StoryEditor

IT giganti chystajú revolúciu. Už o rok budú smartfóny vyzerať inak

13.03.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Google stavil na nový konektor. Ako prvý ho dostal ich Chromebook, ale v blízkej budúcnosti by sa z neho mal stať štandard pre smartfóny.

Možno už tento rok nový konektor USB Type-C dostanú prvé smartfóny s Androidom. Naznačil to manažér Googlu Adam Rodriguez. Dnes má každý smartfón okrem telefónov od Apple micro USB konektor.

Jedným káblom je tak možné telefón nabíjať, pripojiť k počítaču pre dátové prenosy a v niektorých prípadoch aj k televízoru pre zobrazenie obsahu z telefónu na veľkej ploche. Ak máte doma viac zariadení, v podstate vám stačí jeden kábel a jedna nabíjačka pre mobil či tablet.

Micro USB je relatívne nový štandard. Vznikol v roku 2007, teda v čase, kedy na trh začali prichádzať prvé novodobé smartfóny s dotykovými displejmi. Výrobcovia sa nakoniec dohodli (aj na popud Európskej únie), že sa z micro USB stane univerzálny štandard. Do praxe sa micro USB začal dostávať od roku 2010, kedy nahradil predchádzajúci mini USB konektor.

Google aj Apple idú do toho

Bola to prvá konektorová mobilná revolúcia, do tej doby nebolo nezvyčajné, že výrobcovia mali pre rôzne modely rôzne konektory, alebo iný konektor pre nabíjanie a iný pre pripojenie k počítaču. Už micro USB tak výrazne uľahčilo obsluhu smartfónov.

Štandard USB Type-C pred pár dňami predstavili firmy Apple a Google cez prvé prístroje s týmto konektorom. Nový MacBook od Applu má dokonca jediný konektor, a to práve USB Type-C. Na nabíjanie, pripojenie a čokoľvek iné.

Je to extrémne riešenie a v praxi asi skôr nepohodlné, ale to je daň za dizajn a konštrukciu nového MacBooku. Najmä vzhľadom k nesporným výhodám doterajšieho nabíjacieho "MagSafe" konektora.

Google s týmto konektorom predstavil nový Chromebook Pixel, ktorý má dva konektory USB Type-C a jedno "obyčajné" USB. A Googlu sa nový konektor páči, takže slovami Adama Rodrigueza naznačil, že by sa mal začať objavovať aj v mobiloch s operačným systémom od Googlu.

"V Googli so štandardom USB Type-C počítame do budúcnosti. Očakávajte, že nové USB budú mať v blízkej budúcnosti ďalšie Chromebooky a smartfóny s Androidom," uviedol Rodriguez.

Veľmi skoro pravdepodobne znamená ešte tento rok. Navyše sa očakáva, že na štandard prejde časom aj Apple, ktorý sa doteraz držal svojich vlastných konektorov. Nový MacBook je toho dôkazom. Dokonca už pred uvedením iPhonu 6 sa špekulovalo, že by tento nový konektor mohol mať. Nakoniec zostal u tradičného Lightning.

Pôjde to, ale bude to trvať

Výhody sú jasné. Predovšetkým bude stačiť jeden kábel na všetko. Na nabíjanie mobilov, notebookov, chytrých hodiniek, aktívnych slúchadiel, prepojenie prístrojov medzi sebou a tak ďalej.

Lenže USB Type-C má ešte jednu podstatnú výhodu, ktorú konektor micro USB nemá. Nové USB je symetrické, rovnaký konektor je na oboch stranách kábla. Súčasné micro USB nemá symetrický konektor a navyše to nie je príliš dobre viditeľné, takže napríklad v noci je ťažké telefón pripojiť ku káblu.

Na druhej strane, prechod na nový štandard nebude bezbolestný. Odhadujeme, že to bude trvať tak tri roky, kým bude mať väčšina prístrojov a príslušenstva nový konektor, ktorý nie je so starým micro USB kompatibilný. Do tej doby bude rovnako nutné so sebou "ťahať" viac káblov alebo redukciu.

Zdroj: idnes.cz, Foto: flickr.com

01 - Modified: 2007-04-12 11:57:00 - Feat.: 0 - Title: Skladby skupiny The Beatles legálne na internete
01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania 03 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala 04 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Vystupujú z tieňa Samsungu a Applu? Slovenský trh so smart telefónmi v tichosti dobývajú nenápadní Američania 05 - Modified: 2024-02-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Spokojnosť s iPhonami klesá, ukázal prieskum. Rebríčku spokojnosti po novom vládne iná značka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:40