StoryEditor

Týmto telefónom chce Samsung zosadiť z trónu iPhone

04.03.2015, 23:00
Svetová premiéra Galaxy S6 ukázala, že Samsung radikálne mení stratégiu, a ide opäť správnym smerom.

Oblý displej, špičkové špecifikácie a úplná zmena stratégie. Naživo sme sa zúčastnili predstavenia Samsungu Galaxy S6, ktoré sa odohralo v Barcelone. A prvý dojem? Telefón konečne vyzerá ako vlajková loď, má prémiový dizajn a prvotriedne spracovanie. To, čo Samsung ukázal v Barcelone, ťažko bude hľadať konkurenta v radoch Androidu. Navyše ukázal nie jeden ale dva telefóny. Prvý vo verzii Edge - so zahnutým displejom a druhý v bežnom prevedení.


Prečítajte si aj: Sviatok technológií končí. Pozrite sa, čo ešte Mobile World Congress ponúkol


Zdroj: TASR

„Už žiadne internetové dohady,“ povedal na začiatku tlačovej konferencie Jk Shin, ktorý je CEO spoločnosti Samsung. Reagoval tak na mnohé úniky informácií, ktoré sa však ukázali po oficiálnom predstavení ako pravdivé. 

Novinky od Samsungu dostali luxusný dizajn, ktorý však vôbec nebude lacný. Juhokórejská spoločnosť si za ne nechá slušne zaplatiť. Oficiálna cena za základný Samsung bude 700 eur. Ak chcete špecialitu so zahnutou obrazovkou, cena bude ešte o 150 eur vyššia. Okrem toho najvyššia verzie Galaxy S6 bude drahšia (1 050 eur) ako vôbec najdrahší iPhone 6 Plus (1 000 eur). Samsung tak strieľa dosť vysoko. Na obranu mu však slúži fakt, že základná verzia už nedostane len malých 16 GB, ale priamo až 32 GB. Do telefónu tak uložíte viac fotografií, videí či dokumentov.

Studená sprcha a facka

To však odkazuje aj na skutočnosť, ktorá bude mnohých používateľov veľmi „bolieť“. Samsung vo svojej novej vlajkovej lodi už nebude podporovať malé microSD karty, ktorými si používatelia lacno rozširovali pamäť. Galaxy S6, tak má podobne ako iPhone len svoju vlastnú vstavanú pamäť. Čo je prakticky pre chod telefónu len plusom. Bude rýchlejší.

Rovnako druhým pomerne radikálnym krokom pre niektorých bude zabudovaná batéria. Jej prípadnej výmene je tak koniec.
Na druhú stranu telefón má vďaka tomu dokonalejší dizajn a oveľa lepšiu kovovú konštrukciu. Navyše má aj inštalovanú novú technológia. Samsung Galaxy S6 si už kedykoľvek dobijete bezdrôtovo. Teda ak máte špeciálnu nabíjačku, a tá najpravdepodobnejšie obsahom základného balenia S6-tky nebude.

Zdroj: TASR

Konečne niečo, načo sa dá teda pozerať

Dizajnovo je novinka míľovými krokmi pred predchádzajúcim modelom. Galaxy S6 navyše ale nebude, práve kvôli prepracovanému vzhľadu, ani vodeodolná ako v minulosti. Na kúpanie s telefónom tak zabudnite.

Zo špecialít, ktoré tvorcovia priniesli, je pre používateľov zaujímavé napríklad rýchle nabíjanie telefónu. Podľa Samsungu sa nová S6 dobíja najrýchlejšie na svete. Po desiatich minútach vydrží až štvorhodinové používanie.

„Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge majú najlepšiu obrazovku na svete,“ povedal Justin Denison zo Samsungu. Super AMOLED obrazovka s veľkosťou 5,1 palca a rozlíšením 1440 x 2560 pixelov má byť to najlepšie, čo nájdete v mobilných telefónoch. Navyše ak si zakúpite model so zahnutou obrazovkou, máte ďalšie funkcie navyše. Napríklad notifikácie, rýchle zapínanie aplikácií či vyvolávanie kontaktov. Zaoblený displej vyzerá skutočne výborne a má zmysel.

Zdroj: TASR

Prehľadný systém

Okrem iného sa Samsung pochválil aj vlastným osemjadrovým procesorom, ktorý má byť najvýkonnejší v mobilných telefónoch. Prepracovaním prešla aj kamera. Tá dokáže snímať výborné zábery za zlých svetelných podmienok dokonca tak dobre, že Samsung na tlačovej konferencii otvorene porovnával s iPhonom 6 Plus.

Ďalšou supernovinkou je Samsung Pay. Teda takmer totožný systém platenia mobilným telefónom, aký má Apple. Len s rozdielom, že ten sa volá Apple Pay. Kedy a kde ho Samsung spustí, neoznámil.

Okrem nového dizajnu v telefónoch sa zmenil aj vzhľad prostredia. Samozrejmosťou je nový Android, no Samsung konečne upravil aj svoju verziu TouchWizu. Teda systému v ktorom pracujete. Android na telefóne je aj kvôli tomu prehľadnejší a svižný. Či je tomu skutočne tak, ukážu však až prvé testy.

Novinky od Samsungu sú skutočnou evolúciou, ktorá naznačuje, kam sa bude uberať priemysel mobilných telefónov. A tým sú mobilné platby, zahnuté displeje a dokonalejšie fotoaparáty.

Po osobnej skúsenosti môžeme hodnoť Galaxy S6 veľmi kladne a máme z neho oveľa lepší dojem, ako z predchádzajúceho modelu S5. Dá sa povedať, že Galaxy S6 bude motorom, ktorý reálne môže zastaviť prepad tržieb a dostať Samsung tam, kde bol.

Náklady redaktora v Barcelone hradila spoločnosť Samsung

01 - Modified: 2007-04-02 09:40:20 - Feat.: 0 - Title: Ľudia odborom nedôverujú
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 02 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 03 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 04 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 05 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 21:02