StoryEditor

Microsoft vyťahuje tajnú zbraň. Nový prehliadač má poraziť Chrome aj Firefox

04.03.2015, 12:00
Autor:
bopbop
V januári oznámil Microsoft, že nasledujúci Windows 10 bude obsahovať dva internetové prehliadače. Internet Explorer a tajomný Project Spartan.

Spartan by mal po rokoch nahradiť Internet Explorer. Predstava Microsoftu je, že nový browser prevalcuje ako ich doterajší prehliadač, tak aj Google Chrome a aj Mozillu Firefox. Spartan je podľa testerov z WinBeta naprogramovaný tak, aby bol ľahký, svižný a bezpečný.


Bude Cortana lepšia ako Siri od Apple?
Jeho najväčšou devízou má byť integrovaná Cortana, čo je virtuálny asistent. Podobný využíva Apple a nesie meno Siri. Vďaka winbeta.org je už dnes možné vidieť, aké vychytávky Project Spartan obsahuje a ako funguje virtuálny asistent.

Autor videa navštívil internetovú stránku reštaurácie. V pravom hornom rohu sa objavil modrý krúžok, ktorý upozorňuje na to, že Cortana má ďalšie informácie týkajúce sa prevádzky.

Po kliknutí naň sa vysunie postranný box, kde virtuálny asistent vypíše dodatočné informácie, ktoré by ste mali vedieť. Napríklad adresu reštaurácie, jej otváracie hodiny, rezervačný formulár alebo hodnotenia návštevníkov.
 


Cortana prezradí všetko
Medzi ďalšie funkcie Cortany patrí aj zisťovanie dodatočných informácii o čomkoľvek, čo sa na stránke zobrazí. Stačí zvýrazniť text a kliknúť naň pravou myšou. Cortana poskytne vysvetlenie alebo definíciu slova a ďalšie informácie k nemu. Vo videu vidieť napríklad to, ako autor zvýraznil slovo "cestovina" a Cortana poskytla údaje napríklad o jej nutričných hodnotách ako je tuk, cukor, bielkoviny a aj počet kalórii.

Funkcia môže poslúžiť aj vtedy, keď nerozumiete nejakému slovu. Jednoducho vám vypíše jeho definíciu.

Autor ukazuje aj ďalšie funkcie integrovanej Cortany. Do stavového riadku napíše slovo "počasie" a internetový prehliadač ihneď poskytne prehľad aktuálneho počasia a predpoveď pre Seattle, v ktorom autor video pripravoval.

Výhodou je aj to, že všetky informácie sa vám zobrazia na výsuvných paneloch a tým pádom sa vám nezmení internetová stránka, na ktorej práve ste. Vďaka tomu môžete ďalej pokračovať v surfovaní.

V súčasnosti Project Spartan nie je prístupný širokej verejnosti a preto sa dá očakávať, že v dohľadnej dobe pribudnú ďalšie vychytávky, o ktorých vás budú Hospodárske noviny informovať.
 

Podiel internetových prehliadačov na desktopoch podľa netmarketshare.com

01 - Modified: 2007-03-30 10:41:00 - Feat.: 0 - Title: Mironov chce, aby Putin zotrval vo funkcii
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky 03 - Modified: 2018-07-26 08:06:00 - Feat.: - Title: Xbox umožnil hráčom vytvárať si vlastné dizajny pre herné konzoly 04 - Modified: 2018-02-02 21:38:30 - Feat.: - Title: Chceli opraviť katastrofálne chyby v procesoroch, situáciu sa im však podarilo ešte zhoršiť 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Nový Windows prešiel našim testom. Pozrite sa, ako dopadol
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:39