StoryEditor

Desať dôvodov, prečo začať používať cloud

26.03.2014, 23:00
Moderné riešenie toku informácií využíva čoraz viac spoločností. Cloud už začína prenikať aj do menších spoločností.

Je to cesta, ako sa zbaviť prevádzky drahých serverov a nutnosti vlastniť zložitú internetovú infraštruktúru vo firme. Vďaka virtuálnemu svetu sú spoločnosti efektívnejšie a vedia rýchlejšie reagovať. Navyše tak zamestnanci môžu vedieť pracovať odkiaľkoľvek. Nie každé riešenie je však ideálne a aj cloud má svoje chyby. Najčastejším dôvodom odmietnutia je aj bezpečnostná politika, kde všetky údaje prakticky zveríte do rúk tretej osobe, a nutnosť stáleho pripojenia na internet.

Dnes už existuje viacero druhov nastavenia cloudu a medzi často používaný model sa zaraďuje aj hybridný cloud. Teda len časťou prevádzky sa spoliehate na internetové služby, napríklad zasielanie súborov alebo vlastné videokonferencie. V tomto prípade sa využívajú aj verejné služby, ako napríklad Dropbox. Cloud je však budúcnosť, ktorá sa bude pomaly rozširovať, a preto sme pre vás pripravili desať príkladov, ktoré dokáže.


Čo je cloud?

Môžu to byť vaše fotky, dokumenty alebo aj správy. Cloud, presnejšie povedané cloud computing, je model používania technológií, ktoré sú umiestnené na internete. Napríklad do firemného alebo vášho cloudu môžete vstúpiť prostredníctvom webového prehliadača, kde máte prístup k poznámkam, emailu, kalendáru alebo akýmkoľvek údajom, ktoré niekde na internete uložíte. Základnou myšlienkou je efektivita, kde sa k dátam dostanete odkiaľkoľvek a prakticky už z čohokoľvek, napríklad aj z telefónu.


1. Zníži náklady

Nemusíte sa zaoberať stavaním domáceho data centra, ktoré spolu s odbornou podporou vo firme vyjde bez problémov na desiatky tisíc eur. Stačí len investovať do kvalitného pripojenia na internet.

2. Máte toľko výkonu, koľko chcete

Prakticky máte k dispozícií neobmedzený úložný priestor, či množstvo serverov. Nemusíte sa starať ani o prevádzku drahej techniky a navyše si viete napríklad nárazovo zvýšiť výkon, keď ho potrebujete.

3. Dostanete sa k nemu aj cez mobilný telefón

Svoje projekty viete kontrolovať aj bez toho, aby o tom niekto vedel, a to aj zo pracovnej cesty na druhej strane planéty. Do cloudu sa viete dostať cez mobilné zariadenia, a tak napríklad upravovať úlohy či kontrolovať agendu doma vo firme.

4. Stratený notebook nie je problém

Ukradnutý či stratený počítač už nemusí predstavovať bezpečnostné riziko. Údaje, ktoré by niekto mohol zneužiť alebo ku ktorým sa chcete spätne dostať, sú bezpečne uložené mimo neho na internete.

5. Okamžité zdieľanie

Celej firme viete ihneď poslať obrovské súbory na stiahnutie alebo im formou prezentácie ukázať novú stratégiu spoločnosti. Stačí ich len raz nahrať do vášho cloudu, kde ho nájdu všetci ostatní.

6. Môže byť aj úplne zadarmo

Ak by ste sa uskromnili, v malej firme viete bez problémov používať napríklad cloudové služby od Googlu, kde viete spravovať dokumenty či kalendáre. A to celé úplne bezplatne.

7. Pomôžete bezpečnosti

Aj keď je bezpečnosť častou prekážkou pri prechode na cloud, sú na tom samotné firmy, ktoré chcú mať údaje pod svojou kontrolou, oveľa horšie než akýkoľvek poskytovateľ tohto riešenia.

8. Nezáleží na tom, kde sa nachádzate

K prístupu potrebujete len internet. Nezáleží na tom, či používate svoj notebook alebo ste práve mimo kancelárie. Prístup k údajom máte takmer kdekoľvek.

9. Rýchlosť pracovných procesov

Zasielanie dát, rozdeľovanie úloh či práca na projektoch. Dokážete si ihneď vymieňať poznámky či nápady a ľudia môžu robiť všetko spoločne. A to kedykoľvek, nezáleží na tom, že sú na iných miestach republiky.

10. Ste moderná spoločnosť

S používaním cloudu sa dnes dostanete do skupiny najmodernejších firiem, ktoré môžu svojim zamestnancom ponúknuť viac priestoru na sebarealizáciu a navyše pritom ušetriť nemalé náklady.

Snímky: archív

01 - Modified: 2006-03-15 10:40:00 - Feat.: 0 - Title: Pokračuje proces s obžalovanými z vrážd v kauze Devín banka
01 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov 03 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 04 - Modified: 2023-12-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje 05 - Modified: 2023-09-06 12:29:49 - Feat.: - Title: Chcete, aby váš notebook vydržal čo najdlhšie bez nabíjania? Osvojte si tieto zaručené postupy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:59