StoryEditor

Život s robotom, ktorý upratuje za vás

22.10.2015, 00:10
Autor:
dpidpi
Vyskúšali sme, aké je jednoduché zabudnúť na domáce práce. Teda takmer.

Vrátite sa domov a máte upratané. Je to krásna predstava, najmä po tom, čo ráno utekáte v strese do práce. Zatiaľ však musí stačiť aspoň povysávaná podlaha, čo nie je žiadne sci-fi. V rámci testu sme skúšali dvojicu robotických vysávačov.

Jeden od značky iRobot a druhý Neato. Teda malá flotila vysávačov robila, čo mohla, pokiaľ som nebol doma. A výsledok? Veľký vysávač som vytiahol asi raz do týždňa a prešiel miesta, kam sa tieto vysávače nedostali. Model iRobot Roomba 880 ukázal, že si bez väčších problémov v byte poradí. A tu ho buď zavriete do izby, alebo jeho priestor vyčleníte virtuálnymi majákmi. Sú to malé plastové krabičky, ktoré stačí len položiť na zem.

Uprace aj po mačke

Čas, kedy má tento vysávač začať pracovať, môžete presne určiť, a to dokonca aj v ktorých dňoch. Stačí jednoduché nastavenie, najlepšie v čase, keď nie ste doma. Robot povysáva a vráti sa späť na miesto, kde sa dobíja. Má senzor, ktorý vám povie, že je plný alebo iný, ktorý zas sleduje, či napríklad nepadne zo schodov.

To som musel vyskúšať položením na stôl. Prekvapením bol najmä výkon, ktorý vám „zožerie“ čokoľvek. Jednoducho povysáva aj chlpy po mačke. A ak si necháte na zemi nabíjačku na mobil, stane sa, že občas aj tento kábel. Má navyše diaľkové ovládanie, vďaka ktorému ho môžete ovládať, kadiaľ má ísť. Rovnako aj funkciu, ktorá povysáva iba dané miesto.

Rozmaznajú vás

Druhý model Neato, konkrétne Botvac 85, sa cenou približuje iRobotu Roomba 880, no chýbajú mu napríklad virtuálne majáky. Jeho priestor môžete vyčleniť len gumeným pásom, ktorý nájdete v balení. Okrem toho dizajn pripomína skôr osobnú váhu ako vysávač. V každom prípade pri vysávaní podlahy si poradil celkom bez problémov. Aj jeho systém vysávania je iný. Ide akoby postupne po celej izbe, iRobot má iný štýl. V konečom dôsledku však povysávajú celú miestnosť. A to podľa možnosti aj pri stenách. 

iRobot je však prémiová značka a s tým súvisí napríklad aj servis. Oproti Neato tu má robotický vysávač zriadenú infolinku či v prípade problémov poň príde kuriér, ktorý ho odnesie do servisu a následne aj k vám domov.

Upratovať neprestanete

Cena takýchto vysávačov, ktoré vás rozmaznajú, je však vyššia ako pri obyčajných, s ktorými treba „behať“ po dome. V tomto prípade to je približne 550 eur za Neato a 700 eur za top verziu iRobotu. Rozhodne je to veľký luxus, na ktorý sa rýchlo zvyká. (Navyše dnes si môžete zakúpiť robota, ktorý vám okrem toho aj podlahu poumýva. Rovnako ho ponúka iRobot.)

Avšak nato, aby ste úplne prestali vysávať, prípadne utierať prach z podlahy zabudnite. Všetky malé štrbiny musíte stále prejsť ručne a na kolenách. 

01 - Modified: 2007-10-19 07:53:48 - Feat.: 0 - Title: Atentát na Bhuttovú, najmenej 50 obetí
01 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov 02 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s robotkou Ameca ma vyplašil. Bola až príliš podobná človeku 03 - Modified: 2024-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni 04 - Modified: 2023-11-09 15:00:00 - Feat.: - Title: Robotické rameno v Južnej Kórei zabilo muža. Nevedelo ho odlíšiť od debničiek so zeleninou, rozmliaždilo mu hruď aj tvár 05 - Modified: 2023-11-08 15:27:32 - Feat.: - Title: Robot v Južnej Kórei rozdrvil muža, splietol si ho s krabicou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:03