateľ už nebude oprávnenia odklikávat v Google Play pri inštalácii, ale až vo chvíli, keď sa aplikácia spustí. A bude sa potvrdzovať každé oprávnenie zvlášť, užívateľ bude môcť aplikácii prístup k niektorým veciam sám zakázať a to ako pri prvom spustení, tak aj neskôr z detailného menu nastavenia. Z neho napríklad pôjde ľahko zistiť, aké aplikácie majú prístup napríklad k mikrofónu a prípadné podozrivé pôjde rovno zakázať.

Ďalšou novinkou je prepojenie aplikácií s webom a ďalšími aplikáciami. Odkazy z aplikácií sa môžu otvárať v prostredí prehliadača Chrome, ktoré sa bude tváriť viac ako daná aplikácia. Naopak potrebné odkazy z e-mailu sa budú automaticky otvárať v overených aplikáciách.

Novinkou je aj služba Android Pay, ktorá by mala priniesť širšie možnosti v oblasti mobilných platieb. Pay by mal podporovať ako samotné aplikácie Googlu, tak aj bánk a operátorov. Detaily ale zatiaľ Google nezverejnil.

S platením súvisí tiež integrácia čítačiek odtlačkov prstov, pre ktoré teraz bude mať Android jednotné riešenie. To opäť pôjde zabudovať aj do ďalších aplikácií, ktoré si budú môcť užívatelia zabezpečiť odtlačkom. Android M tiež vylepší výdrž, a to až dvojnásobne, obzvlášť keď telefón nebude využívaný. Systém to totiž spozná a povypína viac funkcií ako doteraz. Vďaka podpore nového USB-C konektora sľubuje Google tiež výrazne rýchlejšie nabíjanie. Android M so všetkými vylepšeniami si budú môcť už dnes nainštalovať vývojári na smartphony Google Nexus 5 a Nexus 6 a tiež tí s tabletom Nexus 9.

Čiastkových vylepšení sa má dočkať aj Android Wear, ktorý bude mať (obmedzené) možnosti ovládania pohybom zápästia a chytré hodinky budú mať úspornejší režim s neustále zapnutým displejom. To budú môcť využiť aj jednotlivé aplikácie, doposiaľ bol vyhradený len ciferníku.

Veľkou, ale očakávanou novinkou bolo predstavenie nového operačného systému Brillo. Ide o extrémne odľahčený systém, ktorý je určený pre všetku možnú elektroniku a poslúži k jednoduchšiemu rozvoju takzvaného Internetu vecí. Taký operačný systém by mala byť schopná prevádzkovať aj múdra žiarovka, ktorá má len minimum výpočtového výkonu. Je založený na jadre Androidu a jeho najpodstatnejších funkciách.

Google tiež predstavil komunikačné rozhranie Weave, ktoré umožní jednotlivým zariadeniam v Internete vecí komunikovať. Weave nie je riešenie závislé na jednej platforme, integrovať tak pôjde do ktoréhokoľvek operačného systému. Za pomoci Weave protokolov spolu budú komunikovať ako pripojené veci, tak smartphony, nositeľná elektronika alebo cloud. Google bude mať proces certifikácie, ktorý zabezpečí, že zariadenia budú fungovať správne. Weave bude k dispozícii v záverečnom štvrťroku, v treťom štvrťroku sa objavia prvé vývojárske verzie systému Brillo.

Vylepšenia sa dočkajú niektoré služby Googlu. Napríklad našepkávajúci asistent Google Now teraz dostane funkciu Now on Tap. Tá prináša informácie v kontexte aktuálne spustených aplikácií. V prehliadači napríklad nájde informácie súvisiace so zvýrazneným slovom, v emaile spozná, že chcete informácie o spomínanej reštaurácii a podobne.

Podobne múdra bude nová aplikácia Google Photos. Tá umožní automatické ukladanie neobmedzeného množstva fotografií a videí (v rozlíšení až 16 megapixelov alebo Full HD) do cloudu. Prístup k nim bude mať len užívateľ, ale fotografie pôjdu ľahko zdieľať, a to aj hromadne. Chytré algoritmy Googlu vylepšia orientáciu v záplave fotiek, vyberú to najdôležitejšie a budú vedieť opäť vyhľadávať podľa kontextu. Servery Googlu jednoducho spoznajú, čo je na fotkách a dovolia podľa toho užívateľovi vyhľadávať. Fotografie sa budú automaticky triediť aj do kategórií. V podstate ide o osamostatnenie a rozšírenie možností doterajšej služby integrovanej v rámci sociálnej siete Google+, ktorá je trochu na ústupe. Aplikácia Photos by mala byť dostupná už dnes.

Z hľadiska hardvéru sme sa vlastne žiadnych noviniek nedočkali. Predstavitelia Googlu len ukázali novú verziu kitu pre virtuálnu realitu Cardboard. Tá je určená väčším smartphonom s uhlopriečkou až 6 palcov. A v rámci projektu Jump umožní Google vytvárať obsah pre virtuálnu realitu.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-06-12 16:35:00 - Feat.: 0 - Title: Fico rokoval s prezidentom EBOR o výstavbe diaľnic
01 - Modified: 2022-03-25 11:54:19 - Feat.: - Title: Túto appku si radšej okamžite vymaž. Kradne citlivé údaje 02 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 03 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 04 - Modified: 2020-06-27 19:11:37 - Feat.: - Title: Stratený telefón? Môžete ho nájsť podľa tohto návodu za pár sekúnd 05 - Modified: 2020-01-17 14:47:05 - Feat.: - Title: Alphabet rozšíril klub bilionárov z Wall Street
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:48